Borsada Beklentilerle Gelen Satışlar Sınırdan Dönerken, Dolardaki Yükseliş Bitti mi?

Küresel borsalarda yükselişte olan enflasyon endişelerinde ana kaynağı olurken, büyümede hasar oluşturacağı beklentisi de satış baskısını artırıyor. Yeni haftada ana gündem maddesi ABD Merkez Bankası Fed'in yayımlayacağı toplantı tutanakları olurken, yurt içinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB'nin faiz kararı TL varlık fiyatlamalarının ana unsuru olacak. 

Çin'de geride bıraktığımız haftada verilerin beklentileri karşılamaması ve Kovid-19 tedbirlerinin sürmesi ile ABD'de tüketici ve enflasyona yönelik bir gösterge niteliğinde olan perakende şirketlerinin bilançoları, Fed tarafından yapılan enflasyon ve faiz açıklamaları ile de birleşince borsalarda seyri belirledi.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,84 oranında 20,00 puan yükselişle 2.392,34 puandan başladı

Yeni bir haftaya başlarken, geçen haftanın son işlem gününde satış ağırlıklı bir görünümü olan Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi yüzde 0,89 oranında düşüşle 2.372,35 puandan günü tamamlamıştı. Endeks, haftalık bazda yüzde 1,94 oranında değer kaybederken, satışlar tüm dünya borsalarında görülmüştü. 

ABD başta olmak üzere, küresel ekonomilerde resesyon kaygılarının artması ile borsalarda değer kayıplarının sürmesi bekleniyor. Yatırımcılar oynaklık konusunda uyarılırken, analistler temkini elden bırakmamak gerektiğini altını çiziyor. 

Endeks, günü yüzde 0,36 oranında 8,55 puan artışla 2.380,90 puandan tamalarken, işlem hacmi 39,2 milyar TL oldu. Gün içinde, Kabine toplantısı sonrası, Erdoğan tarafından açıklanması beklenen enflasyon korumalı ürüne odaklı satışlar görülse de gün sonunda sınırlı yükselişle günü tamamladı. 

Fed'in faiz artırımlarına enflasyondaki yükselişin üzerinde devam edeceği beklentisi, resesyon konusunda da endişeleri de artırıyor bu da borsalarda satış baskısına neden oluyor

Yıl başından bu yana ABD'de endekslerdeki düşüş yüzde 20'ye yaklaştı. Haftalık bazda kayıplar yüzde 3,3 oranında olduğu görüldü. Yeni haftaya başlarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,88, S&P 500 endeksi yüzde 0,77 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,29 oranında yükselişle güne başladı. 

Avrupa'da ise Almanya DAX 30 yüzde 0,72, İngiltere FTSE 100 yüzde 1,19 ve Fransa'da CAC 40 yüzde 0,20 oranında yükselirken, haftalık bazda tüm endekslerin ortalama değer kaybı ise yüzde 0,6 oranında oldu. 

Asya borsaları yeni haftaya sakin başladı. Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,4 oranında gerilerken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7 ve Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,6 oranında yükseldi.

Dolar yeni haftaya dünyada güç kaybı ile başladı

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, geçen hafta yüzde 3,01 seviyesinden yüzde 2,79  seviyesine gerilerken, yeni haftaya yüzde 2,82 seviyesinden başladı. Son 6 haftadır yükseliş gösteren dolar endeksi geçen hafta yüzde 1,4 düşüşle 103'ten  ayında ardından güç kaybetmişti. Yeni haftaya başlarken, 102,7 seviyesinde dengelenme çabası izleniyor. Dolar endeksindeki düşüşe paralel olarak euro/dolar paritesi Ocak 2017 tarihinden bu yana görülen dip seviyesinden yükselerek 1,05 seviyesinde dengelenirken, dolar/sterlin de 4 haftalık düşüş sonrası yüzde 1,8 oranında yükselişle 1,25 seviyelerine yükseldi.

Dolar/TL, son haftalarda izlediği yükseliş seyrinde geçen hafta yüzde 2,7 oranında değer kazanırken, bankalararası piyasada yeni haftaya 15,9450'den başlarken, serbest piyasada da 15,97 seviyesine kadar çıktı. Euro/TL ise sabah saatlerinde 16,80-16,94 aralığında işlem gördü.

Yurt içinde artan enflasyon korumalı tahvil beklentisi bu akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına gözleri çevirirken, gün sonunda gerileyen dolar/TL 15,80 seviyesinin altına inerken, euro/dolar'da görülen güçlenme ile 1,07 üzerini test eden paritenin de etkisiyle euro/TL 17 seviyesinin üzerine çıkarken, sonrasında 16,85 seviyelerine geriledi. 

ABD dolarındaki zayıflık altın fiyatına destek veriyor

Uluslararası piyasalarda ABD dolarının bu sabah önde gelen para birimleri karşısında bir miktar değer kaybetmesi spot altın fiyatına destek veriyor. 

Dolardaki zayıflığın desteği ile spot altın fiyatı son 1 haftanın en yüksek seviyesini gördü. Spot altın sabah saatlerine 1858,29 dolar/ons seviyesini görürken, gram altın da 950 liranın üzerini gördü.

Gün sonunda da ons altın 1850 dolardan, gram altın da 940 liradan karşılık buldu.   

Analistler, 'Kötüleşen makroekonomik görünüm ve yüksek enflasyon hala altını destekliyor ve hisse senedi piyasalarının son dönemdeki performansı yatırımcıları riski çeşitlendirmeye yönlendiriyor' değerlendirmesini yaptılar.

Analistler, spot altın için bugün 1856 dolar/ons seviyesinin üzerine çıkılmasının önemli olduğunu, 1856'nın üzerinde kalınması halinde ilk etapta 1867 dolar/ons seviyesinin test edilebileceğini belirttiler.

ABD'de akaryakıt talebinin güçlenmesi petrol fiyatlarına destek veriyor

ABD'de yaz sezonu ile birlikte akaryakıt talebinin güçlenmesi, ABD dolarında zayıflık ve AB'nin Macaristan olmadan da Rus petrolüne ambargo uygulayabileceği açıklamaları petrol fiyatlarını yükseltti. 

FT'nin Suudi Arabistan'ın OPEC+ çerçevesinde Rusya'nın yanında durmaya devam edeceği haberi de yukarı harekete destek verdi.

ICE'de bu sabah Brent petrolü cuma gününe göre 1,24 dolar artışla 113,79 dolar /varil seviyesinden işlem görürken, NYMEX'de Batı Teksas petrolünün varil fiyatı da 0,94 dolar artışla 111,23 dolar seviyesinde karşılık buldu.

Analistler Brent petrolü için bugün direnç seviyesi olarak 114,33 dolar seviyesini gösteriyorlar. İlk destek ise 111,87 dolar/varilde bulunuyor.

Gün sonunda da Brent petrol varili sınırlı bir yükselişle 110 dolardan karşılık buldu.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!