Bu Ay Uzaya Fırlatılması Planan James Webb Uzay Teleskobu'na Dair Her Şey

Çok uzun süredir uzayda görev yapan Hubble Uzay Teleskobu, yakın zamanda emekliye ayrılacak ve yerini James Webb Uzay Teleskobu alacak. Peki, James Webb Uzay Teleskobu hakkında neler biliyoruz?

Hubble Uzay Teleskobu'nun yakın zamanda emekliye ayrılması ile beraber NASA yeni bir uzay teleskobu üzerinde çalışmaya başlamıştı.

NASA'nın eski yöneticilerinden James Webb'in ismini alan teleskop, 1990'dan beri görevini yerine getiren Hubble'ın yerini alması için fırlatılacak.

NASA, James Webb Uzay Teleskobu ile Büyük Patlama'dan hemen sonra oluşan evrenin ilk yıldızlarını gözlemlemeyi planlıyor.

22 Aralık günü uzaya fırlatılması beklenen teleskop, Avrupa Uzay Ajansı'nın geliştirdiği Ariane 5 adlı kargo roketleriyle fırlatılacak.

26 dakikalık bir yolculuğun ardından Dünya'dan 1,5 milyon kilometre uzaktaki L2 noktasına konuşlandırılacak olan teleskop, Ay'dan dört kat daha uzaklıkta yer alacak.

James Webb Uzay Teleskobu, NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı ile beraber işletilecek.

2004 yılından beri inşası süren James Webb Uzay Teleskobu, ilk önce 2007'de fırlatılacak olsa da bu süreç sürekli ertelendi ve günümüze kadar geldi.

Karmaşık tasarım süreci nedeniyle en son 2018'den 2022 yılına kadar sarkan fırlatılma sürecinin son kararı 22 Aralık oldu.

Proje boyunca 10 bin kişinin çalıştığı ve 10 milyar dolarlık bütçesi olan James Webb Uzay Teleskobu, NASA'nın en uzun süreçli projesi oldu.

18 altıgen aynanın birleşmesiyle oluşan berilyum kaplı aynaya sahip olan teleskop, 6,5 metre çapı ve 25,4 metrekare yüzey alanıyla Hubble'ınkinden daha büyük.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

NASA Uzayı Önünüze Seriyor: Hubble Teleskobunun Çektiği Doğum Gününüze Özel Gökyüzü Fotoğrafını Görmeye Ne Dersiniz?
Merak Edilesi Bir Soru: Şu An Uzayda Kaç İnsan Var?
James Webb Teleskobu, Büyük Patlama Sonrası Oluşan İlk Yıldızları Görmemizi Sağlayacak

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
YORUMLAR
14.12.2021

hubble'in yerini almiyacak. james webb kizilotesi teleskop, isigin kizilotesi tayfinda goruyor, hubble ise gorunur isik ve uv tayfini goruyor, bu acidan birbirlerinin devami degil tamamliyicisilar. james webb'in kizilotesi olmasinin buyuk avantajlari var, kizilotesi isik uzaydaki gazdan tozdan etkilenmeden cok uzak mesafelere ulasabiliyor, james webb devasa aynasi ile hic gorulmemis uzakliklari, evrenin en eski zamanlarini gorebilecek. tamamliyici olarak hubble bazi durumlarda gorunur isik ve uv tayfi ile daha fazla bilgi sagliyabilirdi, lakin su an uzay mekigi gibi hubble'a bakim yapabilecek buyuk boyutlu bir uzay araci yok, bu yuzden yakin zamanda emekli olacak.

14.12.2021

90lara kadar hicbir dis gezegen kesfedilmemisti hatta yaygin olup olmadiklari bile tartisiliyordu, cunku oncesinde dis gezegenleri tespit edebilecek bir gozlem araci yoktu. 90larda yeni gelistirilen tekniklerle ilk dis gezegenler kesfedildi, sonrasinda kepler uydusu ile tek seferde yuzlerce dis gezegen kesfedilir oldu, hangi yone bakilsa yenileri kesfedildi, simdi hemen her yildizin gezegenleri oldugu biliyor. konuyla baglantisi, bugunde uzay neden sessiz, neden dunya disi varliklarin hareketlerini gormuyoruz diye soruyoruz, cevap ayni: gozlem araclarin yeterince hassas degil. koca koca gezegenleri bile bir kac piksel cozunurlukde zorla tespit ederken burdunun dibinde bir super medeniyet olsa nerden haberin olacak. iste james webb o farki yaratacak gozlem araci olabilir. dogru arac ile dogru yone baktiginda bir anda onlarcasi yuzlercesi ortaya cikabilir.

14.12.2021

Bi yola çıksaydı artık. Yama yapıla yapıla bir türlü yola çıkamadı. Umarım bu kadar beklemeden sonra kör bir astroide rastlamaz :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ