Borsalarda Görülmeyen O Risk: Zaten Ortalık Karışıktı İyice Karıştı

Ukrayna'da savaşın nikel piyasasını çökerttiğini belirten Wall Street Journal, piyasaya ilişkin risklerin yıllardır inşa edildiğini ileri sürdü.

Geçen haftalarda kontrolden çıkan işlemler sonrasında, işlemlerin durdurulması ve silinmesi de eleştirildi.

LME'nin krize tepkisinin küresel metal piyasasındaki hakim konumunu tehdit etti

Londra Metal Borsası'nın tehlikeyi görmekte başarısız olduğunu yazan Joe Wallace, konuyla ilgili borsanın CEO'su Matthew Chamberlain 'Buradaki basit gerçek, riskin boyutu üzerinde görünürlüğümüzün olmamasıdır' sözlerine yer verdi. 

Nikel işlemlerinin 8 Mart'ta kontrolden çıkması, ardından borsanın işlemleri askıya alması ve ertesi sabah 3,9 milyar dolarlık işlemleri silmesiyle, nikelin fiyat artışına bahis oynayan piyasa işlemcilerini çileden çıkardığını belirten Wallace, LME'nin krize tepkisinin küresel metal piyasasındaki hakim konumunu tehdit ettiğini kaydetti.

"Piyasadaki bu tür davranışlar, piyasanın serbest piyasa ve küresel bir fiyatlandırma mekanizması olarak çekiciliğini azaltır"

Mr. Copper olarak bilinen hedge fon yöneticisi Michael Farmer yaptığı değerlendirmede LME'nin nikel krizine verdiği yanıta atıfta bulunarak 'Piyasadaki bu tür davranışlar, piyasanın serbest piyasa ve küresel bir fiyatlandırma mekanizması olarak çekiciliğini azaltır' dedi. 

LME'yi eleştirenler, patlamanın her halükarda geldiğini ve borsanın bunu görmesi gerektiğini belirtti. Danışmanlık şirketi Wood Mackenzie'de nikel araştırma direktörü Andrew Mitchell, LME 'direksiyonda uyuyor' eleştirisinde bulundu.

İşlemler yaklaşık bir hafta durmuştu

Londra Metal Borsası (LME) nikel kontratlarında işlemler fiyatın ikiye katlanarak 100 bin dolar/ton seviyesine çıkması sonrası 8 Mart'ta durdurulmuş, 16 Mart'ta yeniden başlamıştı. 

Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli nikel, bugün (18 Mart Cuma) borsanın belirlediği alt sınır olan %12 düşüşle açıldı. LME'de nikel üçüncü günde de düşerek açılışta 36.915 dolar/tona geriledi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Metal Fiyatları Çıldırdı: İşlemler Durduruldu!
Yağ Kuyruğu Tamam da Metalleri Ne Yapalım? Ekonomiyi Kökten Etkileyecek Emtia Hareketi!
Buğday, Petrol, Metaller: Emtia Fiyatlarında Yükseliş Bitti mi?
Altının Cazibesini Artıranlar ve Otomotivin Etkiledikleri: Fiyatlarda Artış Sürüyor

Popüler İçerikler

Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!