Bu İçerikte Süte Dair Okuyacaklarınızın Ardından Süt İçmeden Önce İki Kez Düşüneceksiniz!

Sütün de mi zararı varmış?

'Yok artık' demeden evvel bir bardak sütlü kahvenizi alın, uzman görüşleri de yanımıza alıp yapacağımız bu araştırmada bize katılın.

Çocukluk yıllarında kimimizin uykudan önce, kimimizin de kahvaltıda sıkça tükettiği süte dair neler biliyoruz?

Büyüme ve gelişmeyi sağlar, kalsiyum içeriği sayesinde kemikleri güçlendirir... Hepimizin bilgi dağarcığının kapıları burada açılıyor ve buraya yakın noktalarda dağarcığımızın kapıları kapanıyor. Gerçekten de vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bileşenlerin bir kısmını sütte bulabiliyoruz.

Kalsiyumun yanında içerdiği B vitaminiyle vücudumuzun enerji üretim ve tüketimini dengeleyebiliyoruz.

Fakat bir tıp doktoru olan Deepa Verma, 2016 yılında kaleme aldığı makalesinde bu bilgilerin içerisindeki 'mitleri' masaya yatırdı. Reçetelerini yazdığı masaya hem de.

Verma'ya göre inek sütündeki besin değerleri hakkında söylenenler doğru fakat bu anlatımda eksik bir şeyler de var. O da inek sütünün asıl olarak insan kullanımı için ortaya çıkmamış olması. Bizler için hayli iyi bir oran gibi görünse de inek sütünün insan sütünden üç kat daha fazla protein içeriyor olması insan bünyesinde büyük dengesizliklere yol açıyor.

Özellikle faydalı olarak varsaydığımız kemik sağlığımız üzerindeki olumsuz etkisi gözden kaçırılmamalı, bu argümana göre.

Burada sınır noktasını sütten süt ürünlerine dek genişletebilmek de mümkün.

Süt ürünlerinin proinflamatuar özelliği yani vücudu inflamasyona karşı dirençsiz bırakmasının bazı hastalıkların önünü açtığı söyleniyor. 

Peki kalsiyum? Yine fazlasını aldığımız inek sütündeki kalsiyum böbreklerimizde ekstra yük yaratarak böbrek taşı riskini de artırabiliyor. Aslında sütün içeriğinde faydalı besin öğeleri de ihtiyacımız olmayan öğeler de var.

Bazı doktorlar inek sütünün yaratacağı bu yükün insan metabolizmasıyla kolayca dengelenebileceğini, abartmanın yersiz olduğunu da söylüyor.

Bir araştırma sonucunda bu yükü yanlış yorumlamamak gerektiğinin altı sütün çocukluk çağında obeziteyi engelleyen rolüyle çiziliyor. Aynı şekilde yetişkinlerde de kilo kontrolünü sağlarken önemli bir dengeleyici olduğu, vücudun enerji açlığı çektiği anlarda sütün yardıma koştuğu da belirtiliyor.

Tam da bu noktada bu varsaydığımız faydaların hangi ineklerden elde edildiği sorgusuna geçmek gerekebilir.

Hayvanlardan elde ettiğimiz hemen tüm gıdaların bir hormon eşliğinde soframıza gelmesiyle başlayalım, özellikle inek sütünün altını çizerek. Altını neden çizdik?

Açıklayalım.

Herhangi bir hormon etkisinde kalmamış bile olsa organik sütün barındırdığı bazı hormonların insan bedeninde akneyle başlayıp kansere uzanan bazı hastalıkları, etkileri olduğunu söyleyebiliriz.

Kanser yaygın bir etki olmasa da bazı doktorlar bu durumun özellikle genç ve orta yaşta ortaya çıkma riski olduğunu belirtmeden edemiyor.

Tıbbın ve doktorların sorumluluğunu vurgulamak için ortaya çıkan oluşum PCRM, süte dair en temel varsayıma yoğunlaşmayı tercih ediyor.

Sütün kemik sağlığına olan etkisinin yapılan klinik çalışmalarda sıfıra yakın olduğunu, faydası neredeyse olmadığını paylaşıyorlar. Süt odağından çıkıp süt ürünlerine geçiş yapıldığında faydanın varlığı tartışması bir yana yüksek kolesterol ve doymuş yağın büyük bir risk olarak karşımıza çıkacağını bilmek gerekiyor.

Tartışmalar sürmeye devam edecek, belki de hiçbir zaman orta bir noktada buluşulamayacak.

Sütün faydalarına dair onlarca sayfa kaleme alınabilir, yeni araştırmaların ortaya çıkardığı detaylar olası zararlarına da ışık tutuyor. Belki de bu vesileyle hepimiz yeni şeyler öğreniyoruz.

Peki siz bu risklere rağmen sütten vazgeçebilenlerden misiniz?

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
YORUMLAR
20.08.2018

Bu bana şeyi hatırlattı, 80'lerdeki zeytinyağı kanser yapar muhabbetlerini, 90'lardaki yumurtadan uzak durun haberlerini, tereyağı kalp krizini tetikler haberlerini... Süt tozu iteleme projesine ben yokum. Ailecek süt ve süt ürünlerini afiyetle tüketiyoruz, bebeğimiz dahil.

20.08.2018

doğru dayanın hazır mamalara sakın süt içirmeyin.

21.08.2018

süt ve süt ürünlerini kullanin. sadece miktarini abartmayin bence

TÜM YORUMLARI OKU (9)