Bu Bölgelerde Hukuk Yok! Dünya Üzerinde Normal Yasaların Olmadığı 6 Yer

Bir bölgenin sosyal açıdan yaşanılabilir olması için hukuk ve yasalar olmazsa olmazdır ancak dünyada bazı istisnai durumlar görmek mümkün. Dünya'da yasaların olmadığı 6 yeri ve neden bu noktalarda yasaların olmadığını detaylıca açıkladık! Buyrun sizi aşağıya alalım...👇

1. Batı Sahra

Eskiden İspanya'nın İspanyol kolonisi olan Batı Sahra, hem Fas Krallığı hem de Saguia el Hamra ve Polisario Cephesi (Cezayir merkezli bir bağımsızlık hareket) tarafından hak iddia edilen tartışmalı bir bölgedir. Batı Sahra'nın Fas tarafından İlhakı, 1976 ve 1979'da olmak üzere iki aşamada gerçekleşti ve uluslararası hukuka göre bu, yasa dışı kabul ediliyor. Uluslararası hukuka göre ise Batı Sahra, Fas'ın yasal bir parçası değil ve uluslararası askeri işgal yasalarına tabidir. Hiçbir ülkeye bağlı olmadığı için de ne bir yasal hükümeti ne de yasalar bulunuyor.

2. Antartika

Antarktika'nın bir hükümeti yoktur ve hiçbir ülkeye de ait değildir. 7 ülke Antarktika üzerinde toprak iddiasında bulunmuştu ancak Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya dahil çoğu ülke bu tür iddiaları tanımıyor. Hiçbir ülke teknik olarak Antarktika'ya sahip olmadığından, Antarktika'yı kontrol eden bir hükümet de bulunmuyor. Düzen nasıl yürüyor derseniz, Antarktika Anlaşması Sistemi ile yürüyor diyebiliriz. Bu anlaşma aynı zamanda Antarktika içerisinde tüm askeri aktivitileri ve de madencilik yapmayı yasaklıyor.

Antarktika'da suç nispeten nadir olsa da izolasyon ve can sıkıntısı oradaki bazı insanları olumsuz etkiler ve suça yol açabiliyor.

Alkolizm kıtada bilinen bir sorundur ve kavgalara ve uygunsuz teşhire yol açtığı biliniyor. Antarktika'da meydana gelen diğer suç türleri arasında yasadışı uyuşturucu kullanımı, yaban hayatına işkence etmek ve onları öldürmek, yasak alanlarda motosikletle yarışmak, ölümcül bir silahla saldırı, cinayete teşebbüs ve kundakçılık sayılabilir. Antarktika'da soygunlar nadirdir ve pek olası değildir çünkü giren insanlar kıtaya pek çok eşya getiremezler ve de zaten paranın çok az kullanılacağı alan vardır. 53 ülke tarafından onaylanan 1959 Antarktika Antlaşması uyarıncaysa, Antarktika'da bir suçla itham edilen kişiler kendi ülkeleri tarafından cezalandırılır.

3. Slab City

Slab esasında beton levha anlamına geliyor ve Kaliforniya çölünün ortasında, İkinci Dünya Savaşı sırasında Camp Dunlap'ın Deniz Piyadeleri kışlası tarafından geride bırakılan beton levhalar da bu şehrin adına ilham olmuş. Bu askeri üs, savaştan sonra terk edildi ve şu anda şebekeden ve hükümetin gözetiminden uzakta yaşamayı seçen çok sayıda insana ev sahipliği yapıyor. Kaliforniya sınırları içinde bulunsa da çok dışında kaldığı için burada herhangi bir yasa geçerli değil.

Yaklaşık 150 kadar daimi ikamet eden kişinin birçoğu yoksulluğa zorlanırken, bazıları devlet desteğinin olmadığı toplumdan uzakta, şebekeden uzak bir hayat yaşamayı seçmiş.

www.youtube.com

Elektrik, akan su, çöp toplama veya kanalizasyon sistemlerinin olmadığı, Kaliforniya'nın hizmet dışı bırakılmış ve kontrolsüz bir bölge burası. Sakinlerin çoğu güneş panelleri ve jeneratörler kullanarak kendi elektriğini üretiyor. Bölgenin resmi bir elektriği, akan suyu, kanalizasyonu, tuvaleti veya çöp toplama hizmeti yoktur. Uygun kolluk kuvvetlerine sahip en yakın uygarlık yapısı, sakinlerin genellikle temel alışveriş yapmak için gittikleri Niland'daki Slab City'nin yaklaşık 9 kilometre güneybatısındadır.

4. Açık denizler

Uluslararası hukuka göre, denize kıyısı olan ülkeler kıyı şeridinden birkaç km açığa kadar hak sahibi sayılıyor. Deniz Hukuku'na göre denize kıyısı olan ülkeler, kıyı şeridinden 19.2 km açığa kadar hak sahibi sayılıyor. Yani bu sınırlar içinde kalan her denizde ülkenin hukuk kuralları geçerlidir. Ülke ayrıca 19.2 km'lik deniz alanı içerisinde doğal kaynak arama, deniz taşımacılığını ya da hava taşımacılığını yasaklama gibi de haklara sahiptir.

Fakat 19.2 km dışında kalan okyanuslar da var.

Bu bölgelerde yasalar yok diyemeyiz ancak fakat tüm tanımlamaların dışında kalan bu bölgelerde işlenen suçlar, suçun işlendiği taşıt ya da kişinin milliyetine göre belirleniyor. Örneğin suçun işlendiği taşıt ya da suçu işleyen kişi Türk'se, Türk Hukuk Kuralları geçerli sayılıyor ve o şekilde ceza veriliyor.

5. Afganistan'ın Batı Bölgesi

Afganistan'ın Batı Bölgesi kanunun olmadığı bir diğer bölgedir. Burada kabile kanunları bölgenin çeşitli yerli kabileleri tarafından empoze ediliyor ve bazı bölgelerde direkt herhangi bir kontrol bulunmuyor. Bölgeye devlet tarafından sahip çıkılmıyor ve bu nedenle yerel kabile liderleri tarafından yönetiliyor. Zamanla, Taliban adalete ilişkin alışılagelmiş devlet sistemlerini kökünden söküp yerine kendi mahkemelerini kurdu. Batı Afganistan'ın birçok bölgesinde, ülkenin uzak bölgelerinde ulusal hükümetin varlığı asgari düzeyde olduğundan, nüfusun erişebildiği tek adalet sistemi budur.

6. Bir Tavil

Bir Tavil, hukuk açısından Afrika'da yaklaşık 2,060 km²'lik bir bölge. Bu toprakların neden sahipsiz olduğuna gelirsek, Mısır ve Sudan, Bir Tavil'in doğusundaki Halaib üçgeni olarak adlandırılan tartışmalı topraklara sahip olmayı tercih ediyordu. Halaib üçgeni, Bir Tavil'e göre çok daha verimli topraklara sahipti ve daha büyük bir alandı. 1899 Sınır Antlaşması'na göre, Halaib üçgeninin Mısır'a ait olduğu, 1902 Antlaşması ise Sudan'a ait olduğunu söylüyor. Bu durum da Bir Tavhil'i istenmeyen bir toprak parçası durumuna sokuyor. Ancak, hiçbir ülke bu bölge üstünde hak iddia etmese de araziye sahip olmayan birkaç kişi olmuş tabii.

Örneğin haziran 2014'te, Amerikalı Jeremiah Heaton bölgeye bir bayrak dikti ve kızının prenses olması için krallık kurmaya karar vermiş.

Bölgeyi Kuzey Sudan Krallığı olarak adlandıran ve kripto para aracılığıyla bölgedeki sokakların isim haklarını satan Heaton, hayali ülkesinde şövalyelik ve vatandaşlık bile satıyordu. Aralık 2014'te, Dmitry Zhikharev adında bir Rus da bölgeyi Yüzüklerin Efendisi evreninde yer alan “Orta Dünya Krallığı ' olarak adlandırarak arazi üzerinde hak iddia etti. Üç yıl sonra Kasım 2017'de, Suyash Dixit adında adında bir Hintli ise bölgeye giderek Hint medyası onu kayda alırken bayrağını dikti.

Bölge son olarak 2019'da Lübnan-Amerikan Başbakanı Nadera Awad Nasif tarafından 'Sarı Dağ Krallığı' olarak ilan edildi.

Video ile yapılan açıklamada krallığın mevcut herhangi bir ülkenin egemenliği altına girmediği iddia edildi. Yani bu durumda Bir Tavil'de de herhangi bir yasanın olmadığını söylemek mümkün.

İlginizi çekebilir:

Mısır ve Sudan'ın Sahip Olmak İstemediği Tuhaf ve Boş Topraklar: Bir Tavil
Görkemli Piramitlerin Ardındaki Gerçekler Nelerdi? Antik Mısır'ın Bahsedilmeyen Karanlık Yüzü
Bilim İnsanları Sonunda Uzaylıların Nerede Yaşadığını Bulmuş Olabilir!

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"