Bu Karanlık Dünyanın Geleceğini Kurtaracak Olan Gençlere Yol Göstermek İçin Çalışıp Didinen Yazar: İpek Ongun

Kim bilir kaç insanın yüreğine dokundu bu kitaplar, kaç gencin hayatına yön verdi?

7 Ocak 1942’de Ankara’da Sevim İpek Erden adıyla dünyaya gelmişti.

Elçilik çalışanı olan bir babayla edebiyat öğretmeni olan bir annenin kızıydı. Edebiyata olan ilgisi biraz da aileden geliyordu. İlkokulu Ankara Koleji'nde bitirdikten sonra eğitimine devam etmek için şehir değiştirdi. İstanbul’daki Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'ne giderek edebiyat eğitimi aldı. 

Burslu okuyacak kadar çalışkan bir öğrenciydi. Tarihe ve edebiyata aşıktı. Klasik müzik de bir diğer tutkusuydu. Ayrıca her zaman sosyoloji eğitimi almak içinde bir ukde olarak kalmıştı. İnsanların ve toplumun davranışlarına merakından dolayı bu bölüme merak ediyordu.

Üniversiteye gitmese de bir kez daha eğitimi için yaşadığı yeri değiştirerek New York'a yerleşti.

New York'ta tiyatro eleştirmenliği eğitimi aldı. ‘Time’ ve ‘Life’ gibi medyatik oluşumlarda yazma fırsatı yakaladı. Çocuk kitaplarına yönelen Ongun, sonraları oldukça popüler olacak olan ilk kitaplarını yazmaya başladı. Kendini en iyi gösterdiği ve ün kazandığı işse gençlik kitapları oldu.

Lise yıllarında, çok düşük ücretler karşılığında çeviriler yapmıştı, bu yüzden yayınevi kültürüne yabancı değildi.

O yıllar hakkında, “Ama ben, her öğrendiğimi kâr sayıyordum. Hatta bir arkadaşım, “Deli misin, bu paraya sabahlara kadar oturup çeviri yapılır mı? Ben hayatta yapmam”, diye beni vazgeçirmeye çalışmıştı. Ama sonunda ne oldu? Az paraya bakmadan devam ettim ve o çeviriler beni bugüne getirdi.” şeklinde bahsederek memnuniyetini ifade etmişti. 

Nilgün Himmetoğlu’nun onu yönlendirmeleri ve yüreklendirmeleriyle bu günlere gelmişti. Kendisi de yazar olmasını ona borçlu olduğunu daima dile getirmişti. Onu yazmaya iten şeyse, Alpaslan Ongun'la evliliğinden olan biricik kızları büyürken onların okuyabileceği tarzda kitap bulamıyor olmasıydı.

Çok idealist bir kadındı, ancak her zaman yazdıklarının okunup okunmayacağı konusunda tedirginlik yaşamıştı.

Gelişimi hakkında, “Şöyle ki, yaptığım bir çeviri, bir editörün dikkatini çekti, bana neden kendi kitabımı yazmadığımı sordu, beni yüreklendirdi ve böylece ben ilk kitabımı yazdım. Yine az paraydı ama yine çalışmaya ve yenilikler yapmaya gayret ettim. Çocuk kitabından gençlik yazınına geçtim, özellikle o zamanlar ‘gençlik yazını’ diye bir kavram bile yoktu. Sonra gençler için kişisel gelişim, yaşama kültürü konularında yazdım ve bugünlere geldik. diyerek gençlere onu örnek almalarını tavsiye ediyordu.

Gençleri oldukça iyi anladığı ve kendini onların yerine koyabildiği için bu kitapları kaleme almak onun için hiç de zor olmadı.

Onları yaşayabileceklerine karşı hazırlayan eserler verdi. Ebeveynlerin üstüne düşen görevi, bir noktada bu kitaplarla kendisi yapar hale geldi. Bilinçli bir nesil oluşması için çabalıyordu aslında. Sorgulayabilen, demokratik tutuma sahip, açık konuşmaktan çekinmeyen bir gençlik… İpek Ongun'un kitaplarının listesiyse şu şeklide;

  • Yoksa Hayat Gençken Daha mı Zor?

  • Bir Genç Kızın Gizli Defteri

  • Bir Genç Kızın Gizli Defteri 2: Ya Sen Olmasaydın

  • Bir Genç Kızın Gizli Defteri 3: Günler Akıp Giderken

  • Bir Genç Kızın Gizli Defteri 4: Hayat Devam Ediyor

  • Bir Genç Kızın Gizli Defteri 5: Şimdi Düğün Zamanı

  • Bir Genç Kızın Gizli Defteri 6: İşte Hayat

  • Bir Genç Kızın Gizli Defteri 7: Adım Adım Hayata

  • Bir Genç Kızın Gizli Defteri 8: Kendi Ayakları Üstünde

  • Bir Genç Kızın Gizli Defteri 9: Arkadaşlar Arasında

  • Bir Genç Kızın Gizli Defteri 10: __Taşlar Yerine Otururken

  • Bir Genç Kızın Gizli Defteri 11:Yıllar sonra

  • Bir Genç Kızın Gizli Defteri 12: Nerde kalmıştık

  • Afacanlar Çetesi

  • Kamp Arkadaşları

  • Mektup Arkadaşları

  • Yaş On Yedi

  • Yarım Elma Gönül Alma

  • Sabah Pırıltıları

  • Bir Pırıltıdır Yaşamak

  • Bu Hayat Sizin

  • Lütfen Beni Anla

  • Duyarlı Davranışlar

  • Mayanın Günlüğü 1- Haydi Tanışalım

  • Mayanın Günlüğü 3- İşte Benim Ailem

  • Mayanın Günlüğü 2- Güzel Bir Gün

  • Mayanın Günlüğü 4- Haydi Oyuna

Gittiği ülkelerde gençlere hitap edilen kitaplar görmüştü.

Ve Türkiye’de de bunun öncüsü olmaya karar vermişti. İpek Ongun, gençliğin bir insan hayatındaki en önemli dönem olduğunu düşünüyordu. Bireyin bu zaman diliminde doğru yönlendirilmesi gerektiğine inancı tamdı. Gençlere yol göstermek için yazmaya başladı.

Aynı zamanda Ayşe Kulin’le çok sıkı dostlardı. Ayşe Kulin’in geç yaşta başlayan yazarlık hayatı zaten bekledikleri bir şeydi ancak onunki herkese sürpriz olmuştu. Çocukluk yıllarında yazar olmak gibi bir hayali olsa da sonraları böyle bir ihtimal hiç aklına gelmemişti.

Özel okullarda okumuş, ancak kendi deyimiyle ‘snob’ bir tipe dönüşmemişti ve milliyetçi tutumunu daima korumuştu.

Üç kuşaktır kitapları sevilerek okunan yazar, eserlerini yazarken yurt içi ve yurt dışında araştırmalar yapmış ve pedagoglarla iletişim halinde kalmıştı. Yaptığı işi önemsemiş ve en iyi şekilde yapabilmek için hiçbir zahmetten kaçınmamıştı. Akıcı anlatımı ve gençlerin dilini yakalaması da bir diğeri avantajı olmuştu. Yazdığı kitaplarla da birçok önemli ödül kazandı.

Gelecekten en büyük beklentisinin sağlıklı bir ömür ve çabuk bir ölüm olduğunu söyleyen Ongun; son gününe kadar yazmak, insanlara destek olmak ve her anın tadını çıkarmak isteyen bir kadın.

Bu şekilde hayatını sürdüren başarılı yazar, tam da istediği şekilde hâlâ yazmayı sürdürüyor. 

Biz de kitaplarıyla büyüyen bir nesil olarak uzun yıllar daha kalemi elinden bırakmamasını diliyoruz... 🦋

Bu içeriklerimize de göz atabilirsiniz. 🤗👇

Özgürlük Uğruna Yalnız Kalmayı Göze Alıp Daima Gerçeği Kovalayan Yazar: Ece Temelkuran

👇

Doğanın Minnoş Bir Kedi Yavrusu Değil, Parçalanmış Zebra Gövdesi Olduğunu Gösteren Ürkütücü Kareler

👇

Özgürlüğünü Kazanmak İçin Kendini Dipsiz Kuyulara Atarak Feleğin Çemberinden Geçmiş Bir Kadın Yazar: Ayşe Kulin

Popüler İçerikler

İş Kadını Olan Eski Eşinden Aldığı Nafakayla Düğün Yapan Damat, Düğünden Sonra Nafaka İstemeye Devam Etti
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
YORUMLAR
14.06.2020

Ben de lise yıllarımda bazı kitaplarını okuma şansı bulmuştum. Özellikle genç kızlarımıza tavsiyelerde bulunan kitaplar yazıyor kendisi. Örneğin bir kitabında adabı muaşeret kurallarını anlatıyordu. Her ne kadar bu kitapların gençlerin kişisel temizliğine, bakımına, arkadaşlık ilişkilerine vesaire dikkat çekmesini beğensemde kendisine bir eleştiri getirmek istiyorum. Görünen o ki İpek hanım hep varlık içersinde büyümüş ve yetiştirilmiş ama günümüzde onun elindeki fırsatlara sahip olamayan birçok genç var. Kitaplarında nasıl İsveç ladysi olunuru anlatmaya çalışıyor ve bütün kitaplarında tek tip kadın veya erkek karakterleri gösteriyor bize. Nedense bu karakterlerimiz hep pembe bulutlu ütopik bir dünyada yaşıyorlar ve dertleri senin benim gibi insanlardan çok daha farklı. Her ne kadar kalemini ve amacını beğensem de İpek hanımın gençlere kendi hayatlarına bakıp hayal kırıklıkları yaşatmadığı, daha gerçekçi hikayeler yazmasını diliyorum.

14.06.2020

ortaokulda bir arkaşımın okumam için verdiği kitapla tüm serilerini okumuştum bana kitap okuma alışkanlıgı kazandırmıştı :)

14.06.2020

Benzer bir durum bende de oldu. 8. sınıfta bana doğum günü hediyesi olarak bir arkadaşım Mektup Arkadaşları'nı verdi. Sonra Bir Genç Kızın Gizli Defteri serisiyle okuma alışkanlığı edindim. Şu andaki tarzımla hiç alakası olmasa da bir İpek Ongun'un bir de Gülten Dayıoğlu'nun yeri bende çok çok ayrı.

14.06.2020

ya ben de çok ozenirdim bu kadının kitaplarındaki karakterlerin yaşadıklarına, ama sürükleyiciydi,güzeldi, hey gidi günler

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ