Bu Kavunların Tanesi 200 Dolar! Japonya'nın Oluşturduğu Doğadaki En Üstün Meyve Kültürü

Twitter kullanıcılarından Ozan Vural, Japonların bir kültürü haline gelmiş olan bir değer ve adanmışlıkla ilgili  tatlı bir flood hazırlamış. Biz de Ozan Bey'e teşekkür eder size iyi okumalar dileriz...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Özellikle son yıllarda, dünya basında da çok yazılan bu konu epey ilginç. Japonların "mükemmel meyveye" karşı müthiş bir ihtirasları var. Bu mükemmel meyve, labarotuar ortamı olmadan, genetiği değiştirilmeden, doğal yetiştirilmesi gereken meyve.

Bizim manavlarımızın çok daha lüks versiyonlarında (bundan kastım aynı üzümü avm içinde iki üç kat fiyatla satmak değil) bu meyveleri satıyorlar. Sembiyaki meyve dükkanları zincirinde müthiş meyveler bulunabiliyor.

Meyvenin hem görünümü, hem de kompleks lezzetleri önem kazanıyor. Yetiştiricilerin büyük kısmı buna hayatını adıyor (daha önce yazdıklarımı okuyanların Japon viskisinden örneklendirebileceği gibi).

Bu meyveleri, çok özel bir günde yiyorlar veya çok özel bir ev davetine giderken hediye olarak götürüyorlar. Bizim alışık olmadığımız birşey ama güzel bir tatlı götürmek gibi, güzel bir vazo ev hediyesi almak gibi düşünelim. Ama götürdükleri şey, kavun, karpuz, üzüm, çilek,kiraz.

Peki mükemmel meyve nasıl oluyor? Şöyle düşünün, ilk ısırığında limonu tatlar alıp, ortasında şekerli tatlar, sonuna doğru yoğun bir dağ çileği lezzeti. Bunun yanında çileğin veya kavunun mükemmel orana ve renge sahip olması gerekiyor.

Hani biz bazen yamuk yumuk şekilli elma, çilek yeriz ama deriz ki doğal olduğu için çok severiz ya, onun da bir adım ötesi, hem mükemmel görünüm hem mükemmel lezzetten bahsediyorum.

Misal bir misk kavunları var, bir adet kavun 20 bin yen yani 200 Dolar'a satılabiliyor (yine Dolar'a geldik hızlı geçiyorum). Bir çiftçinin ürünü, Sembiyaki'de satılabiliyorsa, onun için hayat boyunca taşıyacağı onur ünvanı. Çünkü gerçekten hakeden ürünler orada yer alabiliyor.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Sonrasında Sembiyaki'de satılabilme onuru hakediyor. Sembiyaki demişken, yeni dünyanın çılgınlıkları (ete tokat atmak falan) ile karıştırmamak lazım, geçmişi 1834'e dayanıyor. Yani yüksek fiyata satılan ürünün, olağanüstü sıkı şartlarda o rafta yer alabildiğini bilip güveniyorlar

Bu kavunlar, gücü tek bir kavuna yetmeyenler için özel paketlerinde dilim de satılıyor ve siz atıyorum kız arkadaşınıza özel bir gecede, annenizin doğum gününde bu dilim kavunu ona hediye ediyorsunuz. Yani ediyorlar.

Tanesi 100 Dolar'dan satılan "her şeyiyle mükemmel" mangodan tutun da, birçok meyvenin türlerini bulmak mümkün. Doğanın en mükemmel halini yakalamak için çiftçiler bir hayat boyu bekleyebiliyor ve sürekli deneme yapıyorlar. Bu bir kültür.

Japonlar, hayatın gelip geçici küçül keyiflerini, hayatlarını adayacak kadar ciddiye alırlar. Onu yemeniz bir dakika sürer, o bir dakika için hayatını adayan çiftçiden tutun, onu alabilmek için aylarca para biriktiren kişi de bilir ki dakikalık bir zevk, bir ömre bedel olabilir.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
YORUMLAR
12.08.2018

İşini tutkuyla yapması,mükemmeli yakalayana kadar çabalaması taktir edilesi.Geliştiriyorlar.Fiyatını,alanını,satanını bilemem.Ama işçiliği muazzam.

Pasif Kullanıcı
12.08.2018

Bokunu çıkartmışlar biraz, tadı güzel olduktan sonra şeklinin bir önemi yok.

12.08.2018

guzel

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ