Böylesini Hiç Görmediniz! Sıra Dışı Heykelleriyle Çarpıcı Manzaralar Yaratan Sanatçıdan Muazzam Kareler

Değerli sanatçı Mark Jenkins, oldukça özgün fikirlere sahip eserleriyle, çeşitli kentsel ve sosyal temalara odaklanan ve yaptığı çalışmalarla bulunduğu kamusal alanın sınırlarını yeniden tasarlayan bir heykeltıraş, kurulum (yerleştirme) sanatçısı.

Jenkins'in heykellerinin temeli, koli bandı ve plastik sargıdan oluşuyor.

Bu zamana kadar gördüğümüz heykeltraşlardan farklı bir bakış açısına sahip Mark Jenkins sokağı, sokakla tasarlıyor. Basit ve etkili kurulumları, bir bantla bile neler yapılabileceğini gösteriyor bizlere...

Yerleştirme Sanatı olarak da bildiğimiz enstalasyon,  geleneksel sanat eserlerinden farklı olarak mekan ile birlikte ve mekanı kullanarak yapılan bir sanat türüdür. İzleyici ya da ziyaretçi katılımı bu sanat türünde ön plandadır. Enstalasyon her türlü malzeminin kullanımına olanak verebilir. Resim, video, heykel ve ışık vs. gibi sanat malzemesi olarak kullanabileceğimiz her şey diyebiliriz. Bu sanatın farklı materyaller kullanılarak yapıldığından sadece göze değil insanın farklı duyularına da hitap edebilir.

Gelin sokaklara hayat veren sanatçının koli bandı ile yaptığı birbirinden güzel çalışmalara bakalım...

Farklı bakış açıları yaratan sanatçı konumlandırdığı heykellerinin hepsine farklı anlamlar yüklüyor.

"İnsanlar tüketmeyi bu kadar severken, kendi oluşturdukları çöplükleri görmekten rahatsız oluyorlar."

Sanatçı farkındalık yaratmak istediği konuları insanlara anlatma yolu olarak, heykellerini konumlandırdığı yerleri özellikle seçip, insanları rahatsız eden bu görüntünün kafamızda soru işareti yaratmasını sağlıyor.

Plastik poşete uzanan bir zürafadan, kısa sürede varlığını bile unuttuğumuz eksi teknolojilere uzanan bir serüven...

Koli bandından yaptığı heykeller dışında, oldukça ses getiren hiper-gerçekçi giydirme yöntemiyle yaptığı figürleri bir anda sokakta karşınıza çıkabilir.

Çöp yığınlarından boğulan figürler sokağın tam ortasında, insanlara bir şeyler anlatmak istiyorlar...

Sanatçı birçok kelime kurmak yerine, sadece bir kırmızı halıyı doğru yere konumlandırarak yalın bir dille bizlere çok şey anlatıyor.

Washington sokaklarında sıradan bir gün...

Folklorik olarak saygım var ama sana tapamam totem!

Gazete okuyan kaç kişi kaldık?

Türkiye'de o park yerine üç kişi girer...

Mark Jenkins'in yaptığı Londra'nın merkezinde bir binanın tepesindeki 84 heykel, her hafta intihar eden erkek sayısını temsil ediyor.

İntihar, İngiltere'deki erkekler arasında önde gelen ölüm nedenlerinden biri. Ancak bu durum ülke liderleri tarafından nadiren konuşulmaktadır. Bu sebeple bu duruma dikkat çekmek isteyen sanatçıdan 'Proje:84'  adlı enstalasyon çalışması oldukça iddialı ve dikkat çekici.

Fotoğraflar kendini o kadar güzel anlatıyor ki daha ne denebilir...

Değerli sanatçının birbirinden anlamlı çalışmalarıyla bir gün karşılaşmayı umarak, böyle sanatçıların devamını dileriz...

Mark Jenkins'in diğer çarpıcı çalışmalarını merak edenler için...

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Etmişlerdi: Kara Harp Okulu Dönem Birincisi Ebru Eroğlu İhraç Talebiyle Disipline Sevk Edildi
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti