Bu 14 Muhteşem Botanik Bahçesini Doğayı ve Yeşili Seven Herkesin Mutlaka Görmesi Gerekiyor!

Botanik bahçelerinin toplumlar için apayrı bir önemi var aslında. Özellikle ilk ve orta öğretim çağındaki çocuklar için bu alanlarda uygun eğitimler düzenlenerek, genetik kaynaklarla ilgili bir bilinç oluşturulabiliyor. 

Aynı zamanda bilimsel araştırmalar için eşsiz bir materyal kaynağı sunuyor bu ortam.

Belki de hiç göremeyeceğimiz bitki türlerini bu alanlar sayesinde gözlemleme şansımız oluyor...

1. Kirstenbosch Botanical Gardens, Cape Town

Afrika'da bulunan en güzel bahçe ve dünyanın en büyük botanik bahçelerinden biri olarak biliniyor. 1913 yılında kurulan bu bahçede, özellikle yerli bitkilerin yetiştirilmesi ön planda tutuluyor. Hatta ziyaret ederseniz, bölgeye özgü 7000 yerel türü keşfedebilirsiniz. Yazın gün batımı konserleriyle daha da renkleniyor burası.

2. Singapore Botanical Gardens, Singapur

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tek tropik bahçe burası. Yaklaşık 158 yıllık olan bu bahçe turistik olarak çok popüler. Dünya çapında önem taşıyan bir bitki koleksiyonu bulunuyor. Ayrıca akşam 5'te açılan tek botanik bahçesi.

En büyük orkide koleksiyonu da 1200 tür ve 2000 hibrit türle bu bahçede yer alıyor. 

Hatta küçük bir tropikal yağmur ormanı bile bulunuyor.

3. Jardim Botânico, Rio de Janeiro

1808'de Brezilya imparatoru tarafından kurulan bu bahçede 6500 tropik bitki,  tropik kelebekler, 20 kuş türü bulunuyor. Corcovado Dağı'nın eteklerinde yer alan bu bahçede, anıtlar, çeşmeler, su zambakları göleti ve çevre müzesi de görebilirsiniz. 

Bu bahçenin önemli bir diğer özelliği neotropik floranın tanımlanması ve korunması için uzmanlaşmış taksonomistlere sahip olması...

4. Miracle Garden, Dubai

Aslında bu bahçe bir çiçek bahçesi ve oldukça da yeni. 2013'te sevgililer gününde açılmış. 109 milyon tane çiçek dikilmiş ve Dünya'nın en büyük çiçek bahçesi haline getirilmiş. Birleşik Arap Emirlikleri gibi çöl iklimine sahip bir bölge için harika bir yer olsa gerek!

5. Jardin Botanique de Montreal, Montreal

Kanada'da yer alan bu bahçe, dünyanın en iyilerinden biri olarak kabul ediliyor. 75 hektarlık tematik bahçe ve seralar yer alıyor. 30'dan fazla bahçe, 22 binden fazla tür yer alıyor. 

Şubat-Nisan ayları arasında kozadan çıkan kelebekleri izleme şansınız bile var üstelik.

6. Royal Botanical Gardens, Sidney

Kraliyet Botanik Bahçeleri, Avustralya'nın merkezinde 30 hektarlık bir vaha içinde yer alıyor. 1816 yılında kurulan bu bahçe, ülkenin en eski bilim kurumu. 

Nadir bulunan ve tehdit altındaki bitkilerden oluşuyor.

7. Nong Nooch Tropical Botanical Garden, Pattaya, Tayland

Tayland'da bulunan bu bahçe, farklı tema bahçeleri içeriyor. 17. yy Fransız Bahçesi, Avrupa Rönesans bahçesi gibi... Tropik palmiye bahçeleri, bonzai bahçeleri gibi türlere özgü bahçeler de yer alıyor.

8. Trauttmansdorff Castle and Botanical Gardens, İtalya

Bu bahçede meşe ormanları, zeytin bahçeleri, üzüm bağları ve çöl bahçeleri ve su zambağı göleti bulunuyor. 83 farklı bahçeye ayrılmış. Etrafındaki dağlar tüm alanı kuşatıyor.

9. Lautaret Alpine Botanical Garden, Fransa

Burası, 2100 metre yükseklikte yer bir dağ botanik bahçesidir. Bahçede, 2100'den fazla dağda yetişen bitki türü bulunmaktadır. Bitkiler coğrafi köken, habitat, bitki özellikleri ve taksonomisine göre ayrılmış durumda.

10. Kew Royal Botanic Gardens, Londra

Thames Nehri sınırında bulunan Kraliyet Botanik Bahçeleri, 1700'lü yılların ortalarında kurulmuş. Dünyanın en büyük canlı bitki koleksiyonu olarak biliniyor. Bir de çok tatlı bir Instagram hesapları var. 

Dünyanın en kötü kokusuna sahip olan 'ceset çiçeği' de bu bahçede bulunuyor.

11. Berlin-Dahlem Botanical Garden and Botanical Museum, Berlin

1910'da halka açılan bu botanik bahçesi 22.000 bitki türüne sahip. Orkide türleri, etobur bitkiler, sukkulentler ve dev beyaz su zambaklarını burada görebilirsiniz. 

Berlin Botanik Bahçeleri, dünyanın en önemli üç botanik bahçesi arasında yer alıyor.

Türkiye'de şimdiye kadar yapılan çalışmalara göre 12.054 bitki türü bulunuyor. Bu türlerin 3905'i endemik, 1987'si ise tehdit altında. 

Ülkemizdeki biyolojik çeşitliliği korumak adına kapsamlı bir botanik bahçesinde ihtiyacımız var aslında. Ancak şu anda dünya botanik bahçeleri seviyesinde bir botanik bahçesi henüz Türkiye'de yok.

12. Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi, İstanbul

Bu bahçe 1935 yılında Atatürk'ün davetiyle gelen ünlü botanikçi Prof.Dr. Alfred Heilbronn öncülüğünde kurulmuş. Dört binden fazla bitki türü barındıran bu bahçe, aynı zamanda Uluslararası Botanik Bahçeleri'ne de kayıtlı imiş.

Ancak 2015 yılında İstanbul Müftülüğü'ne tahsis edilmiş.

82 Yıllık Bir Çevre Mirası: Türkiye’nin En Eski Botanik Bahçesinin Diyanet'e Devredildiği Ortaya Çıktı

13. Türkiye Milli Botanik Bahçesi, Ankara

Ankara Eskişehir Yolu'nda yapılmak üzere 2011'de başlanan bu projenin ilk etapta 2015'te bitirilmesi öngörülmüş ancak proje 2018'e kadar uzatılmış. Projeyi ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yürütüyor. 

Projede dünya standartlarında bir botanik bahçesi oluşturmak amaçlanmış.

14. Bursa Botanik Parkı, Bursa

1998'den beri bulunan bu parkta 150 tür ağaç, 27 tür gül, 76 tür çalı, 20 tür de örtücü bitki bulunuyor. Aynı zamanda 1.derece doğan sit alanı. Her türlü bilimsel araştırmaya da açık bir park. Parkın içinde koşu yolları, bisiklet yolları da bulunuyor. 

Her yıl Lale Festivali'nde 200-250 bin lale ekiliyor.

Dileğimiz, ülke olarak biyolojik çeşitliliğimizin ve genetik kaynaklarımızın farkına varabilmek ve bunları sürdürülebilir kılmak... 🙏

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı
YORUMLAR
31.10.2017

Singapur'daki Sky Garden'de dahil edilmeliydi ki Dünya'nın ilk ve tek diye nitelendirebileceğiniz birçok özelliğine sahip.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ