Bu Adam Tasarladığı Tabletle Afrika'daki Milyonlarca Hayatı Kurtarabilecek!

HIV virüsü ya da AIDS, Afrika'nın en büyük katili olarak biliniyor. Bizleri şaşırtan ise listenin ikinci sırası; yani kardiyovaskiler hastalıklar (KVH). 30 yaş üstü yetişkinler için, tüm kıtadaki en yaygın ölüm sebebi de bu. Yoksul kırsal bölgelerdeki kardiyolog eksikliği, KVH'yi  normalde olduğundan daha etkin hale getiriyor.

27 yaşındaki, Kamerunlu Marc Arthur Zang, 'CardioPad' ile tüm bunları değiştirmeyi umut ediyor.

Uygun maliyetli CardioPad, kalp aktivitelerini görüntüleyip en yakındaki kardiyologlara bilgi gönderebiliyor. Doktorlar da bu sayede hastalara yardım edip reçete yazabiliyorlar.

13 Nisan 2015 tarihinde, Zang binlerce kişi arasından sıyrılarak Afriika İnovasyon Ödülü'ne aday oldu. Kazanan projenin alacağı ödül ise 150.000 dolar.

Zang'ın ülkesi Kamerun'da yaklaşık 22 milyon kişi yaşıyor; ancak sadece 40 tane kalp cerrahı var, çoğu da büyük şehirlerde yaşıyor.

Bu da fakir nüfus için epeyce zor bir durum, özellikle de seyahat maliyetleri göz önüne alındığında.  Zang'ın tableti, tam da bu noktada devreye girip kuralları değiştirebiliyor.

Tablet sayesinde hayatı değişen hastalardan biri Simplice Momo: '' Kalp hastalığı teşhisi konalı tam bir yıl oldu. Tedavi için sürekli şehre gidip geldim. Bana bu makineyi getirip üstüme taktıklarından beri şehre gitmiyorum. Benim için çok pahalıydı.'' diyerek memnuniyeti ifade ediyor.

Başlangıç olarak Zang, Kamerun hükumetinden aldığı 30.000 euroluk destek ile bir prototip geliştirmiş. Prototip başarılı olduktan sonra üretime geçmek için Çin'de bir fabrika bulmuş. İleride ise yerli ekonomiye destek olmak için, kendi ülkesinde üretim yapmayı planlıyor.

Zang 2011 yılı başlarında ürününü korumak, daha fazla üretim yaparak çalıştığı insanlar gibi pek çok kişinin güvenini kazanmak için patent başvurusu yapmış.

Tehlikeli olmasının yanında, kalp rahatsızlıklarının ekonomik etkileri de oldukça sarsısı olabiliyor. Bu hastalıklarla boğuşan ailelerin maddi yükü oldukça artabiliyor. American Heart Association'a göre özellikle gelişmekte olan ülkelerde, çalışma dönemindeki yetişkinlerde sıklıkla görülüyor ve ülkenin ekonomik canlılığında düşüşe sebep oluyor.

CardioPad, savunmasız bölgelerde yaygın hale gelirse, sadece hayat kurtarmakla kalmayacak.

Aynı zamanda hastaların takibi sağlanacak, marjinal kesimlere temel ihtiyaçları hatırlatacak ve kırsal kesimler boşlanmamış olacak.

CardioPad, belki de geleceğin yaşam kalitesini yükseltmek için teknolojiyi yaratıcı bir şekilde kullanmayı sağlayacak ve geleceğin öncüleri için bir işaret olacaktır kim bilir.

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!