Bu İçerik 'Kullanılmayan Bunca Uçak ve Araba Nereye Gidiyor?' Diye Merak Eden Herkese Kocaman Bir Aydınlanma Yaşatacak!

İnsanın aralarında kaybolası geliyor. 😲

Hiç servis sürecini dolduran uçakların emekliye ayrılıp nereye gittiğini düşündünüz mü?

Genellikle uçaklar servis ömürlerini tamamladıktan sonra uçak mezarlıklarına giderler. Kulağa garip geldiğini farkındayız fakat doğru. Daha sonra ihtiyaç olması halinde parçalarının kullanılması amacıyla belli ülkelerde onlara tahsis edilmiş uçsuz bucaksız gibi görünen alanlar vardır ve uçaklar orada bir gün yeniden bir parçasının kullanılmasını bekler.

İçtiğiniz kolanın metal kutusu uçağın bir parçası olabilir.

Uçak mezarlıkları genellikle depo gibi kullanılır ve uçakların motorlarından gözlem aygıtlarına kadar pek çok unsuru bir gün kullanılmak için saklanabilir. Bir arabanın kaportası ya da kola şişesinin metal kutusu uçağın bir parçasının dönüştürülmesi ile yapılabilir. 

Uçak mezarlıklarına sivillerin girmesi yasaktır.

Dünyanın en büyük uçak mezarlığı ise Kaliforniya'da bir çölde!

www.news.com.au

Mezarlıkta kargo uçaklarından F-14 ve çeşitli savaş uçaklarına kadar pek çok uçak modeli bulunuyor. Hepsi sıraya dizilmiş ve öylece dönüştürüleceği günü bekliyor.

Uçakların çölde olmasının ise iki ana sebebi var.

Birincisi, alan oldukça geniş olduğu için görevi dolan çoğu uçak buraya getiriliyor, Google Earth üzerinden baktığınızda bile gördüğünüz manzara müthiş ve devasa!

İkincisi ise bölgede nem oranının düşük olması ve kuru havası uçakların paslanmasını geciktiriyor, böylece uçaklar diğer bölgedeki uçak mezarlıklarına göre daha uzun süre dayanabiliyor.

Kaliforniya'daki Mojave Çölü'nde 350 binden fazla da araba bulunuyor.

Hepsi Volkswagen araçlarından oluşan bu araç mezarlığı da uçak mezarlığının hemen yanında yer alıyor.

Tüm araçlar Volkswagen'in emisyon skandalından sonra trafikten çekilen araçlar.

2015 yılında emisyon ihlali yapan Volkswagen açılan davalar sonucunda büyük yaptırımlarla karşılaşmıştı. Bunun üzerine emisyon ihlali yapılan araçları toplatıp Kaliforniya'daki bu çöle getirerek Volkswagen araba mezarlığını kurdu.

Bir diğer uçak mezarlığı ise Çernobil'de yer alıyor.

Sovyetler Birliği sonrası döneme ait olan uçak mezarlığı tamamen savaş uçaklarından ve askeri araçlardan oluşuyor. Çernobil faciasından sonra tamamen çürümeye terk edilen uçaklar şu an neredeyse tanınmaz halde.

Dünyanın en büyük araba mezarlığı ise Belçika'da bulunuyor.

www.amazingworldreality.com

Burası şirketlerin ya da hükûmetin oluşturduğu ve depo olarak kullanılan bir araba mezarlığı değil. Buradaki tüm arabalar İkinci Dünya Savaşı sırasında terk edilmiş.

Savaş sırasında Amerikan askerleri arabalarını daha sonra almak için buraya bırakmış.

Tabii bu yıllardır ağızdan ağıza dolaşan bir hikaye fakat gerçeklik payı da oldukça yüksek. Askerlerin amaçları savaş sırasında araçlarını ormanın güvenli ve gizli bir yerine bıraktıktan sonra savaş bitiminde almaktı fakat kimse buraya geri dönmedi ya da dönemedi.

Dünyanın en pahalı otomobil mezarlığı ise Dubai'de!

Bentley, Ferrari, Rolls Royce Lamborghini gibi pek çok lüks markanın arabalarını içinde barındıran Dubai'deki bu araba mezarlığı Dubai'ye yakışır cinsten.

Arabaların sahiplerinin ise net olarak kimler olduğunu bilinmiyor.

www.youtube.com

Yine de çektikleri krediyi ödeyemeyenlerin ya da gurbetçilerin arabaları olduğu düşünülüyor. 2012'deki ekonomik krizden sonra gurbetçiler ve pek çok vatandaş ülkeyi terk etmişti, bu araçların çoğu da o dönemden kalma. 

Mezarlıkta 11 adet Ferrari bulunuyor ve mezarlıkta bulunan tüm araçlar satılık. Çoğu kullanılamaz hale gelse de parçaları satılıyor, bazıları ise direkt bütün hali ile alıcı bulabiliyor.

Türkiye'de de 100'den fazla Amerikan klasik arabalarını görebileceğiniz bir yer var: Dalyan

Mahmut Çiriş'in topladığı yüzlerce klasik araba Dalyan'da boş bir arazide duruyor. İçeriyi gezebilir hatta çok beğenirseniz eski bir araç dahi alabilirsiniz.

Araba, futbol, oyun, muhabbet gibi konularda sağlam içerikler burada! Sağlam bir yolculuk için ihtiyacın olan şey ise Lassa’da!

Sağlam bir yolculuk için Lassa’dan şaşma!

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR
10.09.2020

Bunları hurdaya çıkarmak yerine durumu olmayan kişiler tespit edip cüzi fiyata bıraksalar ne olurdu amk

11.12.2020

bence geri dönüşüm için kullanılmaları daha makul. Zaten dünya hükümetlerinin yapması gereken herkesi araba sahibi yapmak değil, tam aksine toplu ulaşımı herkesin kullanabileceği kadar iyi hale getirmek. Arabaların doğaya verdiği zararı göz ardı edemeyiz

Hurda Enzo'ya talibim, benden 1000 dolar çalışır.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ