Jeopolitik riskler, ABD'nin Rusya'ya karşı yaptırım uygulamayan Çin'i hedef haline getirebileceği endişeleri Asya borsalarını negatif etkilerken, ABD vadeli endeksleri karışık seyir izliyor. Avrupa'da da negatif bir seyir hakim.
Analistler, Fed toplantısı öncesi Hazine kağıdı getirilerinin yükselmesinin, emtia fiyatlarındaki yüksek oynaklığın hisse senedi piyasalarında yön belirlemeyi zorlaştırdığını vurguluyorlar.
Vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi düne göre yüzde 0,12, S&P 500 vadeli endeksi yüzde 0,04 ekside, Nasdaq 100 vadeli endeksi ise yüzde 0,15 artıda bir seyir izlerken, Avrupa'da FTSE 100 vadeli endeksi yüzde 0,95, FDAX yüzde 0,70 ve Eurostoxx 50 vadeli endeksi yüzde 0,93 aşağıda seyrediyor.
Çin hükümetinin artan Kovid-19 vakalarının önüne geçmek için ülkenin finans sektörü için önemli kentlerden Shenzhen'i karantina altına alması, Rusya'ya destek verilmesi halinde yaptırımların gündeme gelebileceği yönünde ABD'den gelen uyarı Çin hisse senedi piyasalarını vurdu.
Kovid-19'a karşı uygulanan katı karantina kurallarının Çin ekonomisinde büyümeyi yavaşlatacağı endişeleri, Çin MB'nin ekonomiye destek vermek için orta vadeli kredi kolaylığı faizinde indirime gitmemesi, Pekin ile Washington arasında görüş ayrılıklarının artmaya devam etmesinin yarattığı endişeler Çin'de özellikle teknoloji şirketlerine satış getirdi.
Shanghay Bileşik Endeksi günü yüzde 5,0 düşüşle 3063,97 puandan tamamlarken, CSI300 endeksi de yüzde 4,6 düşüşle 3983,81 puana indi.
Shanghay'da teknoloji hisseleri yüzde 4,26, gayrimenkul şirketleri yüzde 6,1, sanayi şirketleri yüzde 5,38 ve enerji şirketleri yüzde 6,19 değer kaybettiler.
ABD'de endeksler güne yaklaşık yüzde 1'lik yükselişlerle başladı.