Brokolinin Vücuda Yararları Nelerdir? Brokolinin Faydaları ve Zararları

İnsan sağlının korunmasında önemli  bir sebze türü olan brokoli, özellikle kışın tercih edilir. Bağışıklık sistemi açısından da etkili bir besin olarak bilinir. Vücutta sağlıklı hücre oluşumunu destekleyerek, herhangi bir hasar oluşumunun önüne geçer. Brokoli vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin sebzedir. Sadece pişmiş bir şekilde değil, çiğ olarak da tüketilir. Hatta diyet yapan kişiler, brokoli suyunu öğünlerinde kullanır. Folit asit eksikliği yaşayan hamilelere de önerilen bir besindir. Doğum kusurlarını önleyerek, hem annenin hem de bebeğin sağlıklı olmasını sağlar. Peki brokolinin vücuda yararları nelerdir? Brokolinin faydaları ve zararları nelerdir? İşte detaylar...

Minyatür bir ağaca benzetilen brokoli, kalın bir sapı olan yeşil çiçekli bir sebzedir. A ve C vitamini bakımından yüksek bir besindir. Aynı zamanda potasyum, demir, magnezyum, fosfor ve çeşitli B vitamini bulunur. Bu nedenle süper sebzeler olarak adlandırılan sınıfta yer alır. Birçok hastalığa karşı koruyucu olduğundan dolayı, tüketilmesi oldukça önemlidir. Brokoli, turpgiller ailesindendir. Mor, kabak ve filizlenen olmak üzere 3 farklı çeşidi bulunur. Ancak hepsinin de vücuttaki yararı aynıdır. Brokolinin faydaları ve zararları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Brokolinin Vücuda Yararları Nelerdir? Brokolinin Faydaları ve Zararları

Brokoli insan sağlığı için oldukça yararlı bir sebzedir. Brokolinin içeriğinde bulunan biyoaktif bileşikler, vücuttaki dokularda oluşan iltihaplanmayı azaltır. Anti-inflamatuar açısından oldukça zengin bir besindir. Hücre hasarlarını azaltan pek çok madde içerir. Bu nedenle böbrek kanseri, mide ve kolon kanseri, prostat kanseri, akciğer kanseri gibi hastalıkların önlemede etkilidir. Ayrıca vücutta oluşan tümörlerin küçülmesini de sağlar. Yapısında bulunan fosfattan kaynaklı vücuttaki östrojeni azaltarak göğüs kanserinin engellenmesinde yarar sağlar.

Lifli bir besin olan brokoli, sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkisi ile bilinir. Bağırsaklarda iltihaplanmaların oluşmasını engeller, kabızlığı azaltır. Vücutta oluşan toksin maddelerin dışkı yoluyla atılmasını sağlar. Besinlerin emilimini daha rahat bir şekilde gerçekleştirerek, mide hassasiyetinin önüne geçer. Vücutta sağlıklı bakteri üretimi açısından da faydalı bir sebzedir. Kalp rahatsızlıkları riskini en aza indirger. Brokoli, insülin direncini dengeleme açısından da faydalıdır. Bu nedenle tip 2 diyabet hastalarına önerilen bir besindir. C vitamini etkisiyle vücuttaki kolajen üretimini arttırır ve cilt sağlığını destekler. Aynı zamanda günlük kalsiyum ihtiyacını sağlar. Kemik ve diş sağlığını korur.

Her ne kadar lif açısından sağlıklı bir besin olsa da fazla tüketildiğinde vücuda çeşitli zararlar verebilir. Aşırı miktarda brokoli tüketilmesi özellikle gaz ve bağırsak sorunlarına zemin hazırlar. Ayrıca yüksek tansiyon hastalarının da brokoliyi dikkatli bir şekilde tüketmesi gerekir. Kan sulandırıcı ilaçların etkisini de azaltabilmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Brüksel Lahanasının Faydaları Nelerdir? Brüksel Lahanası Neye İyi Gelir?
Karalahananın Faydaları Nelerdir? Karalahana Neye İyi Gelir?
Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir? Kuşkonmaz Neye İyi Gelir?
Pırasanın Faydaları Nelerdir? Pırasa Neye İyi Gelir? Pırasa Kaç Kalori?

Popüler İçerikler

Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
Wanda Nara ile Yasak Aşk Yaşadığı Öne Sürülen Keita Balde Sivasspor'dan Gönderildi
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!