Borsa İstanbul'da Hisse Geri Alımlarında Dikkat Çeken Detaylar

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremlere güne başlayan Türkiye'de Borsa İstanbul günün ilk şokuyla işlemlere başlamıştı. Ertesi gün ise işlemlerin başlaması tartışmalara neden oluşmuştu ki piyasa kendi dinamikleri içinde kendi önlemini almış 2 kez devre kesmişti. 7 Şubat günün BİST 100 endeksi çöküş denilebilecek bir kayıpla günü tamamladı. Yıkımın boyutunun anlaşıldığı bugünlerde işlemlerdeki eşitsizlik de öne çıkmıştı ancak üst kurumlar sessizliğini koruyordu. 8 Şubat Çarşamba BİST'te işlemler yeniden başlarken hem isyan hem de panik satışlar başlamıştı. Açılışın hemen ardından kısa sürede yeniden devre kesiciler tetiklendi. Yöneticiler artık karar vermişti; 2. devre kesiciden sonra işlemler durduruldu ve o gün için geçerli iptal planı devreye girdi. 15 Şubat'ta yeniden işleme açılan Borsa İstanbul'da birçok önlem eşliğinde başlayan alım satımlarda şirketler de geri alımlara başlamıştı.3 günlük geri alımlar ne durumda bakalım.

Deprem felaketi sonrası yatırımcıların zararlarının önüne geçmek amacıyla başlatılan geri alım programlarında, ilk iki gün alımların hızlı ve yoğun olması nedeniyle sınırlı kalan alış miktarları üçüncü günde hızlandı.

Geri alım programı başlatan ve öncekilere ek olarak programını artıran şirket sayısı 65 olurken, taahhütte bulunulan büyüklük de 24 milyar TL’nin üzerine çıktı.

Türkiye Varlık Fonu'nda (TVF) olan Halkbank, Türk Hava Yolları ve Türkiye Sigorta hızla alıma geçerken, İş Bankası, Ereğli Demir-Çelik, Akbank ve Yapı Kredi Bankası'na işlemler henüz başlamadı.

i.ekonomim.com

Ekonomim'den Barış Erkaya derlemesine göre, geri alım için en çok fon ayıran şirketler THY, İş Bankası, Halkbank, Ereğli Demir-Çelik, Akbank ve Yapı Kredi Bankası oldu. Bu şirketlerin toplam fonu 18 milyar TL’yi bulurken, geri alım açıklayan 65 şirketin toplamının yüzde 75’i bu 6 şirketten geliyor. 

Geri alım açıklayan tüm şirketler ise işlemlere henüz başlamadı.

Geri alımlar için açıklanan fon tutarı 24 milyar TL olurken, henüz kullanılan miktar 358 milyon TL oldu.

Bunun 184 milyon TL’lik kısmını Halkbank, 55 milyon TL'sini alımla THY, 38 milyon TL’lik kısmını Türkiye Sigorta, 13 milyon lirasını Şekerbank ve 9 milyon TL’sini de Esenboğa Elektrik yaptı.

Şirketlerin açıkladığı miktar da öne çıkarken, miktar ve tutar arasında farklara da önemli görülüyor.

Türk İlaç’ta 12 milyon TL fon geri alım tutarı açıklasa da hisse adedi 1 milyon sınırında ve 15-16-17 Şubat'ta yapılan geri alımlar 400 bin adet hisseyle açıklananın yüzde 40’ına ulaştı. 

Şekerbank, Türkiye Sigorta ve Kafein Yazılım açıklanan adedin yüzde 16'sına, Inveo da yüzde 10’una ulaştı. 

Bir de tam tersi olarak E-Data geri alım fonu büyüklüğünde yüzde 19'u bulurken, hisse adedinde yüzde 5’lerde bulunuyor. 

Altınyağ, geri alım programında sadece fon büyüklüğü açıklayarak, adedi sınırı belirlemeyen tek şirket olarak dikkat çekti.

Geri alıma başlamayan ancak açıklama yapan 33 şirket ise endeks üzerinde etkili olmalarıyla dikkat çekiyor.

i.ekonomim.com

İş Bankası, Ereğli Demir-Çelik, Akbank, Yapı Kredi Bankası, İş Yatırım, Sasa henüz alımlara başlamazken, açıklanan fon büyüklüğü 9,7 milyar TL’yi buluyor. 

BİST, toplam piyasa büyüklüğünde çok bir şey ifade etmeyen bir miktar olarak görünen bu fon büyüklüğü, şirketlerin fiili dolaşımdaki hisse sayılarıyla karşılaştırınca bu şirketlerin de endeks üzerindeki ağırlıkları dikkate alınınca görülüyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Borsa İstanbul'da İşlemler Yükselişle Başladı: Pay Geri Alım Programı Başlatan Şirketler
Borsa 3 Gün İşlemlerde Yatırımcısına Kazandırdı: Haftanın En Çok Kazandıran Hisseleri
Ekonomi Gündemi ve Piyasalarda Deprem Sonrası Gelişmeler, TCMB Faiz Kararı ve Fed Tutanakları İzlenecek

Popüler İçerikler

RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı