Bu Hayvanları Bir Daha Görmek İstemediğinize Emin misiniz? 26 Bin Canlı Türünün Soyu, Tükenme Tehdidi Altında

İnsanın tabiatta yarattığı tahribatın sonuçları her geçen gün daha ağır bir şekilde karşımıza çıkıyor. Bu hoyrat tutumun bedelini ise hayvan dostlarımız ödüyor. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN), son yaptığı açıklama ile yeryüzünde 26 bini aşkın canlı türünün neslinin tükenme tehdidi altında olduğunu aktardı. 

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan hayvan türleri ve risk seviyeleri her geçen yıl bir önceki yıla göre daha da artıyor.

Birçok canlı türünün neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olmasının nedenleri arasında küresel ısınma, doğal yaşam alanlarının giderek azalması ve kaçak avlanma gösteriliyor. Tarım, mobilyacılık, madencilik sektörleri ve altyapı için arazi kullanımının da doğal yaşam alanlarını yok ederek, bitki ve hayvan türlerinin geleceğini tehdit ettiği belirtiliyor.

Kısa zaman önce Sydney Üniversitesi’nden entomologlar böcek türlerinin dünya çapında tehdit altında olduğunu açıklamıştı.

Kutuplardaki dostlarımızın yaşam alanı da, küresel ısınma nedeniyle her geçen gün daha da daralıyor.

Son olarak merkezi İsviçre'de bulunan IUCN'nin yaptığı uyarı hepimizi düşündürecek türden.

Çünkü IUCN'nin 'Kırmızı Liste' uyarısına göre, yeryüzünde 26 bini aşkın canlı türünün soyu tükenme tehdidi altında.

Kuş türleri de insan evladının yıkımından payına düşeni alacak...

Listede ayrıca sırasıyla Magenta Fırtınakuşu (Pterodroma Magentae), Tuamotu Yalıçapkını (Todiramphus Gambieri), Kakapo Papağanı (Strigops Habroptila), Laysan Ördeği (Anas Laysanensis) adlı kuş türlerinin de soyunun tükenmekte olduğuna dikkat çekildi.

Nesli tehlikede olanların başında da Amsterdam Albatrosu (Diomedea Amsterdamensis), Bermuda Fırtınakuşu (Pterodroma Cahow) ve Tepeli Aynak (Nipponia Nippon) geliyor.

Yaban hayatta nesli tükenmiş türler

Kıvrık Boynuzlu Oriks (Oryx Dammah), Socorro Kumrusu (Zenaida Graysoni) ve Wyoming Kurbağası (Anaxyrus Baxteri) ise yaban hayatta soyu tükenmiş hayvan türleri arasında gösteriliyor.

Hassas olarak değerlendirilen kategoride ise Alcedo Volkanı Dev Kaplumbağası (Chelonoidis Vandenburghi) ile Telfair Kertenkelesi (Leiolopisma Telfairii) bulunuyor.

Bu listede ayrıca Alagoas Ağaç Tavuğu (Mitu Mitu) ve Hawai Kargası (Corvus Hawaiiensis) da yer alıyor.

IUCN bugüne kadar 96 bin 951 hayvan, bitki ve mantar türünü incelerken 2020'ye dek toplam 160 bin türü değerlendirebilmeyi hedefliyor.

Geçtiğimiz yıl birçok hayvan türü dünya üzerinden silinmişti.

Onları Koruyamadık: Son Yıllarda Birçok Canlının Soyu Tükendi, Yok Ediş 2019'da da Devam Ediyor

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
YORUMLAR
02.03.2019

Şu 65 milyon yıl önce dünyaya çarpan meteor teğet geçeydi de...

03.03.2019

onları kurtarmak istiyorsanız daha fazla çoğalmayacaksınız nüfusunuzu kontrol altında tutacaksınız kısacası çocuk yapmayın

03.03.2019

doğuruyolar da doğuruyolar kardeşim 😒

03.03.2019

1970den bugune gezegendeki vahsi hayvan nufusunun %60i yok olmus. bu kadar kisa surede bu kadar buyuk bir yok olus akil almiyor. vahsi hayvan sayisi dibe vurmus, kalanlarda kucuk yasam alanlarina hapsolmus, habitatlarinin buyuk kismi yok edilmis, son derece kirilgan zayif durumdalar. bunun uzerine kuresel isinma ve iklim degisikligi geldiginde cok az canlinin hayatta kalabilecek esnekligi olacak. dunya tarihinde yasam dinozorlarin yok olusu dahil 5 buyuk kitlesel yok olus yasadi, 6incisi insan eliyle gostere gostere geliyor.

03.03.2019

2. dünya savaşı sonrası dünya nüfusunun patladığı yıllar

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ