Bu İlçedeki Lokantalarda İhtiyaç Sahipleri Ücretsiz Yemek Yiyebiliyor: 70 Yıllık Dayanışma Geleneği 'Fakir Masası'

Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde bundan tam 70 yıl önce lokantalarda ihtiyaç sahipleri için gayet hoş bir uygulama başlatıldı. Uygulamanın ismi 'fakir masası' ve günümüzde hala devam etmekte. Parası olmayanlar, lokantalara gidip istedikleri yemekleri gönüllerince yiyebiliyorlar.

Mehmet Öztürk yaklaşık 35 yıldır bu uygulamayı sürdüren işletmecilerden biri. O bu dayanışmayı 'trilyonlar beni fukarayla paylaştığım kadar mutlu etmez' sözüyle anlatıyor.

Büyüklerinden kalan bu uygulamanın gelenek haline geldiğini anlatan Öztürk, yeni kuşak lokantacıların da bunu devam ettirdiğini bildirdi.

Anadolu Ajansı'ndan Şükrü Gündüz'e konuşan Öztürk, ilçe halkının yardımlaşmaya büyük önem verdiğine dikkati çekerek 'Hem ilçemizden hem de dışarıdan gelen yoksullar var. Gelen kişi 'Fakirim, param yok, yemek verir misiniz?' derse, 'Başımızın üstünde yerin var' deyip yemek veriyoruz. Günde 20 kişi gelip yemeğini yiyor. Dua alıyoruz, bize tek kalan şey de budur' diye konuştu.

Aynı uygulamayı sürdüren işletmecilerden biri ise Ramazan Ayetem. Geleneği amcasından devralmış. Sadece lokantaya gelenlere ücretsiz yemek ikram etmekle kalmıyor aynı zamanda yoldan geçen yoksulu içeri davet ediyor.

Ramazan Ayetem, 'İhtiyacı bulunan halinden belli oluyor. Bazen biz de yoldan geçen yoksulu çağırıp, yemek ikram ediyoruz. Yemeğini yiyip, teşekkür edip gidiyor. Bu lokantayı 50 yıl amcam işletti, 20 yıldır da ben işletiyorum. Bu gelenek devam ediyor. Seve seve yardım ediyoruz. Yolda kalan, ihtiyacı olan herkese yemek veriyoruz. Bunu çocuklarımıza da anlatıyoruz. 'Kapınıza geleni geri göndermeyin' diyoruz' şeklinde konuşuyor.

Bu güzel yardımlaşma örneğinde emeği geçen herkesin yüreğine sağlık 🙏

Popüler İçerikler

Polis Memuru Şeyda Yılmaz’ı Şehit Eden 19 Yaşındaki Katil Yunus Emre Geçti Tutuklandı
Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu
Devlet Tiyatrolarında Kriz! Genel Müdür Tamer Karadağlı'nın Açıklamalarının Ardından Oyuncular Tepkili
YORUMLAR
02.08.2017

Kimilerine de ağzınla kuş tutsan yaranamazsın.

02.08.2017

Kelime anlamına niye takılıyorsunuz bizler fakiri özürlüyü körü hakaret olarak kullanmasaydık kelime anlamı mutasyona uğramazdı bırakın bunları, böyle devam etsinlerde örnek olsunlar beyefendi masası diyip çayı 14 liradan sokunca dahamı hoşunuza gidiyo

02.08.2017

Fakire fakir şişmana şişman de güzel kardeşim bunun nesi yanlış topaç veya sığır demeyiver sende, o lokantacıda fakire fakir demiş görgüsüzler gibi ezik dememiş bitik dememiş yardım etmiş sadece şundanda emin ol yumuşatıp başka isim verse fakirler değilde uyanıklar çöreklenirdi

03.08.2017

Olum Fakir Masası bunun neresi rencide edici aq . Fakir lan adam fakir sorsan fakirim der. Bırakın şu ego savaşını aq. Adamlar fakir ve rest. fakir masası açmış rencide falan edici bir şey değil. O masa da yemek yiyenlere sor FAKİRİM diyecektir. Adam utanmıyor fakir olmaktan utanılcak rencide olunacak bir şey değil. Afiyet olsun.

TÜM YORUMLARI OKU (31)