Britanya Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın Dedesinin Türk Olduğunu Biliyor Muydunuz?

Tarihte ilginç ve beklenmedik bağlantılara sık sık rastlanmaktadır. Günümüzde Britanya Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın büyük dedesinin Osmanlı vatandaşı olması da, bu bağlantılardan birisidir.

Boris Johnson Kimdir?

1964 yılında Manhattan'da doğdu. Yüksek öğrenimini Oxford Üniversitesinde tamamladı. The Times, The Daily Telegraph gibi önemli gazetelerde çalıştı. 1999'da The Spectator dergisinde editörlük yaptı. 2001 seçimlerinde siyasete atılarak Avam Kamarasına seçildi. Muhafazakar Parti'den Henley Milletvekili iken 2008'de yapılan yerel seçimler sonucu Londra Belediye Başkanlığını kazandı.

Britanya Başbakanı David Cameron, AB referandumu sonrasında beklediği sonucu alamayınca görevinden istifa etmişti.

Temmuz 2016'da görevinden ayrılan Cameron'un yerine Başbakanlık makamına gelen Theresa May geldi.

Boris Johnson, Theresa May tarafından Britanya Dışişleri Bakanlığı görevine getirildi.

Boris Johnson şuanda halen görevinin başında.

Osmanlı'da Gazetecilik Yapmış Dede: Ali Kemal

Ali Kemal, 1867 yılında doğmuştu. Paris'e giderek Fransızca öğrenmiş iyi bir gazeteciydi. Dönemin önemli gazetelerinden İkdam ve Peyam'da çalışmıştı.

Gazeteci Ali Kemal'den Artin Kemal'e

Ali Kemal kısa sürede yazdığı yazılarda Ermeni yanlısı olduğu gerekçesiyle 'Artin Kemal' namıyla anılmaya başlandı. Sonraki yıllarda ise Ali Kemal, I. Dünya Savaşı sonrasında kurulan Damat Ferit Paşa hükümetlerinde Maarif ve Dahiliye Nazırlığı görevlerinde bulundu. Bu süre zarfında Mustafa Kemal ve Kuvayı Milliyeciler hakkında ağır tenkitlerde bulundu. Bulunduğu makam sebebiyle Ali Kemal'in Kuvayı Milliye hareketini desteklemesi beklenemezdi.

Boris Johnson, yukarıda tavsif etmeye çalıştığımız gazeteci Ali Kemal'in ilk eşinden olan çocuğu Stanley Johnson'ın oğludur. Netice itibarıyla Boris Johnson'ın dedesi bir Türk gazetecisidir.

Milli Mücadele dönemince Ali Kemal'in, Mustafa Kemal ve Kuvayı Milliyeciler hakkındaki tenkitçi tutumu devam etti. İttihat ve Terakki hareketine karşı da olumsuz eleştirilerde bulunuyordu. 1919 yılında kısa süre boyunca bulunduğu Dahiliye Nazırlığı görevinden ayrıldı. 1922 yılına gelindiğinde artık Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadele hareketinin başarıya ulaşmıştı. Ankara Hükümeti, tutuklanarak yargılanmasını istediği kişilerin arasına Ali Kemal'i de koymuştu.

Sakallı Nurettin Paşa

İstanbul'da yakalanarak, İstiklal Mahkemesi'nde yargılanmak üzere İzmit'te Sakallı Nurettin Paşa'ya teslim edildi. Ali Kemal, Sakallı Nurettin Paşa tarafından sorgulandıktan kısa süre sonra 6 Kasım 1922 tarihinde, yaptığı faaliyetlere kızgın olan birtakım subaylar ve askerler tarafından linç edilerek öldürüldü. İsmet Paşa Lozan'a giderken görsün diye Ali Kemal'in cesedi İzmit tren istasyonuna asıldı. İsmet Paşa, Ali Kemal'in cesedinin asılarak teşhir edilmesine çok sinirlendi. Bunun üzerine Ali Kemal mezar taşı yapılmadan defnedildi. Mezarı ancak 1950'li yıllarda tespit edilebildi.

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
03.09.2016

ilk okumada Turk evet ama tanidikca goruyorsun ki Onedio da takilan su ''Amerikan Milliyetcisi'' Yalayicisinin aynisi iste...

03.09.2016

Sakallı Nurettin Paşanın ruhu şad olsun

03.09.2016

Aklıma İlber Hoca'nın “Türkler olmadan dünya tarihi yazılamaz...”Kaynak: “Türkler olmadan dünya tarihi yazılamaz” lafını hatırlattı.

TÜM YORUMLARI OKU (21)