Bu İçeriği Okuduktan Sonra Hangi Kahve Türünün Sizin İçin Daha Sağlıklı Olduğunu Öğreneceksiniz!

Bir bardak kahvenizi aldıysanız her gün fincan fincan içtiğimiz kahvelerin ardındaki garip efsaneleri yerle bir edelim mi?

Efsaneleri irdelerken antioksidan ve besin değeri tartışmasını aydınlatan bu ve şu makaleden, kafein miktarını araştıran bir çalışmadan ve akrilamid tartışmasına odaklanan bu makaleden faydalandık.

Onlarca kahve çeşidi var, biliyorsunuz. Şurada anlaşalım: Kimi espresso, kimi demleme bazlı ve lezzetlerine diyecek yok.

Peki kısıtlı vakit durumlarında yahut okul, iş yeri gibi yerlerde bu tip imkanların eksikliğinde imdada yetişen granül (hazır) kahveleri seviyor musunuz? Aslında lezzet olarak çoğu damak tadının vazgeçilmezi bu kahveler, öte yanda ise bu kahvelerin çekirdeklerin öğütülmesi sonucu ortaya çıkan kahvelerden daha özensiz olduğunu düşünen bir kesim var.

Tabii hazır kahvelerden bahsediyorsak, sağlık konusundaki endişeleri de anmak gerekiyor.

Temel endişe bu kahvelerin paketli gıdalar gibi farklı işlemlerden geçmiş, zararlı bileşenler içerebileceği üzerine. Kalitesiz kahve çekirdeklerinden yapıldığı, bu sebeple lezzetinin de yerinde olmadığından, bazı toksik maddeler barındırdığından ve antioksidan yoksunu olduğundan da bahsediyor çoğu kişi.

Eleştirilerin gerçeklik paylarını tartışmadan hemen hazır kahvelerin nasıl üretildiğini bir özetleyelim.

Hem raf ömrünü korumak hem de kahveyi bardağa döktükten sonra herhangi bir tortu kalmaması için iki ayrı yöntem kullanılıyor. İİki, dondurarak kurutma adı verilen, kahveden oluşan sıvı yapısının içerisindeki suyu buharlaştırmadan ibaret yöntem. Sonrasında dondurulan kahve kristallerinden ayrılıyor ve paketleniyor.

Diğer yöntem spreyle kurutma, burada kahveyi de içeren sıvı yapısı sıcak hava çemberinde püskürtülüp granülleştiriiliyor. Görseldeki sistem tam da bunu anlatıyor.

Öncelikle hazır kahvenin diğer demleme türlerine nazaran daha az antioksidan içerdiği tezini masaya yatıralım.

Besinlerin antioksidan seviyelerinin yüksekliği onları sağlıklı olarak görmemiz için önemli bir etken, biliyorsunuz. Kahve de yüksek antioksidan oranına sahip ve sadece espresso yahut filtre kahve değil hazır kahvelerde de benzer antioksidan mevcut. Bazı araştırmalar 'kahve elitiizmi' yapılan kahve türlerine nazaran hazır kahvelerdeki antioksidan seviyesinin daha yüksek olduğunu da belirtiyor fakat bu ikinci iddia biraz tartışmalı.

Kahvenin müthiş bir uyarıcı olduğu kesin fakat hazır kahveler aynı yetkiyi yapıyor mu, yani bizi 'ayıltmaya' yetiyor mu?

Bir bardak filtre kahvede ortalama 90 miligram kafein varken bir bardak hazır kahvede ortalama 50 miligram kafein var, yani kafein seviyesi daha düşük. Aslında kahveyi çarpıntı yaptığı endişesiyle içmekten imtina eden kişiler hazır kahvelere daha rahat yöneliyor.

Sinir sistemimizi etkileyip düşük oranlarda da olsa kanser riski yaratan akrilamid, hazır kahvede bolca bulunuyor.

Yani hazır kahvenin zararlı olduğunu düşünenler haklı fakat önemli bir detay var, akrilamid tükettiğimiz çoğu hazır besinde halihazırda bünyemizde yer edinmiş durumda. Sadece hazır kahve içerek karşılaştığımız bir tür zehir değil yani.

Bu açıdan bakıldığında içerdiği akrilamid oranı günde bir fincan içildiğinde tek başına sağlığı tehdit etmekten oldukça uzak.

Lezzet konusuna gelince, o tamamen kişiye göre değişiyor.

Hazır kahvenin lezzetini daha çok seven biriyle dakikalarca özel yöntemlerle demlenmiş kahveyi seven kişi arasında herhangi bir ayrım yapmanın pek anlamı yok. Bu ayrım zaten gülünç olan kahve elitizmine giriyor.

Uzun lafın kısası, hazır kahveler ve öteki kahve türleri arasında amaç açısından temelde büyük farklar yok. İş zararlara geldiğinde ise hazır kahvelerin tüketirken daha temkinli olmak şart.

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
YORUMLAR
15.10.2019

BOŞ İÇERİK.

Pasif Kullanıcı
15.10.2019

Türk kahvesi forever.

15.10.2019

akrilamid maddesi gıdalarda maillard reaksiyonu sonucu olur. bu da kavurma kızartma gibi işlemlerde olur. ekmeğin üzerinde hafif yanmış-kızarmış yerlerinde bile görülür akrilamid. hazır kahve dedikleri, granül kahveler de hazırlanırken bir takım yüksek ısıl işlemlere uğrar o nedenle akrilamid içerir. filtre kahve için mis gibi. ayrıca dediğim gibi ekmekte bile var bu akrilamid. çok da şeetmeyin yani. ama yanık ekmek et vs de yemeyin.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ