Borsada Düşüş Herkesi Etkiliyor: Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Sonra Külünk SPK'ya Yüklendi

2022 yılındaki çılgın yükselişlerle Borsa İstanbul'u tabana yayma iddiası, finansal okuryazarlığı günlük eğitimlerden ibaret algılayanların olduğu bir piyasada hızlı ilerledi. Piyasaya 1 yılda akın eden hisse yatırımcısı adeta Alice in Wonderland'e gelmiş gibiydi. Ancak hesap kitap konusunda dünyaya meydan okuyan necip genlerimiz yükselişin devamı beklenirken 2023 yılında Borsa'daki gerilemede terste kalanları kurtaramadı. Bu da siyasilerin uzun zamandır enflasyonist ortamda para konularına öncelik vermesiyle bu alanda yorumların artmasına neden olurken, bir kurum vardı ki kim hem muhalefet hem de iktidardan tepki gördü.

2020 "Çin'in Vuhan şehri" ile başlayan cümlelerin yılı olurken, 2021'de faiz ve Merkez Bankası anlatmaya çalıştık. 2022'de enflasyon ana tutanağımız yanında da "baz etkisi, asgari ücret ve Borsa" kullandık. 2023 de "yatırım, uzun vade, ekonomist" anlatmak gereken bir yıl olacak gibi görünüyor.

Geçen yıl Borsa İstanbul tarihi yükselişlerle tüm yılı geçirirken, birbirinden kar hikayesi dinleyenler piyasaya koştu. Ev, araba alamayan vatandaş birikimlerinin enflasyon karşısında heba olmasını istememekte de haklıydı. Bir de zaten adeta mevduat gibi kazandıran bir Borsa vardı. 2023 geldi ilk gün yine iyi hoş derken piyasada işler terse döndü. Devre kesiciler tetiklendi, günlerce süren bir düşüş başladı. Herkesin sinirleri gerildi.

SPK, sermaye piyasalarında düzenleme ve denetleme görevini üstlenen bir kurum olurken, uzun zamandır da gözlerin üzerinde olduğu yapılardan biri.

Geçmiş yıllarda SPK, Borsa'daki hareketler ve şeffaflık bazında daha etkin roller üstlenirken, belki de bir miktar 'sert futbola' da izin vermek suretiyle son yıllarda hem kendi iç dinamikleriyle uğraşıp, hem de sessiz güç, Big Brother minvalinde görev alıyor. Ancak bu roller, yatırımcıları oynaklığın bu denli yüksek olduğu ortamda pek tatmin ediyor görünmüyor. Geçen yıl Eylül ayındaki gelişmelerde de görüldüğü gibi fısıltı gazetesinin en seri çalıştığı alan olan finansal piyasalarda şeffaflığın daha da öne çıkması bekleniyor.

Dün de BİST'te devre kesiciler tetiklenirken, öncesinde de defalarca SPK'ya Twitter üzerinden uyarıda bulunan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün bu uyarısını yineledi. 2021 sonunda TÜİK ziyaretiyle başlayan Kılıçdaroğlu'nun kamu kurumları uyarıları bugünlerde SPK'yla sürüyor.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan SPK’ya Tepki: 'Küçük Yatırımcının Soyulmasına Göz Yumdun, Görüşeceğiz'

Ancak SPK 8 gün süren ve devre kesicinin tetiklemesiyle erken kapanış yaptığı düşüşle bu kez iktidar kanadından da tepki topladı.

twitter.com

Sosyal medyada tepkiler zaten çığ gibi büyüdüğünden trendlerde sürekli Borsa'yı görmek mümkün olurken, yerel bir medya kuruluşu olan Sancaktar Medya Yönetim Kurulu Başkanı olduğu görülen Muhammed Tayyar Türkeş hesabında yapılan paylaşım bu açıdan önemli bir isim tarafından alıntılandı.

Eski milletvekili Metin Külünk'ün de SPK'ya tepki konusunda Kılıçdaroğlu'yla aynı fikirde olduğu görüldü.

twitter.com

Devre kesicilerin geç çalıştığını iddia eden Külünk'e yönelik henüz BİST ve SPK kanadından açıklama gelmezken, ünlü siyasetçi SPK başkanını da mentionlarla yüklenmeye devam etti.

"Sayın CB’mız Recep Tayyip ERDOĞAN’ı devirerek Türkiye’mizin bağımsızlığını yok etmek milletimizi köleleştirmek için, Emperyalizm işbirlikçileri ile beraber hareket halinde iken" ifadeleriyle paylaşımlarını sürdürren Külünk'ün flood'u ilgi çekti.

Yüzyılın seçimine giderken, ne siyasette ne de kamu yönetiminde Sayın Erdoğan’ın kadroları olarak görülen hiç bir seçilmiş atanmış ve ya görevli

hiç kimse ama hiç kimse MİLLETİMİZİN BAĞIMSIZLIK mücadelesine zarar verme hakkına sahip değildir.

Açıkça söylüyoruz SAYIN CB’mıza yük olamazsınız. Toplumun vicdanında yara açamazsınız, Çekilin Sayın Erdoğan’ın liderliğinde milletimizin yolundan. Yeter bu millet güç peşinde olanlara büyük mücadelesini kurban ettirmez.

Makroekonomik, siyasi ve jeopolitik gelişmelere duyarlı olan piyasalarda Borsa özellikle son 1 yıldır siyasetin gündeminde yer almasıyla yabancı yatırımcının da azalmasıyla gündemden düşmezken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin üretim ve ihracat merkezli Türkiye Ekonomi Modeli'nde en methettiği alanlardan biriydi.

Ancak Külünk'ün açıklamaları bu alanda soru işareti oluştursa da dile getirilen kurumların dışında da ima edilen ya da sosyal medyada konuşulan kurumlar da olurken, durumdan herkes şikayetçiydi.

Sosyal medyada Külünk takipçilerinde destek bulurken,

Bu soruna değinmesinin memnun ettikleri oldu.

Devre kesici sisteminin otomatik çalıştığı hatırlatılırken,

İktidarın kurumlardaki atamaları uzun süredir yapıyor olmasından kaynaklı yetkileri de hatırlatıldı.

SPK'yı suçlayanların çok geniş bir kesim olması dikkat çekerken,

Siyaset gündeminde Borsa'nın bu denli konuşulması bazı yatırımcıları da rahatsız etmişti.

"Ben işime bakarım" diyenler de görüldü. Sizce SPK bundan sonra harekete geçer mi? Yorumlarda buluşalım.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Devre Kesen "Borsa Neden Düşüyor?" Sorusu 2023 Trendlerini Zorluyor!
Halka Arzlar SPK'nın Radarında! Tavan Tavan Giden Hisselerde Şirket Değerlemeleri Tartışılıyor
Borsa'da Hafta Boyunca Gün Yüzü Göremeyen Yatırımcılar Sosyal Medyada Coştu
Sanat ve Spor Dünyasının Borsa Merakı Yeni Değil! Borsacı Olduğunu Duyunca Şaşıracağımız Ünlüler

Popüler İçerikler

MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
YORUMLAR
02.02.2023

1 yıldır kazandığımız parayı 1 ayda eritti şerefsizler! Anaparamızdan, paramız gitti; anamız kaldı! Allah belanızı versin SPK!

02.02.2023

Borsaya girip birden para gidince herkes borsacı oluyor yok dolandırıcı bunlar yok şu devreye girmedi casinoya gidip slot makinesine para yatırıp kaybettim dolandırıcı bunlar demekten farkı yok gözümde mal mısınız kesin kazanç olsa herkes evini malını satar basar bu işe hayatınızı etkileyecek miktarlarda oynamayın amk…İki elmamız varsa bir elmasını yatırıyoruz çok basit bi gerizekalı bile anlar…

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ