Bu Dönemde İhracat Yapanların ve Yapmayı Düşünenlerin Mutlaka Bilmesi Gereken 12 Şey

Küresel kriz ortamında geçimini ihracattan sağlayanlar veya yeni ihracat atılımları gerçekleştirmek isteyenler için şartlar biraz korkutucu olabilir. Ancak ihracat konusunda başarılı olmak, sadece birkaç temel prensibin uygulanmasına bağlıdır. Gerek işe başlamadan önce gerekse mevcut işi geliştirme konusunda faydalı olan bu prensipler, gelecek öngörülerini artırırken mümkün olan en yüksek karı almaya yardımcı olur. Pazar ağını genişleterek yeni müşterilere ulaşmak isteyen herkesin ihracata başlamadan önce bilmesi gerekenler yazımızda!

1. Ürün belirleme

İhracatın belki de en temel konusu söz konusu ürün seçimidir. Ürünün pazar genişliği, hedef kitlesi ve getireceği kar oranı işin ne kadar büyüyeceğiniz belirlemede etkilidir. Bu aşamada benzer iş modellerini incelenerek pazar karşılaştırmaları yapmak işinize yarayabilir. 😎

2. İhracat yapılacak ülke

İhracat yapılacak ülke seçimi ürün belirlemeyle eş zamanlı planlanması gereken bir konudur. İhracat yapılacak ülkedeki eksiklikler ve ihtiyaçlar, pazarlamaya sunacağınız ürünü belirleme adına büyük bir fırsattır. Ürünü belirledikten sonra bu ürünün hangi yurtdışı pazarında daha yüksek karla satılacağını değerlendirmek yine verileri incelemekten geçer. 🚢

3. Tedarik zinciri

Sunduğunuz ürün ve hizmeti hedef lokasyona nasıl ileteceğiniz, bu ürünü nereden ne şekilde temin edeceğiniz işe başlamadan önce planlamanız gereken önemli bir konudur. Çünkü ihracatın en temelinde iyi örülmüş bir tedarik ağı bulunur. Ürünü temin ettikten sonra ilgili noktaya kargolama ve teslim etme adımlarında tutarlı olduğu kadar güvenilir seçenekler sunmanız gerekir.

4. Pazar analizi

İster yeni bir işe başlıyor, isterseniz de mevcut işi sürdürüyor olmanız fark etmeksizin pazar verilerinden her an faydalanmanız oldukça önemlidir. Mevcut ürün seçeneklerini çeşitlendirme, ağa yeni lokasyonlar ekleme ve dijital entegrasyon gibi konularda başvuracağınız analizler işinizi büyütmek adına büyük bir fırsattır. Reklam analizleri ve pazar çalışmaları aslında işleri yoluna sokmanız için dinlemeniz gereken önemli göstergelerdendir. 💰

5. Marka güvenilirliği

Ürün ve lokasyon belirlemesinden sonra dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da marka güvenilirliği. Marka güvenilirliğini yaratmak için birbiriyle uyumlu yapıda bir web site, logo, slogan ve sosyal medya platformu kullanıyor olmalısınız. Samimi, özenilmiş ve açıklayıcı bir marka bütünlüğü kurmak potansiyel alıcılar üzerinde olumlu izlenim bırakmanızı sağlar.

6. Online ihracat

Günümüzün artan değerlerinden olan dijital entegrasyon eski veya yeni işinize mutlaka dahil etmeniz gereken bir seçenek. Artık alışveriş ve erişim hizmetlerinin neredeyse tamamı online platformlara taşındığı için bu geniş zincirden faydalanmanız gerekir. Bunun için e-dönüşüm hizmetlerinden destek alabilir ve e-ihracat sürecine girebilirsiniz. Bu tür bir çalışma size zamandan tasarruf ile yüksek kazanç şeklinde geri döner. 💵

7. Farklı dil seçenekleri

İhracat işine ilk başladığınızda sunduğunuz dil ve ürün çeşitliliği vardığınız noktada size yeterli gelmiyor olabilir. Ürünü daha geniş bir çevreye tanıtmak için web sitenize veya sosyal medya platformlarına yeni dil seçenekleri eklemeniz gerekir. Bu şekilde farklı müşteri gruplarını etkileyebilir ve potansiyel alıcılarla iletişim kurabilirsiniz.

8. Bütçe hesabı

İşinizi büyütürken de kurarken de planların bütçe dahilinde olması ihracatın temel konusudur. İyi hesaplanmamış ödemeler, planlanmamış giderler ve diğer masraflar işlerin sizin için yolunda gitmesini engelleyen büyük bir sorundur. Bu nedenle her zaman temel iş masraflarının yanı sıra; vergi ve zorunlu ödeme gibi giderleri de hesaba dahil ederek ilerlemeniz gerekir.

9. Hedef kitle

Hedef kitle, markanızı büyütmek için baz almanız gereken temel alıcılardır. Bu alıcıları 'potansiyel alıcı' grubundan çıkarıp 'mevcut müşteri' grubuna sokmak için işe onları dinleyerek başlamanız lazım. Bunun için sosyal medya verilerinden faydalanabilir, hedef kitle cinsiyet ve yaş analizlerini gözden geçirebilir, müşteri yorumlarından yola çıkarak işlerinizi kitlenin beklentisine göre şekillendirebilirsiniz.

10. Sosyal medya kullanımı

Eğer kitlenizi etkilemek, kalıcı müşterilere sahip olmak ve işinizi genişletmek istiyorsanız sosyal medya en iyi araç. İster bir içerik üretici ile anlaşarak isterseniz de kendi başınıza düzenli gönderiler ve paylaşımlar yaptığınız zaman, insanların keşfetine düşme şansınız artar. Böylece hizmetinizi daha fazla kişiye tanıtma imkanı yakalarsınız. 🥳

11. SEO çalışmaları

Markanızın daha görünür olması için kullanabileceğiniz bir diğer araç da SEO hizmetidir. SEO Türkçe'ye 'Arama Motoru Optimizasyonu' olarak çevrilir ve arama motorunda aratılan anahtar kelimelere dair ipuçları verir. Bu verileri kullanarak hedef kitlenin ne tür aramalar yaptığını ve hangi sonuçlara başvurduğunu izleyebilirsiniz. Bütün bu izleme süreci ise ihracatta güçlü adımlarla ilerlemenizi sağlar.

12. Çalışma ağı

Son olarak, iş ağınıza dahil olan ekip üyelerini iyi seçmeniz gerekir. İhracat tek başına yapılamayacak kadar ara aşama ve basamak gerektiren kombine bir sektör olduğundan, aradaki diğer kontakları iyi kurmak ve güvenilir kemik bir ekibe sahip olmak oldukça önemlidir. Ekip arkadaşlarının özenli seçimi rekabet gücünü artırmak adına göz önünde bulundurmanız gereken bir prensiptir.

Popüler İçerikler

Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler