Borsa İstanbul Rekora Ara mı Verdi? Dolar, Altın ve Petrolde Faiz ve Savaş Baskısı Sürüyor

Piyasalarda altın, tahvillerin baskısıyla gerilerken, dolar yurt içinde sakin seyrine devam ediyor. Borsa İstanbul'da dünkü yenilenen rekorlar sonrası bugün düzeltme görülüyor.  

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,36 oranında 9,00 puan artışla 2.528,24 puandan açılış yaparken, açılış sonrası negatif seyre geçti.

BIST 100 endeksi dün gün içinde 2.533,33 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından, yüzde 0,36 artışla kapanış rekorunu 2.519,24 puana taşıdı.

Analistler, Fed yetkililerinin açıklamaları, ABD'de süren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin de katıldığı IMF toplantıları ile Rusya-Ukrayna savaşının haber akışında öncelikli olarak izlendiğini hatırlattı. 

Teknik analiz tarafında endekste 2.550 seviyesi direnç olarak, olası geri çekilmelerde de 2.490 ve 2.440 seviyesinin destek olarak izleniyor.

BIST 100 endeksi günü yüzde 0.27 oranında 6.69 puan artışla 2.525,93 puandan kapatırken rekorunu tazeledi. İşlem hacmi 44,226 milyar TL oldu.

Rusya-Ukrayna savaşı ise küresel bazda başlıca risk unsuru olmayı sürdürüyor.

ABD'de açıklanan şirket bilançoları, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) küresel büyüme beklentilerini düşürmesi ile yükseliş eğilimindeki ABD tahvil faizlerine ke olarak şiddetlenen Rusya-Ukrayna savaşı ile Çin'deki Kovid-19 salgınında yeniden vaka artışları ile etkilenen küresel ticaret, piyasalarda karışık bir seyre neden oluyor.

Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri ile tahvil piyasalarında satış eğilimi güçlenirken, ABD'nin 30 yıllık tahvil faizi Mart 2019'dan bu yana ilk kez yüzde 3'ün üzerine çıktı. Fed'den mayıs ayında beklenen 50 baz puanlık faiz artışında beklentiler yüzde 93'e yükseldi.

ABD piyasalarında bilanço açıklamaları yoğunlaşırken, dün finansal sonuçlarını açıklayan 49 şirketin karlılıkları piyasa beklentilerini aştığından ABD borsalarında son 1 ayın en güçlü yükselişi gerçekleşti. New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,61, Nasdaq endeksi yüzde 2,15 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,45 değer kazandı. ABD'de endeks vadeli işlem kontratları bugüne ise düşüşle başladı.

Avrupa borsaları paskalya tatilinden düşüşle geri dönerken, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,07, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,20, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,96 ve Fransa'da CAC 40 yüzde 0,83 değer kaybetti. Avrupa'da endeks vadeli işlem kontratları bugüne sınırlı yükselişle başladı.

Dün ABD piyasalarındaki güçlü seyir yeni günde Asya'ya da taşınırken, Çin borsaları negatif ayrışıyor. Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,3 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,30 değer kaybederken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,80 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,11 yükseldi.

ABD'de endeksler güne yükselişle başladı. Nasdaq yüzde 0,21, Dow Jones yüzde 0,78 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,48 oranında yükselişle güne başladı.

Dolar/TL bugün bankalararası piyasanın açılışında 14,6560 seviyesinde işlem gördü.

Dolar/yen paritesinde ise 12 işlem günü süren yükseliş serisi ile 128,97'yi görmesinin ardından bugün önceki kapanışın yüzde 0,2 altında 128,6 seviyesinde bulunuyor.

Euro/dolar paritesi de Mart ayı sonundan bu yana sürdürdüğü gerilemede yatay seyre geçerken, 1,08 seviyesinin hemen üzerinde hareket ediyor. 

TL karşısında da serbest piyasada dolar 14,65-70 aralığında ortalama ile bu aralıkta seyrini sürdürürken, euroda 16,05 seviyelerinde yatay seyrini sürdürdü.

Hafta başında 11 Mart'tan sonra zirvesi olan 1.998 dolar seviyesinden işlem gören ons altın, sonrasında artan tahvil faizlerinin etkisiyle gerileyerek 1.942 dolara kadar geriledi.

ABD tahvil piyasaları pandemi öncesi döneme yakınsarken, 10 yıl vadeli enflasyon korumalı (TIPS) tahvil getirisi ise son bu süreçte 2 yılın ardından ilk kez pozitif tarafta yer aldı. Fed’den agresif faiz artırımları beklentisi ile 10 yıllık ABD tahvil getirisi ise 2018’den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 3’e yaklaştı.

Gram altın da yurt içinde doların sakin seyri ile ons altın etkisiyle gerileyerek 915 liradan işlem gördü.

Petrol, dünkü %5'lik düşüşün ardından yükseliyor

IMF'in küresel büyüme tahminini düşürmesiyle dün yüzde 4,3 yakın değer kaybeden Brent petrolün varil fiyatı Rusya ve Libya kaynaklı arz yönlü sıkıntılarının baş gösterebileceği endişesiyle yeni güne yüzde 0,9 artışla 107,9 dolardan başladı.

Petrol fiyatları, önceki seanstaki keskin düşüşün ardından, yenilenen arz endişelerinin talebin düşme ihtimaline ağır basmasıyla bugün yukarı yönlü hareket ediyor. 

Montel-Foreks'in haberine göre, brent tipi ham Kuzey Denizi petrolü Haziran vadeli kontrat Ice Futures'ta 0,56 USD artışla 107,81 USD/varilden işlem gördü. Muadili Batı Teksas (WTI) eşdeğeri 0,57 USD yükselişle 102,62 USD/varil düzeyinden el değiştirdi.

Dün, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ekonomik büyüme tahminlerini düşürmesinin ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin bir sonucu olarak daha yüksek enflasyon uyarısında bulunmasının ardından Brent göstergesi %5,2 düşmüştü. 

IMF, Dünya Ekonomik Görünümünde, küresel GSYİH'deki büyüme beklentilerini bu yıl Ocak ayındaki %4,4'lük tahminden %3,6'ya düşürdü. Açıklamada, Avrupa'nın Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı nedeniyle en kötü etkilenen bölge olduğu belirtildi. 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) geçen ay, Ukrayna'yı işgali nedeniyle Rusya'ya uygulanan benzeri görülmemiş yaptırımların, Nisan ayından itibaren günde 3 milyon varil - küresel arzın yaklaşık %3'ü - kapanma potansiyeline yol açabileceği konusunda uyarmıştı.

Avrupa Komisyonu'nun, Kremlin üzerindeki baskıyı artırması için blok üzerinde artan baskının ardından Rusya'ya yönelik bir AB petrol ambargosu için öneriler hazırladığı bildiriliyor. Ancak Almanya ve Macaristan gibi AB ülkeleri şimdiye kadar böyle bir yasağın dayatılmasına direniyor.

Küresel talebe ilişkin endişeler, Brent ham petrolünün 7 Mart'ta gördüğü ve 2008'den bu yana en yüksek seviye olan 139,13 USD/varillik zirvesinden geri çekilmesine neden oldu.

Popüler İçerikler

Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede