Borsa İstanbul Rekorunu Sürdürürken, Dolar ve Altın da Yükselişte!

Borsa İstanbul rekorlara dönerken, dünya borsalarında karışık seyir sürüyor. Altın baskılara aldırmadan yatay seyrini sürdürürken, gün içinde yükselişe geçti. Petrol ise stratejik rezerv hamlesi ile 100 doların altına sarkarken, bugüne yükselişle başlasa da 100 dolar sınırına geri döndü. Yurt içinde dolar ve euro sınırlı yükselişini sürdürdü.

Borsa İstanbul küresel piyasalardan pozitif ayrışmaya devam ederek BIST 100 endeksi dün, günü yüzde 1,24 değer kazancıyla 2.345,20 puandan kapanış rekorunu yenileyerek tamamladı.

Rusya-Ukrayna savaşının yakından takip edilmeye devam ettiği gündemde, yeni yaptırımlar, tedarik sıkıntıları devam ederken, enerji ve gıda fiyatları enflasyonist endişelerin sürmesine sebep oluyor.

Merkez Bankaları şahinleşirken, tahvil piyasası da baskılanmayı sürdürüyor. bu da borsalarda risk iştahını azaltıyor.

Teknik açıdan bakıldığında BIST 100 endeksinde aşağıda destek konumunda 2.290 puan  seviyesi öne çıkarken, yukarı yönlü hareketlerde de direnç seviyesi olarak 2.350 ile 2.400 seviyeleri önemli oluyor.

Bugün yurt içi piyasalarda güne başlarken, 3 önemli veri izlenecek. 10.00'da açıklanacak olan veriler, Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi nisan ayı sonuçları, finansal yatırım araçlarının mart ayı reel getiri oranları ve İSO ikinci çeyrek dış ticaret beklenti anketi sonuçları yayınlanacak.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,68 oranında 15,95 puan değer yükselişle 2.361,15 puandan başladı.

BİST 100 endeksi kapanış rekorunu tazeleyerek yüzde 2,06 oranında 48,20 puan değer artışıyla günü 2393,39 seviyesinden tarihi zirvesinin hemen altında tamamladı.

Piyasa fiyatlamalarına yön veren temel faktör Rusya-Ukrayna savaşı olmaya devam ediyor.

BM, Rusya'yı, İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkarırken, ABD Senatosu da Rusya ve Belarus ile ticari ilişkileri askıya aldı. 

Dün ABD borsasında güne düşüşle başlayan endeksler, ABD'de haftalık işsizlik başvurularının gerileyerek 53 yılın en büyük düşüşünü göstermesinin ardından toparlandı. Dow Jones yüzde 0,25, Nasdaq yüzde 0,06 ve S&P 500 yüzde 0,43 yükseldi. Endeks vadeli kontratları yeni güne sınırlı yükselişlerle başladı.

Avrupa'da jeopolitik riskler, enflasyonist endişeleri ve enerji piyasasına yönelik gelişmeler gündemin odağındaki yerini koruyor. Dün Almanya'da DAX yüzde 0,52, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 0,57 ve Fransa'da CAC 40 yüzde 0,47 değer kaybetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlarında bugün sınırlı yükselişler görüldü.

Asya tarafında, artan vaka sayıları borsalara yön veren temel faktör olurken, para politikası ve enflasyonu dünyadan ayrışan Japonya'da zayıf yen ile ilgili endişelerle temmuz ayında para politikasında ayarlama yapmasının muhtemel olduğu beklentileri artıyor. Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 ve Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 artışla, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 düşüşle seyretti.

ABD'de endeksler güne karışık görünümle başladı. Nasdaq yüzde 0,55, S&P 500 yüzde 0,19 gerileyerek, Dow Jones endeksi yüzde 0,03 oranında yükselişle açılış yaptı.

Para piyasalarının ana gündeminde olan Fed'in çarşamba açıklanan toplantı tutanakları ile 50 baz puanlık faiz artırımı ve bilanço küçültme sürecinin başlayacağı beklentileri de tahvil piyasasından çıkışların sürmesini beraberinde getirdi.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,67 ile Mart 2019'dan bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Dolar endeksi ise ay başından bu yana içinde bulunduğu yukarı yönlü trendine devam ederek 99,9 ile yaklaşık 2 yılın zirvesini gördü.

Euro/dolar paritesi, dolardaki güçlenme ile gerilemesini sürdürdü ve 1,0885 ile bir ayın en düşük seviyesine indi. 

Dolar/TL dün bankalararası piyasada yüzde 0,2 oranında artışla 14,7389'dan kapanırken, bugün açılışta 14,75 seviyelerinde işlem gördü. Serbest piyasada ise 14,7469 seviyesinden işlem görürken, Euro ise TL karşısında 16,0201 seviyesinde sınırlı bir değer kaybıyla işlem gördü.

Gün sonunda dolar, TL karşısında sınırlı yükselişle 14,7563, euro 16,0647 seviyesinden karşılık bulurken, euro/dolar paritesi 1,08807'den karşılık buldu. 

Altın, Fed'in şahin duruşu, yükselen tahvil getirileri ve petroldeki zayıflama gibi hareketlere tepki vermezken, yatay seyrini koruyor.

Emtia tarafında, Rusya-Ukrayna savaşı kaynaklı endişelerle arz yönlü baskılar sürerken, ülkelerin stratejik petrol rezervlerini piyasaya sürmesi ve dolardaki güçlenme ile düşüş görülüyor. 

Ons altın, Fed’in bilanço küçültme için hazırladığı yol haritasının ve enflasyonun önüne geçmek için faiz artırımı sinyallerinin görüldüğü tutanaklar sonrasında da yatay seyrini sürdürüyor. Artan faiz oranlarının altında baskı yaratmasında karşın, enflasyonist baskılarla artan küresel büyüme riski, savaşın etkileri ve Çin’de görülen vaka artışları ile kapanmalar gibi faktörler güvenli varlıklara olan talebi desteklemeye devam ediyor.

Rusya Merkez Bankası'nın altın ve döviz rezervleri 2,1 milyar dolar arttı. Rusya Merkez Bankası (CBR) tarafından yapılan açıklamaya göre, yaptırımlardan sonra en son açıklanan hafta 604,4 milyar dolar olan rezervler 606,5 milyar dolara çıktı.

Uluslararası piyasalarda ons altın 1928 dolardan, yurt içinde de gram altın 914 liradan sabah saatlerinde işlem gördü.

Altın fiyatları gün sonunda onsta 1942 dolar, gramda 921 TL olarak oluştu. 

ABD ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın ardından Japonya da acil petrol rezervlerinden 15 milyon varili kullanıma sunacağını duyururken, bu gelişmelerle Brent petrolün varil fiyatı 3 haftanın ardından ilk kez 100 doların altını gördü.

Rezervlerden piyasaya arzın artması, Rusya'nın ihracatının azalmasına ilişkin endişeleri dengelediği için ham petrol fiyatları bugün yatay bir seyir izliyor. 

Brent ham Kuzey Denizi petrolü Haziran kontratı bugün en son 0,31 USD artışla 100,89 USD/varil seviyesinde görüldü. Batı Teksas (WTI) eşdeğeri olan Mayıs kontratı ise 0,59 USD yükselişle 96,62 USD/varil seviyesinden el değiştirdi. 

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından yükselen petrol fiyatlarını kontrol altına almak için stratejik rezervlerinden 120 milyon varil ham petrol ve petrol ürünleri sürme kararına katkıda bulunacak ülkelerin listesini yayımladı.

BloombergHT'nin haberine göre, 60 milyon varil piyasaya sürme taahhüdünde bulunarak en büyük katkı sağlayan ülke olan ABD'yi, 15 milyon varil ile Japonya izledi.

Karara katkı sağlayan diğer başlıca ülkeler arasında Güney Kore, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere bulunuyor. Rezerv serbest bırakma kararına Türkiye de üç milyon varil petrol veya petrol ürünüyle katkıda bulunacak.

ANZ Bank analistleri bir notta, 'Piyasa, stoklardan petrol arzını Rusya'dan devam eden arz kesintilerine karşı tartarken, ham petrol hız treni (Roller Coaster) hareketi yaşamaktaydı' ifadelerini kullanıyor. Bu, tüketici ülkelerin acil durum stoklarından 240 milyon varil petrol arzı planlarına atıfta bulunuyor.

ANZ Bank analistleri, 'Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Rusya'nın petrol ihracatında artan aksama seviyesi, petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Bu kayıpları azaltmak için ABD, piyasaya 6 ay boyunca 1 milyon varil/gün kadar ek arz planlıyor' bilgisini paylaşıyor. ANZ analistlerine göre bu adım, 1980'de ülkedeki stokların oluşturulmasından bu yana en büyük sürüm olmasına rağmen, nihayetinde petrol piyasasındaki temelleri değiştirmede başarısız olacak.

Gün sonunda Brent petrol varili 100 dolar sınırına gerileyerek yüzde 0,25 oranında düşüşle 100,33 dolardan işlem gördü.  

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi