Borsa İstanbul Rekor Kırmaya Devam Ederken, 'Dolar Düşer mi?' Sorusu İlgi Çekiyor: Altın Resmen Coşuyor!

Piyasalarda belirsizlikler sürerken, enflasyon ve resesyon korku iklimindeki yerini koruyor. Diğer yandan piyasalarda bir miktar risk iştahı da kabarsa da temkinli görünüm bozulmuyor. ABD'den gelecek enflasyon verisi öne çıkarken, Borsa İstanbul'da yükseliş trendi rekorlarla birlikte sürüyor.

Yine rekorlar kırıldı: BIST 100 endeksi günü yüzde 0,66 oranında 28,63 puan artışla 4.360,28 puandan kapatırken, işlem hacmi 120,995 milyar TL oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün günü yüzde 2,72 oranında artışla 4.331,66 puandan kapanış rekorunu tazeleyerek, seansta da 4.338,88 puanla tarihi zirvesini tazeleyerek tamamladı.

Uzmanlar, küresel piyasalardaki belirsizliklerin yüksek enflasyon ve resesyon kaygılarıyla korunduğunu belirtirken, Borsa İstanbul'da pozitif görünüm sürüyor. ABD'de bugün gerçekleşecek Kongre seçimleri, Demokratların elinde tuttuğu sayısal üstünlüğün Cumhuriyetçilere geçmesi haline mali politikaları kilitleyebileceğine de dikkat çekiliyor. 

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,57 oranında 24,72 puan artışla 4356.37, puandan başlamıştı.

Fed, geçen hafta şahin duruşunu sürdürürken, yatırımcılar faiz artırımı büyüklüğüne dair sinyaller aramaya devam ediyor.

10 Kasım Perşembe günü açıklanacak ABD enflasyonu bu bağlamda önemli olacak. Fed'in aralık toplantısında 50 baz puanlık faiz artırımı ihtimali yüzde 57, 75 baz puan faiz artırımı da 43 oranında fiyatlanıyor.

Dün ABD borsasında alıcılı bir seyir izlenirken, büyük teknoloji şirketleri Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın çatı kuruluşu Meta, büyük çaplı işten çıkarmalara yönelmesi dikkat çekti. ABD'de endeksler bugüne yükselişle başladı. 

Avrupa'da enerji krizi, enflasyon ve resesyon endişeleri gündemde yerini koruyor. Borsalarda dün karışık bir seyir izlenirken, bugün Almanya DAX yüzde 0,83, Fransa CAC yüzde 0,30, Euro Stoxx 50 yüzde 0,63 oranında yükselirken, İngiltere FTSE karışık seyir izledi. 

Asya'da Çin'in artan vaka sayısı risk iştahını sınırlarken, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) bugün yayımlanan ekim ayı toplantı tutanakları ise yetkililerin para politikasında değişime ihtiyaç olmadığını vurgularken, ultra gevşek para politikasından çıkış da tartışılıyor. Borsalarda karışık bir seyir izlenirken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,25 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,2 oranında yükselişle, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 oranında düşüşle günü tamamladı.

Dolar/TL, dün önceki günün yüzde 0,4 oranında altında günü tamamlarken, bugün piyasa açılışında 18,59 seviyesinden işlem gördü. Gün sonunda da 18,59 seviyesine geri göndü.

Dolar endeksi, Fed'den gelecek hamlelere yönelik beklentilerle 110 sınırına kadar gerilerken, ABD 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 4,12 seviyelerinden yükselerek geçerek yüzde 4,24'e çıktı.

Euro/dolar paritesi, dün de yükselişine devam ederken, yeniden 1 kritik eşiğinin üzerinde işlem gördü. Euro/TL de güne başlarken 18,57 seviyesindeydi, gün sonunda 18,71'den işlem gördü.

Sabah saatlerinde gerileyen altın fiyatları akşam coştu!

ABD'de perşembe günü açıklanacak olan Ekim ayı enflasyon rakamına odaklanmış piyasalarda, cuma günü tarım dışı istihdam verisi sonrası Fed'in agresif faiz artırımı politikasına son vereceği beklentileri ile 1682 dolar/ons direncinin üzerine çıkan spot altın fiyatı dün buradan başlayan satışların etkisiyle bu sabah da geriledi. 

Spot altın fiyatı bu sabah yüzde 0,30'u aşan düşüş ile 1668,68 dolar/ons seviyesini gördü. 

Analistler, 1682 dolar/ons seviyesi güçlü şekilde geçilmedikçe aşağı yönlü baskının devam edeceğini vurguluyorlar. Aşağı harekette ilk destek 1665 dolar/ons, buranın kırılması halinde 1644 ve 1615 dolar/ons hedeflenebilir. 1682 dolar/ons seviyesini kırdıracak bir yukarı harekette ise hedef 1709 dolar/ons olacak.

Gün sonunda resmen fırlayan ons altın 1.7069 dolardan, gram altın da 1.021 liradan işlem gördü.  

Petrol fiyatları resesyon endişeleri ile geriledi.

Çin'in sıfır COVID politikasına en azından kış ayları boyunca sıkı sıkıya bağlı kalacağı beklentileri ve küresel ekonomi için artan resesyon endişeleri petrol fiyatlarını aşağı çekti. 

OPEC+'nın uygulamaya başladığı arz kısıntısı, AB'nin Rusya'dan petrol ithalatını 5 Aralık'tan itibaren tamamen durduracak olması, G7'nin Rus petrolüne fiyat sınırı belirleme çalışmalarını sürdürmesi ise petrol fiyatını destekleyen arz yönlü endişeler olarak öne çıktı. 

ICE'de bu sabah Brent petrolü düne göre 28 cent düşüşle 97,64 dolar/varilden işlem görüyor. NYMEX'de Batı Teksas petrolü de düne göre 34 cent kayıpla 91,45 dolar/varil seviyesinde.

Analistler Brent petrolünün bugün 96,77 dolar/varil seviyesine kadar gerileyebileceğini ifade ediyorlar. Bu seviyenin altına inilmesi halinde 95,77-94,53 dolar aralığı yeni hedef olabilir. Yukarı hareketlerde ise direnç 98,75-99 dolar/varil seviyesinde.

Gün sonunda Brent petrol varili 97,84 dolardan işlem gördü.

Popüler İçerikler

Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
Çekirdek Sabancılar Nazlı, Hacı ve Arzu Alara'dan Klasikleşen Aile Pozuna Güncelleme Geldi!