Bu Dünyaya Çocuk Getirmeye Hazır Değilim Diyenler İçin En Etkili Korunma Yöntemleri

Kendinizi henüz anne baba olmaya hazır hissetmiyorsanız günümüzde gebelikten korunmak için farklı yöntemler mevcut. Bu yazıyı okuduktan sonra kendiniz ve partneriniz için en uygun korunma yöntemini seçebilirsiniz.

Doğum kontrol hapları

Doğum kontrol haplarının içeriğinde kadın bedeninin doğasında var olan kadınlık (östrojen) ve yumurtlama (progesteron) hormonları bulunur. Dışarıdan alınan bu hormonlar doğal dengeyi bastırarak gebelik oluşumunu engeller. Her gün düzenli olarak kullanıldığında yüksek bir korunma sağlar.

Mini haplar

Mini haplar, doğum kontrol hapından farklı olarak kadınlık hormanlarından sadece yumurtalama hormonunu içerir. Anne sütüne karşı bir zararı olmadığı için emzirme döneminde de kullanılabilir.

Doğum kontrol iğneleri

Doğum kontrol iğnelerinin aylık ve üç aylık olmak üzere iki türü bulunur. Kas içine enjeksiyonla uygulanan iğneler yumurtlamayı ve döllenmeyi etkiler. Aylık iğne, kadınlık hormonlarından östrojen ve progesteronu aynı anda içerirken, üç aylık iğnede sadece progesteron hormonu bulunur. Progesteron hormonunun anne sütüne bir zararı olmadığı için emziren kadınların üç aylık iğne kullanması tavsiye edilir.

Deri altı kapsülleri

Deri altı kapsülleri kibrit çöpü büyüklüğünde silikon yapılardan oluşur ve kolun iç kısmına yerleştirilir. İçeriğinde kadınlık hormonlarından sadece progesteron hormonu bulunur. Türüne göre üç ya da beş yıl koruyabilme özelliğine sahip olan bu yöntem yüksek koruyuculuğa sahip.

Prezervatif

Prezervatif ince bir lastikten yapılmış ince ve esnek bir kılıf özelliği taşır. Gebelik kontrolü sağlamasının yanı sıra, cinsel hastalıklara karşı koruyucu etkisinden dolayı sık tercih edilenlerin başında gelir. Doğru kullanıldığı takdirde %98'e kadar koruyuculuk sağladığı biliniyor.

Ertesi gün hapı

Korunmasız bir cinsel ilişki yaşadıysanız ve gebe kalmak istemiyorsanız acil korunma sağlayabilirsiniz. Cinsel ilişkiden sonraki üç gün içinde hormon miktarına göre doktorunuzun belirlediği adette hap içerek korunabilirsiniz. Ertesi gün hapı için olabildiğince erken davranmak daha yüksek bir koruma sağlar.

Kadınlarda tüplerin bağlanması: Tüp ligasyonu

Çocuk istemeyen çiftler için kalıcı bir çözüm olan tüp ligasyonu, kadın evli ise kendisinin ve eşinin ortak onayı ile yapılır. Cinsel ilişkide olumsuz bir duruma yol açmayan tüp ligasyonu yüksek bir etkiye sahip.

Erkeklerde kanalların bağlanması: Vazektomi

Diğer bir kalıcı yöntem olan vazektomi erkekler için geçerli ve erkek evli ise kendisinin ve eşinin ortak onayı ile yapılır. Dikişsiz olarak yapılan ve yüksek koruma sağlayan bu işlemin koruyuculu etkisi hemen başlamaz. İlk 3 ay prezervatif gibi ek bir yöntem gerekir.

Popüler İçerikler

10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
YORUMLAR
08.02.2021

Yalnız bir içerik yapıyorsanız şunu doğru düzgün yapın! Ertesi gün hapları doğum kontrol yöntemi olarak sayılamaz. Acil durumlarda kullanılır ve yüksek oranda hormon içerdiği için yılda 2 kezden fazla kullanılmaması gerekir. Hani madem sayacaksınız bunu da bu listede o zaman en sona ekler ve dersiniz ki: "bu yöntemlerin hiçbirini kullanamadığınız acil durumlarda kullanabileceğiniz yöntem; ertesi gün hapı."

08.02.2021

Bu nasıl bir içerik acaba?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ