Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği’nin yayımladığı yıl-ortası raporuna göre plak satışları 1986’dan bu yana ilk kez CD satışlarını geçebilir. Plak satışları her geçen gün yükselirken CD satışları büyük bir düşüşte.
Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği’nin yayımladığı yıl-ortası raporuna göre plak satışları 1986’dan bu yana ilk kez CD satışlarını geçebilir. Plak satışları her geçen gün yükselirken CD satışları büyük bir düşüşte.
Independent Türkçe'nin haberine göre, Geçen yılki Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA) aporu, plak satışları hızla artarken CD satışlarınınsa plak satışlarına göre üç kat hızla düştüğünü göstermişti. Bu sene de durum farklı değil.
Yayımlanan yeni rapor, 2019’un ilk yarısında plakların 8,6 milyon birimden 224 milyon dolar (yaklaşık 1,3 milyar TL) gelir yarattığını belirtiyor. Bu rakam, 18,6 milyon birimden 248 milyon dolar (yaklaşık 1,4 milyar TL) gelir yaratan CD’lere çok yakın.
2018’in ikinci yarısında ve bu yılın ilk yarısında plak hasılatındaki toplam yüzde 12’lik artış, CD satış oranlarının neredeyse hiç değişmemesi de göz önüne alınırsa, 2019 sonunda plak hasılatının CD hasılatını geçmesiyle sonuçlanabilir.
Rapor ayrıca plağın CD karşısında yükselen popülerliğine rağmen hala satın alımlarda görece düşük yüzdelere sahip olduğunu ortaya koyuyor.
Cd satislari dusuyor cunku artik cd calar bulmak neredeyse imkansiz ve muzigi diital olarak dinliyoruz hepimiz. Plak isi ise daha cok bir hobi ve koleksiyon isi oldugu icin sanirim daha da devam edecektir.
Komik bir haber olmuş. Sanırım içeriği hazırlayan durumu farklı yorumlamış. Cd satışlarının düşmesi artık cd lerin üretilmiyor olmasından kaynaklanıyor. en büyük boş cd üreticileri 2010 yılından beri artık cd nin ihtiyaç olmaktan çıktığını söyleyerek cd üretmiyor. Cd nin yerini flahs bellekler aldı aynı kıyaslama plak ve flash bellek ile yapılırsa dogru olurdu artık üretilmeyen bir şey ile kıyaslamak yanlış olmuş.
su gelisme tek basina kapitalizm sonrasi devrin isaretlerinden biri. eskiden muzik sektorunu bu kayit sirketleri kontrol ederdi. bunlarla agir sozlesme imzalamadan bir sanatcinin yukselebilmesi sozkonusu dahi olamazdi. bugunse kanadadan bir velet cektigi youtube videosuyla dunya stari olabilliyor. zamaninda tek album 30milyonun uzerinde satabilirken bugun tum sektor 8milyon plak satisina bakar olmus. gelisen teknoloji ve globallesme sadece devletlerin otoritesini zayiflatmiyor, bilginin ucuz ve serbest paylasimiyla sirketlerin piyasa uzerindeki kontrolu de zayiliyor. kripto para bunun en uc noktasi. 20 sene once bir bankanin denetiminde olmayan, devlet otoritesine dayanmayan para birimi cikacak desem hic bir ekonomist inanmazdi. yakin gelecekte 3d yazicilar ve benzeri teknolojilerle uretimde daha lokal hale gelecek. fabrikalar uretimin merkezinden cikacak, sirketlerin ve merkezi otoritelerin gucu dahada azalacak. bunlarin hepsi kapitalizm sonrasi yeni bir ekonomik sistemin ayak sesleri