Bozdağ’dan AYM’ye Müdahale Sinyali: 'İçtüzük Danıştay'a Götürülebilir'

Adalet Bakanı Bozdağ, Habertürk TV'de Ciner Medya Grubu Ankara Temsilcisi Alican Türkoğlu'nun sorularını yanıtladı. 

Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararı ile başlayarak, Anayasa'yı aşa aşa, kamuoyunun ilgilendiği ve alkışın bol olacağı konularda karar verdiğini söyleyen Bozdağ 'AYM İçtüzüğü Danıştay’a götürülebilir' ifadelerini kullandı. 

Bozdağ'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Hukuk fakültesi mezunu olmaya gerek yok"

'Hiç tereddütüm yok. Doğrudan Anayasa'yı çiğnemektir bu. Hukuk fakültesi mezunu olmaya gerek yok. Devam eden dava var. Sanıkların iddianameye karşı savunmaları alınmamış. Deliller toplanmamış. Mahkeme işin esası hakkında değerlendirmeyi yapmamış. Anayasa Mahkemesi'ne baktığımız zaman işin başında yargılama başlamadan, yargılamayı bitirecek karar verdi.

Ben Anayasa Mahkemesi Başkanı'na ve bu karara imza atanlara soruyorum: Hangi kararla bu kanaata vardınız? Yerel mahkemenin yapacağı yargılamayı temelden çökertecek bir karar veriyor. Nereden bu kanaata vardınız? Tutuklama kararı çıktı, siz bu karara itiraz edebilirsiniz. Reddedildikten sonra yine talepte bulunabilirsiniz. Gidebileceğiniz kapı tükenmiş olmuyor. Tüketilmiş bir yargı yolu yok.

"AYM, Yargıtay gibi hareket etmekte"

Anayasa Mahkemesi'nin önüne bu dava tükendikten sonra yine gelebilir. Bu dava tekrar Anayasa Mahkemesi'ne gidecek. Burada iddianame okunmadan hak ihlali var diyen mahkeme ihsası reyde bulunmuş olmuyor mu? Anayasa Mahkemesi, ilk derece mahkeme gibi, Yargıtay gibi hareket etmektedir. Bu çok net bir şekilde önümüzdeki yıllar içerisinde Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasında yoktan gerginliklere yol açacaktır.

Anayasa Mahkemesi ifade ve basın özgürlüğü ihlali anlamına geliyor, diyor. İddianame casusluk diyor, Anayasa Mahkemesi ifade özgürlüğü diyor. Mahkeme daha yargılaması yapmamış. Süreç daha yeni başlıyor. AİHM'in içtihatları var.

"Twitter kararı ile başlayarak, Anayasa'yı aşa aşa karar veriyor"

Anayasa Mahkemesi, Twitter kararı ile başlayarak, Anayasa'yı aşa aşa karar veriyor. Kamuoyunun ilgilendiği konularda, alkışın bol olacağı konularda karar veriyor. Dosyalar seçiliyor. 3 ay bir tutukluluk ile ilgili bir süreç var hemen onu konuşuyor. Diğer mürecaatlardan öne alınıyorsa, önceden başka dosya olmaması gerek. Ancak karara bağlanmamış pek çok dosya var. Anayasa Mahkemesi öne çekmiş, karara bağlamıştır. Anayasa'ya aykırı olarak karar verilmiştir. Şu anda devam eden yargılamaya baskı oluşturmaktadır.

"Adalet Bakanlığı çalışma yürütüyor"

Hükümet programımız içinde, eylem programı içinde bireysel başvurunun artırılması konusunda taahhütümüz var. Adalet Bakanlığı bu çalışmayı yürütüyor. Önümüzdeki süreçte bireysel başvurunun uygulamalarını görmek, aksayan yönlerini görmek ve daha etkin işleyebilmesi için adımlar atmak taahhütümüzdür. Genel kurul yetkisinde olmayan başvuruları değerlendiriyor. İçtüzük Danıştay'a götürülebilir.

Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru hakkında verdiği kararlar, ilgili kişiler hakkında sonuç doğurabilir. Mahkemelerin takdir hakkını ortadan kaldırmaz. Mahkemelerin bu karara uyma zorunluluğu olmadığı gibi direnme zorunluluğu da yoktur. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararından sonra ilgili mahkeme bu karara uyabilir de uymayabilir de. Bu gidişle yoluna devam ederse Anayasa Mahkemesi, insanlar Yargıtay, Danıştay'a gitmeyi bırakıp doğrudan Anayasa Mahkemesi'ne gidecekler. Anayasa'nın çizdiği sınır neyse onu yerine getirmeli. Kamuoyu beğenir, beğenmez o ayrı.'

Popüler İçerikler

Tesadüfen Bir Evde Bulundu: 2. Abdülhamid'e Ait Olduğu Düşünülen Robdöşambrın Restorasyonu Tamamlandı
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
YORUMLAR
04.03.2016

Anayasa Mahkemesi Mahkemenin kararına ilişkin değil yargılamanın usulüne ilişkin karar vermiştir. Anayasaya aykırı şekilde karar verilemediği gibi Anayasaya aykırı yargılamada yapılamayacağı açıkken konuyu sulandırıp Anayasa Mahkemesini de yarın öbür gün vatan haini ilan etme yolundasınız. Zaten bir tek siz vatan sever bir tek siz adil, bir tek siz varsınız. Kendinizden başkasının varlığına ve düşüncelerine tahammül edemediğiniz her şeye bir kılıf uydurduğunuz bu düzen de bana göre açık net vatan hainliğidir...

04.03.2016

Sayın Bakan, sadece düşünceler bireyseldir. Hukuk fakültesi bitirmeye gerek yoktur, ne demek... Karar 17 kişi tarafından verilmiştir. Bu kişiler yıllarını mesleğine adayacak, siz yalakalığınızı yapan insanları belirli yerlere atayacaksınız. Sonra da fakülte bitirmeye gerek yoktur, diyeceksiniz. Siz hangi kitabı okuduktan sonra dine inanmaya başladınız, anlamak zor. Yönetiminde olduğunuz ülkede adalet bakanı olarak, öncelikli göreviniz adaleti sağlamak. Orada bulunduğunuz sürece, tüm halk tarafından eleştirilere açık olmak zorundasınız. Yapamıyorsanız da gitmeniz gerekiyor. Arkasına gerçekleri alan insanları susturamazsınız.

04.03.2016

ondan sonra "bunun adı diktatörlük" denildiğinde bi de kızıyorlar

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ