İnsanlar Uzun Ömürlü Olsun Diye Yaratılmış Bozcaada'yı 21 Adımda Keşfedin

Söz konusu olan Bozcaada ise, bugüne kadar yaptığınız tüm tatilleri unutun! Üzüm bağlarının arasından, muhteşem bir kekik kokusu eşliğinde, harikulade bir denize yapacağınız yolculuk, sizi adanın müptelası yapabilir. Bozcaada farklı bir tatil arayanların ilk tercihi. Uçsuz bucaksız üzüm bağları, onların bekçisi bağevleri, pırıl pırıl kumsalları, tertemiz denizi ve koşturmacadan uzak, sakin ada hayatı ile sizi alıp başka bir dünyaya bırakıyor. Döndüğünüzde şehre alışmak oldukça güç. Heredot'un 'Tanrı Bozcaada'yı insanlar uzun ömürlü olsun diye yaratmış' dediği, Ege'nin bu güzelim adasında neler yapılır bir göz atalım.

1. Çınaraltı'nda sakızlı türk kahvesi için.

Ada'nın tam merkezinde konumlanmış olan Çınaraltı Cafe'de, o devasa, tarihi çınarın altında oturmazsanız Bozcada'ya gitmiş sayılmazsınız. Adanın en serin köşesinde, zevkinize göre çayınızı ya da kahvenizi yudumlamak gibisi yok.

2. Polente Feneri'ne gidip günbatımını izleyin.

Yolu biraz sıkıntılı olsa da Polente Feneri'ne gidip günbatımını izlemeden dönmeyin. Biraz ilerinizde devasa rüzgargülleri, önünüzde boylu boyunca uzanan Ege Denizi ve mis gibi kekik kokuları eşliğinde, dik kayalıkların tepesinde şarabınızı açmış batan güneşi izliyorsunuz. Sırf bunun için bile Bozcaada'ya gidilir.

3. Bozcaada Kalesi'ni gezin.

Güney cephesi bir su hendeği ile adadan ayrılan, pek çok uygarlık tarafından kullanıldıktan sonra neredeyse tamamen yıkılmış ve 1800'lü yılların ortalarında Osmanlı tarafından tekrar inşa edilmiş olan Bozcaada Kalesi'ni gezebilirsiniz.

4. Şarap için.

Üzüm bağları ile meşhur Bozcaada'yı ziyaret edip Adanın şaraplarının tadına bakmamak olmaz. Ada üzümlerinden yapılan şarapları mutlaka tadın.

5. Alaybey ve Köprülü Mehmet Paşa Camii'ni gezin.

Kırmızı kesme taştan yapılmış, 1700'lü yıllardan beri ayakta duran Alaybey Camii ile 1655 yılında tamir edilmiş ve ibadete açık olan Köprülü Mehmet Paşa Camii'ni gezebilirsiniz.

6. Meryem Ana Kilisesi'ni görün.

Rum Mahallesi'nin ortasında bulunan ve yapımının Venedikliler'e kadar uzandığı tahmin edilen Meryem Ana Kilisesi'ni pazar ayinine denk getirip gezebilirsiniz.

7. Ayazma Plajı'ndan denize girin.

Adanın en meşhur ve en büyük plajı olan Ayazma'dan denize girebilirsiniz. Suyu oldukça soğuk olsa da muhteşem bir deniz sizi bekliyor olacak. Ayazma diğer tatil yerlerindeki plajlarla karşılaştırıldığında oldukça sakin olsa da daha fazla sükunet arayanlar için Habbele Plajı da oldukça güzel bir alternatif.

8. Çavuş Üzümü'nden yiyin.

Ağustos başında adadaysanız çok şanslısınız. Bağlardan yeni toplanmış Çavuş Üzümleri'nden yiyebilirsiniz. Sonrasında ise siyah Kardinal Üzümü'ne denk gelebilirsiniz. O da en az diğeri kadar mükemmel bir lezzete sahip.

9. Üzüm bağları turlarına çıkın.

Traktörlerle yapılan turlara çıkıp üzüm bağlarını, şarap fabrikalarını ve adanın ulaşılması güç, iç bölgelerini gezebilirsiniz.

10. Şarap fabrikalarını gezin.

Merkezde bulunan şarap fabrikalarını gezerek şarap yapımı hakkında bilgiler edinebeilir, ayrıca ucuza şarap satın alabilirsiniz.

11. Domates reçelinin tadına bakın.

Rumlar'dan miras kalmış, özel bir domates türünden yapılan ve içinde badem bulunan domates reçelinin tadına mutlaka bakın. Adada ayrıca patlıcan, incir, gelincik gibi değişik reçelleri de tadabilirsiniz.

12. Mor kekik balından satın alın.

Adada bolca bulunan mor kekikle beslenen arılardan elde edilen ve bu sebeple adına kekik balı denilen bu muhteşem lezzetten kahvaltılarınız için satın almadan dönmeyin.

13. Ada pazarını gezin, gelincik şerbeti için.

Bozcaada'da her çarşamba kurulan pazarda, Çanakkale'nin köylerinden gelen taze meyve-sebzelerden ve türlü ev yapımı ürünlerden satın alabilir, gitmişken oralara özgü buz gibi gelincik şerbetinden içebilirsiniz.

14. Bozcaada'nın mezelerinin tadına bakın.

Bozcaada'nın balığından çok mezesi meşhurdur. Ege mezelerinin tadına mutlaka bakın, deniz börülcesi ve kabak çiçeği dolması gibi muhteşem lezeetleri es geçmeyin.

15. Fuska ve Polente'de oturun.

Bozcaada sakinliğiyle ünlü olduğu için çok fazla bar ya da gürültülü mekan yok. Merkezdeki, adını adadaki fenerden alan Polente ve eski salhane binasına kurulmuş olan Fuska, akşamları oturup bir şeyler içmeniz için oldukça güzel birer alternatif.

16. Sakızlı kurabiye yemeyi unutmayın.

Çiçek Fırın'ın sakızlı, bademli kurabiyelerinin tadına bakmadan olmaz.

17. Bozcaada Yeni Kale'ye çıkıp manzarayı seyredin.

Ada merkezinin hemen arkasındaki tepede harabe halinde duran, 1800'lü yıllarda inşa edilmiş kaleye çıkıp tüm merkezin ve denizin muhteşem manzarasını seyredebilirsiniz.

18. Akvaryum Koyu'nda yüzün.

İsmiyle müsemma bu koyda pek çok çeşit balığı görüp onlarla beraber yüzebilirsiniz. Muhteşem bir deniz sizi bekliyor olacak. Arabanız yoksa Ayazma'ya oldukça yakın olan Sulubahçe Koyu da oldukça güzel.

19. Rum Mahallesi'ni gezin.

Bozcaada'nın iki mahallesinden biri olan Rum Mahallesi'ni gezip, fotoğraf çekebilirsiniz. Sokakları ve evleri sizi başka bir dünyadaymış gibi hissettirebilir.

20. Bozcaada Yerel Tarih Müzesi'ni ziyaret edin.

Koleksiyoner Hakan Gürüney tarafından 2005 yılında ziyarete açılan müzeyi gezerek Bozcaada tarihi hakkında bilgi alabilirsiniz. Müze bir bağevinin içinde.

21. Tekne turuna çıkın.

Her tatil yöresinin olmazsa olmazı olan tekne turları söz konusu Bozcaada olunca çok farklı oluyor. Bozcaada turları, bangır bangır çalan bir müzik ve kalabalıktan oturacak yeri dahi zor bulduğunuz tekne turlarına pek benzemiyor. Sakince geçen turda, belki de daha önce hiç görmediğiniz kadar muhteşem bir deniz ve koylar sizi bekliyor.

Popüler İçerikler

Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
YORUMLAR
07.05.2016

Ülkem de o kadar gezilecek görülecek yerler var, ama kendi vatandaşını sikmenin peşinde olan bir turizm anlayışı olduğu için aynı fiyatlarla Avrupa seyahati yapabilmek mümkün sonra ülkende görmediğin yerler varken niye Avrupa tatilini düşünüyorsun diye sorarlar sebebi daha cazip olması -.-

Pasif Kullanıcı
09.05.2016

küfür etmeyin:(

07.05.2016

gitmeyin..bi halt yok..valla bak, hiç güzel değil, ı-ıh, bi işte meydandaki çınar var onda da sinek oluyor. iskele dediğin avuç içi kadar yer. kalede bişey kalmamış eskiye dair, kırık dökük hep. plaja inmek için ohoooo minibüs,araba falan lazım, ne şemsiye var ne bişey..şarap desen burda da var. gitmeyin yani gereksiz...(yeteri kadar kötüledim sanırım, ollleeeyyyy caanım bozcaada, biricik evim bana kaldı hahayyyttt :))))

09.05.2016

Önce şarap için sonra Köprülü Mehmet Paşa Camiini gezin. Sizin yapacağınız içeriğe ya.

11.05.2016

Her şeyi yazan sıraya göre yapmak zorunda değilsin ki amk illa alt yazı koymak lazım bunlar için.

TÜM YORUMLARI OKU (12)