Brooks, "İstikrar Olursa Türkiye Ekonomisi Patlar" Dedi: Sosyal Medyada Patlamayı Görenler İstikrarı Unuttu!

2022 yılında, 2021'in sonunda kendini gösteren ekonomik bozulmanın ceremesini dünyayla birlikte cefakâr vatandaşlar çekerken, bu cefayı çok sevdiklerinden değil, enflasyonla ezildikleri bir süreç oluyor. Buna karşın enflasyonla mücadele şeklimiz de ekonomi yönetiminin ısrarla vurguladığı üzere uyguladığımız modelin ki dün asli görevi fiyat istikrarı olan Merkez Bankası Başkanı'nın da Enflasyon Raporu sunumunda belirttiği şekilde 'cari fazla' hedefinden kaynaklı. Cari fazla hedefi için de bol bol dışarıdan gelir sağlamak için ihracat yapmayı uygun görüyoruz. Robin Brooks da bu konuda bir paylaşım yaptı. Kafalar yine karıştı.

Uluslararası Finans Enstitüsü Başekonomisti olan Robin Brooks'u aslen "fair value"den tanıyoruz.

'Adil değer' olarak Türk Lirası için dönem dönem öngörülerini yayımlayan Brooks, 2018'den 2020 Nisan ayına kadar dolar/TL'de 5,50 seviyesini uygun görmüştü. 2018 yılına kur 3,79'dan başlarken, 2020'nin ilk günü 5,95 seviyesindeydi ancak o arada bir 7,23 görmüşlüğü de var. Arada bol siyaset malzemesi olan rezervleri saymıyoruz.

Sonrasında ise Brooks giderek "adil değeri" yükseltti.

Mayıs 2021'de 9,50 olarak güncellenen dolar/TL adil değeri, 2021 sonundaki tırmanışla Mart 2022'de yeniden güncelleyen ekonomist, 'Türk Lirası şimdi 16,50 $/TRY rayiç değerimize kadar zayıfladı ve ne yazık ki devalüasyonun sonu görünmüyor. 2017'den beri Türkiye'de döngü aynı: büyük kredi teşviki = > cari açık genişlemesi = > Lira devalüasyonu. talihsiz bir döngü' paylaşımı da yapmıştı. 23 Eylül 2022'de de dolar karşısında TL'nin 'adil değerini' 21 seviyesine revize etmişti. Kur, an itibarıyla 18,61'den işlem görüyor.

Geçen günlerde de Özgür Demirtaş ile bir diyalog yaşayan ülkemizde belli kesimlerde ünlü olan ekonomist, Demirtaş'ın yönlendirmelerine de hak vermişti.

Demirtaş, Rezil Olduğu Söylemlerine Tek Tek Cevap Verdi: İhracat Verileri Gibi Yarım Kalan Ekonomi Tartışması

Dün bu paylaşımı yapan Brooks yine kafaları karıştırdı. Kimileri bayrak asarak Brooks'un liderliğinde halay çekerken, kimileri de ünlü ekonomisti çok ciddiye almadı.

twitter.com

'Türkiye, diğer gelişmekte olan pazarlardan farklı olarak ihracat hacimlerinde bir patlama yaşadı (kırmızı). Dolayısıyla, ihracattaki muazzam rekabet gücü göz önüne alındığında, Türkiye'nin küresel ekonomide başarılı olması için koşullar oldukça fazla. Tek gereken makro istikrar ve Türkiye patlama yapacak.' diyen Brooks, aslında bir şeye dikkat çekmek istiyordu ancak yine dış ticaret verilerinde sadece ihracata 'bakanlar' bunu görmek istemedi.

Hazır ihracat demişken, dün gelen dış ticaret verilerini de buraya koyalım da, sevindirici olan ihracat gelişmelerinde sevincimizi kursağımızda bırakan ithalat giderleri bir görülsün.

Dış Ticaret Açığı Eylül'de Yüzde 248,9 Artarken, İhracattaki Artış İthalatın Çok Gerisinde Kaldı

Robin Brooks "makro istikrar" dedi ama cümlede "boom(patlama)" öne çıktı. Makro istikrar neydi?

Enflasyondu.

TL'nin değeriydi.

Dış Ticaret dengesiydi.

Gelir dağılımıydı.

Caride dengeydi!

Sosyal medyada çok destek alan Brooks, son dönem bazı gelişmelerle birlikte değerlendirildi.

"Türk imalat sanayisine olan güveni ve ihracat kapasitesi yüksektir."

👇

👇

👇

Bir kesim de farklı yorumladı.

👇

👇

👇

👇

"Büyük ücret geliri kaybı sayesinde" Sizce, Brooks'un söylemindeki büyük bir umutla beklediğimiz patlamayı ne zaman yaparız? Yorumlarda buluşalım👇

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Boykot Çağrısı: "Fahiş Fiyatlı Ürünleri Boykot Edin"
Cristiano Ronaldo'nun Fransa Ligi İçin Söyledikleri Fransızları Çok Kızdıracak
Tabii'nin Çok Konuşulan Dizisi Gassal Hakkında Tartışmalar Bitmiyor