Hepimiz sürü halinde ekmek vs. diğer büyük kırıntıları taşıyan karıncaları görüp, bunu nasıl yapabildiklerini merak etmişizdir. Sizler için karıncaların kendi ağırlıklarının kat ve kat fazlasını nasıl taşıdığını bulduk. 👇
Hepimiz sürü halinde ekmek vs. diğer büyük kırıntıları taşıyan karıncaları görüp, bunu nasıl yapabildiklerini merak etmişizdir. Sizler için karıncaların kendi ağırlıklarının kat ve kat fazlasını nasıl taşıdığını bulduk. 👇
Ohio Devlet Üniversitesi'nin mekanik ve roket mühendisi Carlos Castro 'Karıncalar etkileyici mekanik sistemler. Bu hayret verici.' şeklinde açıklıyor.
'İlk başlamadan önce, ağırlıklarının en fazla 1000 katını taşıyabileceklerine dair bir tahmin yapmıştık. Ancak, görünene göre daha fazlasıymış!'
Diğer araştırmacılar, uzun zamandır inceledikleri karıncaların kendilerinden yüz kat büyüklükte parçalar taşıyabileceğini iddia etmiş. Ancak, Castro ve iş arkadaşları duruma daha farklı yaklaşıyor.
'Kulağa zalimce gelebilir, fakat onları önce uyuşturduk.' şeklinde eklemiş. Karıncaların bacaklarını ve neyden oluştuklarını yakından incelemişler.
Karıncaları önce elektron mikroskopisi ile incelemişler ve mikro bilgisayarlı tomografisi çekilmiş. Karıncaları uyuşturmak için buzdolabına koymuşlar ve özel olarak tasarlanmış, boyunlarının kopmasına sebebiyet verecek bir santrifüje yüzükoyun bir şekilde yapıştırılmışlar.
Santrifüj, her saniye yüzlerce kez dönüyor ve her dönüşte karıncanın karşı koyduğu gücü ile daha da hızlanıyor. 350. seferden sonra boyun gevşemeye ve vücut uzamaya başlıyor. Karıncaların boynu, ortalama ağırlıklarına göre 3.400-5.000 seferden sonra kopuyor.
Castro 'Diğer böceklerin de benzer mikro ölçekli yapıları var ve bunun bir tür mekanik bir rol oynadığını düşünüyoruz.' şeklinde açıklamış.
'Belki de yumuşak yüzeyin ve dış iskeletin bir araya gelmesini sağlıyorlar, baskıyı azaltıyorlar ve mekanik bir işlev haline getiriyorlar. Sürtünme yaratıyor ya da bir tarafın diğer tarafa karşı hareket etmesini sağlıyorlar.'
'Nasıl hareket ettiğini anlamak istiyoruz. Kafasını nasıl tutuyor? Farklı yönlerde yük taşıdığında ne değişiyor?' Bir gün, bu araştırmalar yumuşak ve sert parçalardan oluşan mikro boyutlarındaki robotların tıpkı karıncalar gibi becerilere sahip olmasını sağlayacak.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...
oncelikle farkli boyutlarda farkli kurallarin isledigini bilmek gerek. karincalarin tasarimi ne kadar mukemmel olursa olsun bizim boyutlarimiza buyutsek degil kendi agirliginin 5bin katini vucudunu bile yerden kaldirmakda zorlanabilir. nedeni alan hacim iliskisi. tasarimi degistirmeden bir nesnenin boyutunu 10 kat artirdiginizda hacmi yani agirligi boyutun kupu ile oranti olarak 1000kat artar ama o agirli tasiyan desteklerin alan kesiti karesiyle orantili artigi icin 100kat artar, yani birim alana dusen agirlik stress 10 kat artmis olur. akilda daha iyi canlanmasi icin orneklersek: ceylanin fil kadar buyuk oldugunu dusunun, filin ayaklari kalindir agirligini tasir ama ceylan o ince ayaklarla fil kadar buyuk fil kadar agir olsa ilk adiminda kemikleri kirilirdi. bu yuzden boceklerin kendi ufak dunyalarin ne kadar agirlik kaldirdiklarini, yerden kac santim sicradiklarini bizim dunyamizla karsilastirmanin bir anlami yoktur, elma ile armut karsilastirmasidir.