Bu Bilgisayar Algoritması Game of Thrones'da Kimin Öleceğini Tahmin Ediyor!

Game of Thrones'a dair değişmez olan, sürekli birilerinin ölmesi. 

Tam olarak bu sebepten dolayı, her sezon başlangıcında ümit bağladığı karakterin can verdiğini görmek istemeyenler için aranan kan bulundu.

Game of Thrones izleyenler için spoiler içerir.

Teoriler, hikaye açıkları bir yana, bir karakterin ölme ihtimalini bilgisayar bilimiyle açıklamaya çalışan bir Alman ekiple karşı karşıyayız.

Sistem 5. sezona kadar hayatta olan her karakter için 24 farklı değişkeni göz önünde bulundurarak bu ihtimali hesap ediyor.

Bu ihtimallere karakterin yaşı, cinsiyeti, bulundukları yerler, ilişkiye girdiği insanlar gibi faktörler etki ediyor.

Sistemin Stannis'e epey yüksek bir ihtimal vermesi (%96) güzel. Alet resmen çalışıyor.

Baya, iyi, çalışıyor.

R.I.P Dorne'a dair bütün güzel ihtimaller.

En yüksek ihtimalle gidici gözüken karakterse Tommen çıkmış. Muhtemelen Kızıl Kale'deki yüksek tansiyonda fazla dayanmayacağı öngörülmüş.

Zavallı çocuk.

Şaka bir yana, çalışmanın başarılı bir "kompleks sorulara veri madenciliği yaparak cevap arama" niteliği taşıdığını söylemek gerek.

Dizinin ilk beş sezonundaki çoğu bilgiyi istatistik olarak elinde bulunduran mekanizma, buradan yaptığı tahminlerle bir sonraki adımı tahmin etmeye çalışıyor. 

Mesela görseldeki grafikte cinsiyet üzerinden bir ölçüm yapılmış. Kadın karakterlerin hayatta kalma ihtimalinin daha fazla olduğunu ve erkek karakterlerin %43'ünün öldüğünü söylemişler.

Bir bölümü muhteşem yapan şey ne?

Sistem yalnızca ölüm tahmin etmiyor. Kullanıcıların geri bildirimine göre en çok beğenilen bölümlerin istatistiği çıkarılmış ve bu bölümler üzerinden 'İyi bir Game of Thrones bölümünü iyi kılan şey ne?' sorusuna cevap aranmış. 

En çok beğenilen bölümler ortalama olarak birinci ve ikinci sezondan çıktığı için, bu bölümlerin öne çıkan özelliği olarak 'Kimin ölecek olduğunun belirsizliği' tezi ortaya atılmış. Gerçekten de ilk sezonlarda kimin ölüp kimin kalacağı tam anlamıyla bir sürprizdi.

Geliştiriciler elbette her zaman doğru çıkarımı yaptığını düşünmüyor ve sonuçları bir anket ile sağlama yoluna gidiyorlar. Sonuçta, korelasyon nedensellik gerektirmez. İstatistikseverlerin sıkça içine düştüğü bir hata bu.

Buz ve Datanın Şarkısı olarak isimlendirilen proje, aynı zamanda dizi evreni için iyi bir bilgi bankası işlevi görebilir.

Zor dostum, zor.

Siteye bu adresten ulaşabilir, diğer karakterlerin ölüm oranlarına göz atabilirsiniz. Hiç hoşlanmadığınız karakterin oranını düşük görüp üzülmeyin. Zira bilgisayar biliminde duyguya yer yok. Hele ki kararsız dizi senaristleri her bölümde bir başka şok malzemesi ararken...

BONUS:

Sana güveniyoruz, bilgisayar adam.

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
26.04.2016

Beyler şunu farkettim Game of Thrones biterse (inş) Onedio'da %999999 daha az içerik olacak.

26.04.2016

editörler saçmalayacak birşeyler illaki bulur kardeşim olmadı tekrar tekrar aynı içerikleri hazırlarlar . goth en azından çeşitlilik getiriyor bir 10 sezon daha devam edebilir :)

26.04.2016

Petyr a bi şey olmasın :/

26.04.2016

bundan bi tane de arka sokaklar için yapsınlar da boş muhabbetlerden kurtulsak

TÜM YORUMLARI OKU (16)