Britanya, bilinen en eski boykotlardan biri
Fransız-Kızılderili savaşları sürerken İngiltere, Amerikan kolonilerini vergiye bağlamak istemişti. Fakat bunu kabul etmeyen koloniler, İngiliz mallarına karşı boykot başlattı. 'Temsil Olmadan Vergilendirme Yok” sloganıyla yola çıktılar. Sonuçta ise koloniler bağımsızlıklarını kazanmayı başardı.
Montgomery Otobüs Boykotu
Rosa Parks, otobüste yolculuk ederken koltuğunu Beyaz birisine vermeyi reddetmişti. Parks, tutuklandı. Fakat otobüs şirketlerinin yüzde 75'i, Siyahlardan oluşuyordu. Siyahların boykota başlamasının ardından Pazartesi Boykotu adı verilen boykotlar başladı. Sonuç öyle bir noktaya geldi ki Beyaz işverenler, Siyahları işlerini götürmeye başladı. Bu boykot, 'Amerikan Sivil Haklar Hareketi'nin başlangıcı oldu.
Güney Afrika'ya Ayrımcılık Boykotu
Güney Afrika'ya ırk ayrımcılığını bitirmesi için boykot düzenlendi. Apartheid adı verilen bu ayrımı durdurmak için Güney Afrika malları, işletmeleri hatta spor kulüpleri bile boykot edildi. Sonuç yine öyle bir noktaya geldi ki Güney Afrika, Olimpiyat Oyunları’ndan men edildi. 1994 tarihinde apartheid adı verilen ayrımcılık, sona erdi.
Delano Üzüm Grevi
Kaliforniya'daki bir üzüm şirketinde çalışan Filipinli işçiler, en düşük ücreti alan gruptu. Filipinliler, iş bırakma eylemi düzenledi. Haberi alan Amerikalılar da söz konusu şirketin üzümlerini satın almayarak boykot düzenledi. Sonuçta 14 milyondan fazla kişinin üzüm almayı durdurduğu, yani boykotun başarılı olduğu görüldü.
İsrail ve destekçilerine yapılan boykota 'benim alacağım bir ürünle mi batacaklar' diyenlerin bugün boykotların ne kadar etkili olduğu hakkında makale yazmaları ve boykot çağrısı yapmaları bitek bana mı ironik geliyor... Umarım yerli bir ürünü boykot ederken ikame ürünü de yerli tercih edecek firasete sahip olur insanlar, yoksa kimin ekmeğine yağ sürüleceği gayette belli.