Bu Kez Şans Getirmiyor! Kuşlar İşer mi?

Kuşların bize şans getirme yöntemlerine hepimiz hakimiz. :) Peki doğanın bu rengarenk, sevimli 'kanatlı zilleri' de diğer birçok canlı gibi çişini yapıyor mudur? Eğer öyleyse neden görmedik ve nasıl yapıyorlar? Cevaplar için okumaya devam edin... 🕊 👇

Yolda yürürken havadan montunuza gelen ve size piyango aldırtan beyazımsı renkli sıvı sadece kuş kakası mı? Peki ya kuş çişi diye bir şey var mı?

Minnesota Üniversitesi'nde ornitoloji doçenti olan Sushma Reddy'ye göre kuşların da çişi var ancak bizimkine benzemiyor ve sıvı değil. Hem çiş hem de dışkı içeren beyaz bir macun bırakırlar.

Kuşların dışkılarından kurtulmak için kloaka adı verilen bir deliği vardır. Kloaka, bir kuşun anatomisinin çok amaçlı kısımlarındandır: İdrar, sindirim ve üreme yollarına götürür.

Kuşların ataları olan dinozorların da, amfibiler, sürüngenler, bazı balıklar ve ornitorenkler gibi kloakları vardı.

Reddy, kuşlarda evrimsel bir bakış açısıyla, bu tek seferlik atık boşaltım yönteminin, muhtemelen uçuşa yönelik bir adaptasyon olduğu için korunmuş olduğunu söylüyor. 

Kanat çırpmayı sürdürmek için çok fazla enerji gerektiğini, bu nedenle kuşların uzun uçuş süreleri boyunca hafif kalabilmeleri, gerekli besinleri vücutlarında tutmaları ve ihtiyaç duymadıkları şeyleri uçarken hızlı ve verimli bir şekilde dışarı atmaları gerektiğini de ekliyor.

Uçmak, kuş ve memeli boşaltım sistemleri arasındaki farkları açıklamak için harika bir örnektir.

Memeliler, amonyağı, daha sonra sıvı içinde seyreltilen üreye dönüştürerek nitrojen atıklarından kurtulurlar. Bu, insanların ve diğer memelilerin idrar boşaltma yöntemidir.

Wisconsin-Madison Üniversitesi'nin araştırmalarına göre, kuşlar böbrekler tarafından atılan nitrojen atığını suda çözünmeyen ve katı olarak çıkan ürik aside dönüştürür. Bu, kuşların 'su tasarrufu' yapabilecekleri ve yanlarında dolu bir mesane taşımalarına gerek kalmayacağı anlamına gelir. :)

Ancak kuşların idrarı bundan daha da karmaşık.

Journal of Ornithology'de 2020'de yapılan bir araştırma, altı kuş türünün idrarının kimyasal bileşimini test etti ve hiçbir ürik asit izine rastlamadı. 

Bunun yerine; amonyum, magnezyum ve fosfattan yapılmış bileşikler buldular. Sonuçlar, henüz çözülememiş bir sürecin, ürik asidi kloaktan çıkmadan hemen önce değiştirdiğini gösteriyor. Gelecekte daha fazla kuş türüyle yapılacak çalışmalar, bu gizemli dönüşümü açıklamaya yardımcı olabilir.

Reddy, bu son araştırma makalesini okumadan önce, kendisinin ve diğer ornitolojistlerin/kuşbilimcilerin, ürik asidin, arabaların ön camlarını kirleten kuş pisliklerinin ana bileşeni olduğunu belirtiyor.

Reddy, DNA'yı incelemek için kuş dışkısını kullanıyor, bu nedenle kuş idrarının tam bileşimini anlamak da bu incelemeleri için önemli. 

Laboratuvarı, kuşların beslenme biçimleri, mikrobiyomları ve hatta hastalıkları hakkında bilgi sağlayan genetik numuneleri toplamak için nesli tükenmekte olan yağmur kuşlarının (Charadrius melodus) dışkısını kullanıyor. 

Reddy, idrardan toplanan DNA'nın, kuşlar hakkında söyleyebileceğimiz tüm bu farklı şeylere bir mercek gibi' olduğunu belirtiyor.

İlginizi çekebilir:

Otelleri Bile Var! Eşlerine Sadakatte Master Yapmış Denizatlarına Dair Ufkunuzu Açacak Bilgiler
Resmen Bebek Gibi Ağlıyorlar! Kediler Neden Feryat Eder Gibi Miyavlar?
Tuhaf Ama Gerçek! Rakunlar Yiyeceklerini Neden Yıkama İhtiyacı Duyuyorlar?

Popüler İçerikler

Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan