BRICS Daveti Sosyal Medyada Karşılık Buldu: Çin, Türkiye'yi İstiyor

BRICS ülkelerinde güç kazanma hedefi artarken, 20'den fazla ülkenin bloğa ilgi göstermesinin ardından kısa liste tartışılıyor. Çin liderliğindeki genişleme çabası, Rusya ve Güney Afrika'nın desteğiyle yürütülüyor. Çin, Türkiye'yi de istiyor.

Gelişmekte olan piyasa ülkeleri, önde gelen petrol ihracatçısı Suudi Arabistan ve birkaç başka ülkeyi BRICS bloğuna katılmaya davet etmeye hazırlanıyor. Ülkeler küresel etkilerini genişletmek amacıyla bu adımı atmaya karar verdiler.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika liderleri BRICS grubunu genişletme konusunda anlaştı. Bu, 2010'dan bu yana yapılan ilk genişleme olacak.

Orta Doğu'daki diğer ülkelerle birlikte Mısır'ın da katılmaya davet edildiği, ancak listenin hala görüşmelerde olduğu söyleniyor. Görüşmeler özel olduğu için kimliğini açıklamayan kaynakların söylemlerine göre, üyeler, daha geniş bir grubun, G7'nin dünyadaki üstünlüğüne karşı koymaya yardımcı olabileceğini belirttiler.

Suudi Arabistan'ın BRICS'e potansiyel katılımı, Veliaht Prens Mohammed bin Salman'ın ülkesinin ekonomisini çeşitlendirme çabalarını desteklerken, ülke son yıllarda Rusya ve Çin'e daha da yaklaştı.

Çin, Suudi Krallığı'nın en önemli petrol müşterisi olurken, Rusya ile ilişkilerine dayanarak OPEC+ aracılığıyla ham petrol fiyatlarını da destekliyor.

Sosyal medyada da ilgi çeken bu çağrı bazı ülkelerdeyse yoğunlaştı.

Körfez ülkeleri, ticaret bağlarını genişletmeye ve küresel transit merkezleri olarak gelişmeye çalışırken büyük ticaret bloklarına katılmak istiyor.

Genişleme çabası büyük ölçüde Çin tarafından yönlendirilmiş olsa da Rusya ve Güney Afrika'nın desteğini de alıyor.

Hindistan, daha geniş bir BRICS'in, Çin'in sözcüsü olacağından endişeli olurken, Brezilya ise Batı'yı yabancılaştırma endişesi taşıyor.

Suudi Arabistan ve Mısır'ın BRICS'e katılmak konusundaki bakış açısı bilinmezken, Riyad'dan heyet toplantıya gitti.

Zirve öncesi, 20'den fazla Güney Yarımküre ülkesi resmi olarak katılmak için başvuruda bulunmuştu.

Çin Büyükelçisi Shaobin'in "Türkiye’nin BRICS’e katılması hakların korunması açısından olumlu olacaktır" açıklaması da bu dönemde ilgi çekti.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, "Türkiye’nin BRICS’e katılması hakların korunması açısından olumlu olacaktır" derken, basın mensuplarının sorularını cevaplayan Shaobin, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi gerektiğini ve Çin’in ekonomisinin her geçen gün yükselen bir ivme yakaladığını vurguladı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Merkez Bankası'nın Normalleşme Çabasında Ana Görüntü: KKM'den Çıkan Dövize Döner mi?
Büyüme Verisine Yabancı Ekonomistten Kötü Haber: Mehmet Şimşek de "Dengesiz" Dedi
IMF, Türkiye ile İlişkisini Açıkladı: "4. Madde Konsültasyon Çalışması" Ne Demek?

Popüler İçerikler

Osman Gökçek’in Cumhuriyet Resepsiyonunda Giydiği Fiyatıyla Dudak Uçuklatan Ayakkabıları Gündem Oldu
Skandallar Bitmiyor: Ablası MasterChef Beyza'nın "Tesettürlü Olduğu İçin" Tepki Gördüğünü İddia Etti!
Mauro Icardi Derbi Galibiyetini Kutlarken Galatasaray Aleyhine Yapılan Küfürlü Tezahüratı Paylaştı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
03.09.2023

Bize AB den hayır yok, BRICS kesinlikle değerlendirilmeli

03.09.2023

Başımızda bu hükümet olduğu sürece bize hiçbir yerden hayır yok. Ülkenin dört bir yanından binbir çeşit problem peyda olmuş, geçinemeyen milyonlarca emekli mi dersin, İstanbul, İzmirde 1 maaş parasına bedel kiralar mı dersin, ülkeyi akın akın işgal eden milyonlarca mülteci mi dersin, bitmek bilmeyen zamlar mı dersin say babam say

03.09.2023

Evergrande krizi sanayide düşüş deflasyon ile azalan tüketici talebi çok net düşüşe giden belirsiz ve kırılgan ekonomik görünüşü ile Çin, Zaten hali ortada olan Rusya ve Vatandaşından korkan diğer küçük diktatörler ( Brezilya kısmik olarak hariç )

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ