Brexit Süreci Resmen Başladı: Nasıl İşleyecek, Faturası Ne Kadar?

Başbakan Theresa May'in Lizbon Antlaşması uyarınca imzaladığı mektubun AB Konseyi Başkanı'na verilmesiyle Brexit süreci resmen başladı. 

Britanya ile AB arasındaki ayrılma pazarlığında para anlaşmazlığı çıkması bekleniyor. Brüksel Brexit'in İngiltere'ye maliyetinin yaklaşık 60 milyar Euro olacağını ifade ediyor.

İşte Britanya'nın AB'den ayrılma sürecinde yaşanacak gelişmeler...

İngiltere'nin AB Büyükelçisi Tim Barrow, mektubu AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'a elden teslim etti.

İngiltere’nin AB Daimi Temsilcisi Tim Barrow, Başbakan Theresa May imzalı, birlikten ayrılmayı düzenleyen Lizbon Anlaşması'nın 50'nci maddesini işleten mektubu, Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'a yerel saatle 13.20'de verdi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Tusk, sosyal medya hesabından, "Dokuz ay sonra İngiltere Brexit sürecini başlattı" açıklamasını yaptı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Sürecin iki yıl sürmesi öngörülüyor, olası Brexit takvimi şöyle 👇

  • 29 Mart 2017 - İngiltere 50'nci maddeyi devreye sokuyor

  • Nisan 2017 - Avrupa Konseyi Başkanı Tusk, Komisyon'a müzakereleri yürütmesi için yetki vermeleri adına 27 üye ülkeyi acil zirveye çağırıyor

  • Zirveden sonra - Avrupa Komisyonu, liderlerin verdiği yetkiye dayanarak müzakerelerin prensipleri üzerine bir rehber yayınlıyor

  • Nisan/Mayıs 2017 - Müzakereler başlıyor

  • 23 Nisan ve 7 Mayıs - Fransa başkanlık seçimleri

  • 25 Eylül - Almanya parlamento seçimleri

  • Sonbahar 2017 - İngiltere hükümeti AB'den ayrılmak ve AB ile ilişkili bütün yasaların devreden kalkması yasasını oyluyor

  • Ekim 2018 - Müzakereler sona eriyor (Müzakereler uzayabilir ancak 27 üye ülkenin onay vermesi gerekir)

  • Ekim 2018 - Mart 2019 arası - İngiltere Parlamentosu, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu yapılan herhangi bir anlaşma üzerinde oylama yapıyor

  • Mart 2019 - İngiltere resmen AB'den ayrılıyor

Yüzde 72'nin onayı gerekecek

Her şey takvime uygun şekilde ilerlerse, müzakerelerin iki yıl sürmesi ve İngiltere'nin Mart 2019'da birlikten çıkması bekleniyor.

Müzakereler sonunda varılacak anlaşmanın AB tarafından kabul edilmesi için AB üyesi ülkelerin yüzde 72'sinin onayı gerekecek. Onay veren ülkelerin AB nüfusunun yüzde 65'ini temsil etmesi gerekli. Anlaşmanın Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması şart.

'İngiltere'nin boşanma faturası'

İngiltere hükümeti, ülke içindeki siyasi tartışmaların yanı sıra AB'den 'boşanma faturasının' meblağı konusunda da eleştirilerin hedefinde.

Brüksel Brexit'in İngiltere'ye maliyetinin yaklaşık 60 milyar Euro olacağını ifade ediyor. Brexit müzakereleri başladığında bu rakam üzerinden sıkı pazarlıklar yaşanması bekleniyor.

BBC'ye konuşan Brexit Bakanı David Davis, 60 milyar Euro tutarındaki meblağ ile ilgili Brüksel'den herhangi bir açıklama almadıklarını söyledi

Avrupa Komisyonu boşanma anlaşmasının maliyetini nasıl hesapladığını açıklamadı ancak 60 milyar Euro'luk fatura pek çok kişi için gerçekçi görünüyor.

İngiltere'ye Brüksel'in çıkarabileceği faturalar arasında daha yoksul AB ülkelerindeki altyapı projeleri için ayrılmış fonlar da var.

Komisyon İngiltere'nin bu yatırımları için taahhütte bulunduğunu ve birliği terk etse bile bu projeleri finanse etmekle yükümlü olduğunu savunuyor.

Komisyon İngiltere'nin Brexit süreci için mevcut 63.8 milyar Euro'luk maliyeti olduğunu açıkladı.

İngiltere'nin yükümlülüklerinin yanı sıra AB'nin 2015 sonu itibariyle 153.7 milyar dolarlık varlıklarından faydalanması da söz konusu.

Bunlar arasında AB binaları, uyduları ve bir şarap mahzeni de var.

Brexit destekçileri İngiltere'nin AB'den çıktıktan sonra hiçbir mali yükümlülüğü kalmayacağını ve hiçbir ödeme yapmaması gerektiğini savunuyor.

Hatta İngiltere'nin Avrupa Yatırım Bankası'na verdiği 9 milyar Euro'nun iade edilmesini isteyenler de var.

Şimdilik 60 milyar Euro gerçekçi bir rakam olmayabilir ancak AB, İngiltere'nin tek kuruş ödemeden birlikten ayrılmasına razı olmayacak.

Birleşik Krallık, geçen yıl 23 Haziran'da yapılan referandumda yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararı almıştı.

Ve İngiltere AB'ye 'Hayır' Dedi
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Kime Taş Geldi? Müge Anlı Narin Cinayeti ile İlgili Hakkında Yazılanlara Sert Yanıt Verdi!
Galatasaray'da Mauro Icardi Oynamadığı Derbiye Damga Vurmayı Başardı
Galada Sarılarak Poz Verdiler: Arda Güler ve Sevgilisi Duru Nayman İlk Kez Birlikte Görüntülendi
YORUMLAR
29.03.2017

Önce "60 milyar Euro'luk fatura pek çok kişi için gerçekçi görünüyor." ifadesi var. Sonra ise "Şimdilik 60 milyar Euro gerçekçi bir rakam olmayabilir" ifadesini görüyoruz. Hangisi doğru sayın editör?

29.03.2017

bu durum 2019 yılında AB sürecini kapatıp, Türk İslam Birliği sürecini başlatacak .. dağınık kalan AB devletleri de bu birliğin arasına katılacaklar ve merkez Türkiye olacak..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ