Dikili Ormanı Var: Brezilya'da Tek Başına Yağmur Ormanı Oluşturan Antonio Vicente ile Tanışın!

Brezilyalı Antonio Vicente, Sao Paulo'da bir arsa alıp koca bir ormana çevirmek istediğinde, herkes ona delirdiğini söylüyordu.

Yıl 1973'tü. Ormanlar, sanayileşme ve kârın önünde bir engel olarak görülüyordu.

Dönemin askeri rejimi, varlıklı toprak sahiplerine modern çiftçilik tekniklerine yatırım yapmaları için yüklü miktarda yardım sağlıyordu. Böylece generaller ülkede tarımı ilerletmeyi amaçlıyordu.

Gelin hikâyeye kaldığı yerden hep birlikte devam edelim...

Vicente ise, hayvancılıktaki artış, ormanların yol oluşu, hızlı kentleşme ve nüfusun büyümesi sonucu, su kaynaklarının git gide azalması ve ormanların yok olması karşısında büyük bir endişe duyuyordu.

14 çocuklu kalabalık bir ailenin üyesi olan Vicente, babasının çalıştığı çiftlikte büyüdü. Babasının toprak sahiplerinden emirleri doğrultusunda, kömür üretimi ve sığırları otlatacak alan açılması adına ağaçların nasıl yok edildiğine tanık oldu.

Sonunda çiftlikteki su kaynakları kurudu ve bir daha da geri gelmedi...

Vicente ise otlatma için yerle bir edilmiş 31 hektarlık küçük bir arsada birkaç eşek ve küçük bir ekiple çalışmalarına başladı.

Hayal kuran insanları eleştirmek çok kolaydır. Çiftçi ve mandıracı komşuları da bu geleneğe uydu...

Komşuları Vicente'ye, 'Salak mısın? Ağaç dikmek toprağı boşa harcamak demek. Gelirin olmayacak, ineklere ve ekinlere yerin kalmayacak', eleştirilerinde bulundu. 

Ancak Vicente'nin başta bir hafta sonu eğlencesi gibi başladığı ağaç ekimleri, giderek onun vazgeçemediği bir hayat tarzına hâline geldi.

Vicente'nin 40 yıllık emekleri ise karşılığını buldu. Serra da Mantiqueira ormanındaki arsada büyüyen 50 bin ağaç, gezegenimizin ciğeri oldu! 

Vicente artık 84 yaşında bir adam. 'Ailemin kim olduğunu sorarsanız, 'tam da buradalar' derim. Tohumdan büyüttüğüm her bir ağaç, ailem' diyor büyük bir sevgiyle.

Brezilya'da dünyanın en büyük tropikal ormanları olan Amazon'da ormansızlaşma yıllarca düşüşteyken, yok olan orman sayısında yeniden artış başladı.

Vicente ise ülkedeki bu kötü gidişe âdeta meydan okuyor.

Ağustos 2015 ile Temmuz 2016 arasında 8 bin hektarlık yağmur ormanı yok oldu. Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü'ne (INPE) göre bu, 2008 yılından bu yana görülen en büyük orman kaybı durumunda maalesef. Bir önceki yıldan ise %29 daha fazla.

Ormansızlaşmadaki artışın önemli sebeplerinden biri, yasa dışı ormansızlaştırmayla suçlanan toprak sahiplerine 2012 yılında çıkarılan af.

Greenpeace'in Amazon ormanları sorumlusu Cristiane Mazzetti, affın insanlarda 'dokunulmazlık' duygusu yarattığına dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz yıllarda yolsuzluk soruşturmaları ile ekonomik ve siyasî krizlerle sarsılan Brezilya'da, ormanların korunması için ayrılan bütçe de bu krizlere paralel olarak kısıtlandı.

Vicente'nin büyüdüğü Sao Paulo, Brezilya'da orman kayıplarının en çok yaşandığı bölgelerden biri konumunda. Güney Amerika'nın en büyük ekonomisine sahip olan Sao Paulo eyaletinde endüstri ve tarımın bu ekonomik faaliyetlere katkısı bir hayli fazla. Haliyle bu durum da orman alanlarının kaybedilmesinin önünü açıyor.

Mantiqueira'ya armağan ettiği orman projesinden Vicente şöyle bahsediyor:

'Ben bunu para için yapmadım. Burayı yarattım çünkü burada ne varsa ileride herkese kalsın istedim. Artık insanlar bana deli demiyor.'

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
08.06.2017

adam.

08.06.2017

Adam resmen cennet yaratmış .Böyle özverili insanlara hayran olmamak elde değil.

08.06.2017

bu adamın heykeli dikilmeli

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ