Bu Anı 20 Yıl Bekledik! Cassini’nin Ölmeden Önce Gönderdiği Büyüleyici Satürn Fotoğrafları

Satürn'ün atmosferine hızla girerek bulutları arasında kaybolmadan hemen önce Cassini, geçtiğimiz perşembe günü çektiği son fotoğraf albümünü de Dünya'ya yolladı. 

Bu görev sonlandıktan sonra Cassini'den gelen fotoğraflar kadar net ve göz alıcı görüntüler elde etmek onyıllarımızı alabilir. NASA 2019'da bir başka Satürn projesi başlatsa bile yeni sondanın fırlatılması 2024'ü bulacaktır. Tabi yolculuğu tamamlamak da yıllar alacaktır. Cassini Dünya'dan 1997'de fırlatılmıştı, sondanın Satürn'e ulaşmasıysa 2004 yılına denk geliyordu. 

İşte bilim insanlarının 'Satürn sisteminin son kartpostalları' olarak tanımladığı o fotoğraflardan bazıları:

Cassini cuma günü sabah 6 sularında kendini yok etti, tabi 930 milyon mil uzaktan gelen bu haberin NASA'ya ulaşması tam 1 saat 23 dakika sürdü.

Bir kısmını Güneş'in aydınlattığı Satürn ve halkalarının bir görüntüsü.

NASA'nın sahip olduğu tek Satürn sondası olan Cassini'yi yok etmesinin sebebi ise gerçekten inanılmazdı.

Bir başka açıdan Satürn'ün halkaları.

Satürn'ün en büyük uydularından Enceladus ve Titan'ın içlerinde Dünya dışı yaşam formlarına sahip olabilecek okyanuslar keşfedilmişti!

Halkaların gözalıcı bir görüntüsü daha.

Özellikle donmuş Enceladus'un uzaya püskürttüğü sıcak su buharları bilim insanlarını şoke etti. Bu soğuk uydu belki de içinde bir yerlerde canlıların barınabileceği sıcak su kaynaklarına sahipti.

Bir sürü fotoğraf estantenesi birleştirilerek oluşturulmuş bir Satürn fotoğrafı.

Cassini'nin yakıtı neredeyse bitmek üzereydi ve eğer bu uydularda herhangi bir canlı varlık varsa onlara çarpıp yaydığı nükleer enerjiyle bir felakete sebep olabilirdi.

Cassini uzay sondası tarafından çekilen gezegenin tamamının bir portresi.

Uydulara zarar vermek istemeyen NASA uzay ajansı da Cassini'nin kendini yok etmesi gerektiğine karar verdi.

Halkaların yakın çekiminde 'başıboş bir pervane'ye benzetilen buz ve toz bulutunun arasından sıyrılmaya çalışan bir obje görüntüsü.

Satürn'ün kuzey yarımküresinden kabuğunun altında sıcak bir okyanus barındıran uydusu Enceladus görüntülenmiş.

Cassini'nin son görevlerinden biri de Dünya'nın iki katı kadar daha kalın bir atmosfere ve hidrokarbon göllerine sahip uydu Titan'ı görüntülemek olmuş.

Titan'ın filtrelenmiş bu fotoğrafıysa uydunun kuzeyinde bulunan bir gölün görüntüsünü açıkça göstermiş.

Pek belli olmasa da bu Cassini'den gelen son Satürn fotoğrafı. Ölümüne doğru giderken gezegenin üzerinde dalış yaptığı bölgeyi göstermiş.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan'ın Açıklamaları Gündem Oldu: ''Sponsorlarımız Yasal ve Helal''
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
Yapay Zekaya Vergi Geldi: ChatGPT Üyeliklerine KDV Zammına Tepki Yağdı
YORUMLAR
21.09.2017

hayat olan gezegen arıyoruz, hayat olmayan gezegenlerdeki yaşam formlarının hayatlarına saygılıyız ama kendi dünyamızda hiç bir yaşama saygı duymuyoruz. çok ironik.

21.09.2017

abi yalan, kurmaca diyen yorumları okudukca deliriyorum ya. adamın biri satürne uydu göndermiş. bizi kandırıp kandırmadığını anlayamıyoruz. bunu tartışıyoruz. dünya yuvarlak mı değil mi bunu tartışıyoruz. bu nasıl bir aciliktir ya. tartışmaya utanıyorum ben. adam kaynak olarak g.tünü göstererek yalan diyor. not: imlayı eziklemeden cvp

21.09.2017

Çok düşünceliyiz be abi.(!) Eğer bir canlı varsa nükleer felakete sebebiyet vermemek için yok etmişler. Ulan bu dünyadakiler ne canlı değil mi? Burada ki nükleer felaketler ne olacak? Onları kim yaptı? Belki de uzaylılar yapmışlardır. Onlar bizim gibi insancıl düşünememiş ve zamazingolarını yok etmedikleri için dünya nükleer felaket yaşamıştır.Dalga geçiyorsunuz başka hiçbir şey değil.

Pasif Kullanıcı
21.09.2017

Ne saçmalıyorsun? Burdaki yaptıklarımız bizi ilgilendiriyor ve bizler ihtiyacımız olduğu için yapıyoruz. Nükleere karşıyım fakat NASA uranyum ve stabil enerji ile çalışan bu modülü başka gezegenlerdeki yaşam yok olmasın diye satürne yolluyor. Ayrıca titan da yaşam varsa bu elleri ayakları olan canlılardan değil mikro yaşamdan ve faunadan bahsediliyor.

TÜM YORUMLARI OKU (26)