Bozanın Vücuda Yararları Nelerdir? Bozanın Faydaları ve Zararları

Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan boza, dar irmiği, şeker ve sudan yapılır. Bu içecek dünyanın birçok bölgesinde mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday gibi çeşitli tahıl ürünlerinden de yapılabilir. Yüksek kalorili olmasına rağmen oldukça sağlıklıdır. Tok tutucu özelliği dışında tedavici edici özelliği ile de bilinir. Günde 1 bardaktan fazla içilen boza, vücutta olumsuz durumlara yol açar. Peki bozanın vücuda yararları nelerdir? İşte bozanın faydaları ve zararları...

Yeryüzünde birçok bölgede tüketilen soğuk içeceklerden biri bozadır. İçerisinde çok fazla karbonhidrat bulunduğundan dolayı aşırı kilo alımına sebep olabilir. Aynı zamanda protein, potasyum, sodyum, demir ve kalsiyum yönünden de oldukça zengindir. Ayrıca A, C vitamini de bulunmaktadır. Bozanın anne adaylarına da birçok faydası bulunur. Anne ve bebeğin kemik yapısını güçlendirir. Anne sütünü arttırmada da büyük etkileri vardır. Sinir sisteminden kaynaklı rahatsızlıkları hafifletmede, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde de olumlu etkileri bulunur. Bozanın faydaları ve zararları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Bozanın Vücuda Yararları Nelerdir? Bozanın Faydaları ve Zararları

Boza, sağlık açısından oldukça faydalı bir besindir. Genellikle kış aylarında yaşanan grip, nezle gibi solunum yolu enfeksiyonlarının giderilmesinde oldukça etkilidir. Tıkanan bronşların açılmasını sağlayarak akciğerlerde biriken bakteri ve mukusların atılmasını kolaylaştırır. Kronikleşmemiş öksürüklerin giderilmesini sağlar. Bozanın içerisinde bulunan çeşitli asitler, sindirimi kolaylaştırır. Fazla üretilen mide asidinin dengelenmesini sağlar. Hazmı da kolaylaştırarak bağırsak sorunlarını giderir.

İçerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücut direncini arttırır. Savunma sistemini kuvvetlendirerek kanser hücreleri ile savaşır. Çocuklar içinde oldukça yararlı bir besindir. Kemik yapısını güçlendirerek ileri ki dönemleride ortaya çıkabilecek romatizmal hastalıkların oluşma riskini minimum seviyeye indirir. Spor yapan kişilerde bozayı sıklıkla tüketir. İçerisinde bulunan B vitamini ile vücuda enerji verir. Kuru ve hassas ciltler içinde yararlı bir besindir. Cildi nemlendirir, saçların dökülmesini engeller.

Boza her ne kadar şifalı bir içecek olsa da bazı yan etkileri ve zararları bulunabilir. Aşırı tüketildiği zaman kişilerde şişkinlik, ishal, kabızlık gibi çeşitli durumlara yol açar. Şeker hastalarına da birçok zararı bulunduğu için boza önerilmez. Ergenliğe geçiş dönemindeki çocuklarda da fazla kiloya sebep olabileceği için bozanın fazla tüketilmemesi önerilmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Kefirin Vücuda Yararları Nelerdir? Kefirin Faydaları ve Zararları
Hellim Peynirinin Vücuda Yararları Nelerdir? Hellim Peynirinin Faydaları ve Zararları
Enginarın Vücuda Yararları Nelerdir? Enginarın Faydaları ve Zararları
Hurmanın Vücuda Yararları Nelerdir? Hurmanın Faydaları ve Zararları
Brokolinin Vücuda Yararları Nelerdir? Brokolinin Faydaları ve Zararları

Popüler İçerikler

10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
Kızılcık Şerbeti'nde Giray'ı Canlandıran Kaan Taşaner Dizide Rol Almaktan Duyduğu Pişmanlığı İtiraf Etti
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!