Brezilya Yerli Halklarının Ata Topraklarından Kovulmasını Öngören Yasa Ülkeyi Ayağa Kaldırdı

Brezilya, kalabalık yerli halklarıyla etnik olarak çok kompleks bir ülke. Bu nedenle ülkede yerli halkların siyasi, ekonomik ve mülkiyet haklarıyla ilgili pek çok tartışmalı sorunlar ortaya çıkabiliyor. Geçtiğimiz günlerde ülkenin Temsilciler Meclisi, yerli halkların ata toprakları üzerindeki haklarını gasp edebilecek bir yasayı oyladı. Peki bu yasa nedir ve Brezilya yerli halkları ne gibi sorunlarla karşı karşıya?

Detaylar içerikte!

Brezilya geçtiğimiz günlerde yerlilerin ata toprakları üzerindeki haklarını sınırlayacak çok ilginç bir yasa teklifinini meclisten geçirmeye hazırlanıyor.

Kongrenin alt kanadı olan Temsilciler Meclisinde yerlilerin ata toprakları üzerindeki haklarını sınırlamayı öngören yasa tasarısı oylandı.

Yasa tasarısı mecliste oylandığı sırada Brezilya'daki Guarani yerlileri Sau Paulo kentinde gösteri düzenleyerek yasa teklifini protesto etti.

Temsilciler Meclisinde yapılan oylamada, yerli halkların, atalarının toprakları üzerindeki haklarının kısıtlanmasını öngören yasa tasarısı 155’e karşı 283 oyla geçti.

Yasa tasarısı oylanırken ülkedeki pek çok yerli grup Sau Paulo kentindeki otoyolu trafiğe kapattı. Polisler ise protestoculara tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Durum böyleyken ülkenin dört bir yanından gelen yerli gruplar yasa teklifini protesto etmek için eylem hazırlığında. Protesto eylemlerinin Lula da Silva'nın Güney Amerikalı liderlerle bir araya geldiği başkent Brasilia'da yapılması planlanıyor.

Brezilya Çevre Bakanlığı ve Yerli Halklar Bakanlığının bazı yetkilerini kısıtlayan düzenlemeleri içeren yasa tasarısının uygulamaya geçmesi için Senatonun ardından Devlet Başkanı Lula da Silva’nın da onayı gerekiyor.

Yerli Halklar Bakanı Sonia Guajajara yasanın onaylanmasının ardından Twitter’dan yaptığı paylaşımda, "Yerli halklara ve çevreye yönelik ciddi bir saldırı olan bu yasa, Temsilciler Meclisi tarafından onaylandı." ifadesini kullandı.

Yerli Halklar Bakanı Guajajara, yaptığı açıklamalarda ülkedeki yerli halkların hayatları için savaşmayı sürdüreceklerini ve pes etmeyeceklerini belirtti.

Söz konusu yasanın içeriği ise oldukça tartışmalı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün yaptığı açıklamaya göre yasa tasarısı, yerli halklar eğer 5 Ekim 1988 tarihinden bu yana ata topraklarında bulunmamışsa ailelerinden kalan toprakların tapularını almaları engellenecek.

Neden bu tarih sorusuna gelince, 5 Ekim 1988 tarihi, Brezilya'nın mevcut anayasasının kabul edildiği gün olarak karşımıza çıkıyor.

Brezilya’da yaklaşık 900 bin yerli yaşıyor ve bu yerlilerin de yaklaşık yüzde 60’ı Amazon yağmur ormanlarında ikamet ediyor.

Ülkenin yerli halkları, özellikle çiftçilerin ve kerestecilerin ata topraklarını gasp ettiğini iddia ederek kendi topraklarını savunmaya geçmeye hazırlanıyor.

Siyasi kariyeri boyunca gelir eşitsizliği, yoksullukla mücadele ve Amazon ormanlarını korumak konusunda çalışmış bir siyasetçi olan ve 2023 yılının Ocak ayından beri Brezilya Devlet Başkanı olan Lula'nın yasayı onaylayıp onaylamayacağı ise merakla bekleniyor.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Seçimleri Tekrar Kazandı! "Brezilya’nın Kurtarıcısı" Olarak Adlandırılan Devlet Başkanı Lula Kimdir?
Brezilya’da Seçimi Kaybeden Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro Ülkeyi Terk Etti
Dünya Üzerinde Sadece Brezilya'da Karşılaşabileceğiniz Gerçekten Şaşırtıcı 21 Şey

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
YORUMLAR
01.06.2023

çok tatlılar yaa tüylü kafalılar yazık

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ