Sağlıklı ve uzun hayat yolunda soru işaretlerini giderecek, düzenli uygulandığında ömrünüze ömür katacak alışkanlıkları hayatınıza dahil etmeye hazır olun. Biz sizinle paylaşmaya hazırız.
Sağlıklı ve uzun hayat yolunda soru işaretlerini giderecek, düzenli uygulandığında ömrünüze ömür katacak alışkanlıkları hayatınıza dahil etmeye hazır olun. Biz sizinle paylaşmaya hazırız.
Ömrümüze ömür katacak ve bu ömrü sağlıklı biçimde geçirebilmek için gereken alışkanlıklara dair bilmek gereken kıymetli bir detay var. Bu alışkanlıkları olabildiğince genç uygulamaya başlamak, asla geç değil fakat asla erken de değil, unutmamalı.
Toplumun her kademesinden, her yaşından ve iki ayrı cinsiyetten gönüllülerle yapılan sözlü araştırma sonucunda canlı örnekleriyle, uzun ömürün anahtarı olan 5 kritik alışkanlık ortaya çıktı.
Öyle ki bu alışkanlıklara sahip erkekler bu alışkanlıklardan uzak duran erkeklere göre 12, kadınlar 14 yıl daha uzun bir ömür beklentisindeydi. Yapılan testler de bu beklentileri doğrulayacak sonuçlar verdi.
'Bu çalışmayı yürütürken vurguladığımız alışkanlıkların yaşam sürelerinde ve hayat kalitesinde olumlu etki yaratacağını tahmin ediyorduk fakat bu kadar büyük bir farkı hiçbirimiz beklemiyorduk.'
Çalışma sonucunda da yaşamsal etkisi olan kötü alışkanlıkların ABD'de yaşam süresi beklentisini düşüren en büyük etken olduğunun altı çizildi. Fakat belirtmek gerek, bu sonuçlar ABD'ye has değil, dünya genelinde de benzer etki ve sonuçlar yaşandığı çalışmanın diğer sonuçlarından.
5 alışkanlığı vurgulamadan önce belirtelim, bu 5 alışkanlığı da uygulayan kişilerin oranı sadece %8!
Peki nedir bu 5 alışkanlık?
Nasıl bir beslenme burada 'sağlıklı' etiketi verilen, açıklık getirelim.
Meyve, sebze yoğun fakat kırmızı etin daha az tüketildiği, doymuş yağlardan ve tabii ki şekerden uzak bir beslenme düzeninden bahsediliyor.
Vücut ağırlığının (kg olarak), boy uzunluğunun (metre cinsinden) karesine bölünmesiyle hesaplanan vücut kitle indeksinin 18.5 ve 25 arasında olması, çalışmada kontrolü vurgulayan aralık.
Niteliği kişiden kişiye değişmekle birlikte çalışmada geçen egzersiz tanımı günlük düzenli olarak gerçekleştirilen ve minimum 30 dakika süren, görece ılımlı, yürüyüş ve koşu gibi aktiviteleri kapsıyor.
Çalışma belli sınırlar içerisinde tüketilen alkolün büyük etkisi olmadığını belirtse de sınırların üzerine çıkıldığında ortaya çıkan etki hem bağımlılık hem de sağlığın kaybıyla ortaya çıkabiliyor.
Neredeyse en önemlilerinden biri, sigara kullanmamak. İlginç biçimde alkolle benzer değerlendirilen bir diğer bağımlılık sigara tüketmemek bu 5 alışkanlığın uygulaması en zor olanı değil.
Çalışma sigarayı bırakmak kadar sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizi hayatımıza dahil etme konusunda da zorlandığımızı göstermiş. Yani doğrusunu biliyor fakat uygulamayı hep ertelemeye meyilliyiz.
Yarını bilemeyiz ama bugün değişimi başlatmaya ne dersiniz?
Admin hayatımın aydınlanmasını yaşadım tşk
Ben de ciddi ciddi okuyorum. Bunları yapınca zaten ömür uzar shhshshhs editör yapacağın içeriğe xoham
enteresan bir ekipsiniz gitti 5 dk