Çin’de proje aşamasındaki bu yüksek artış, Rusya’da faaliyet gösteren Gazprom’dan sonra dünyanın en büyük ikinci gaz boru hattı geliştiricisi olan ve yeni kurulan PipeChina holdinginin yönetiminde gerçekleşiyor.
Hindistan ise küresel ölçekte doğalgaz boru hattı geliştiren ülkeler arasında ikinci sırayı alıyor. Hindistan’da inşaat aşamasında 16 bin 200 kilometrelik ve planlama aşamasında 2 bin 200 kilometrelik boru hattı projesi bulunuyor. İnşaat ve planlama aşamasındaki projelerin atıl varlık riski 14,7 milyar dolar değerinde.
Avustralya, 2020 yılında benimsediği doğalgaz merkezli ekonomik toparlanma planını sürdürüyor. Bu plan doğrultusunda Avustralya’da 12 bin 200 km uzunluğunda doğalgaz boru hattı projesi var. Ancak günümüzde bu projelerin yalnızca 600 km’lik bölümü inşaat halinde. İnşaat ve planlama aşamasındaki projelerin atıl varlık riskiyse 18,6 milyar dolar.
ABD’de, 2020 ile 2021 yılları arasında sivil toplum kuruluşları ve aktivistlerin muhalif duruşuyla yasal ve düzenleyici çerçevedeki değişiklik sonucunda birçok yüksek profilli boru hattı iptal edildi. Ancak, günümüzde, ABD’de yaklaşık 47,6 milyar dolar değerinde botu hattı geliştirme aşamasında. Bu nedenle ABD’nin 2022 yılında lider doğal gaz ithalatçısı olması öngörülüyor.
Boru hatları zaten gelecek için inşa edilmiyor. Bahsedilen tamamen yenilenebilir kaynaklara geçme olayı 2100 yılı için. O yıla kadar ısınmamız gerekiyor. Kim ne derse desin, doğalgaza ihtiyacımız var.