Borsa, Dolar ve Petrolde Seyir Ne Yönde? Piyasalarda Karışık Görünüm Sürecek mi?

ABD önceliğinde artan durgunluk beklentileri ile küresel piyasalar olumlu görünümü hızlı terk etti. Riskli varlıkların gerilmesi ile petrol fiyatları da sert düştü. 

Haftaya salı gününden başlayan Wall Street toparlanma umutlarını baskılarken, Asya da bu görünümü teyit  etti.

Dün alımların görüldüğü Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,44 oranında yükselişle 2.575,86 puandan tamamladı.

Bugün veri gündeminde içeride tüketici güven endeksi, dışarıda ise Fed ve ECB öne çıkıyor. 

Teknik seviyelerde de düşüşlerde 2.555 ve 2.530 seviyeleri destek, yükselişte de 2.600 seviyesi direnç olarak görülüyor.

Fed'den gelecek faiz hamlelerinin durgunluğa yol açacağı endişeleri sürerken, fiyatlamalarda görünüm karışıyor.

ABD'de endeksler dün yüzde 2'nin üzerinde değer kazansa da bugün Asya borsaları değer kaybetti. ABD ve Avrupa vadeli işlemlerinde düşüş görülüyor. 

Dün, S&P 500 endeksi yüzde 2,45, Nasdaq endeksi yüzde 2,51 ve Dow Jones endeksi yüzde 2,15 oranında değer kazancı ile günü tamamlarken, endeks vadeliler güne satışlarla başladı.

Avrupa'da, enerji sorunu devam ederken, borsalarda dün görülen yükseliş baskılanıyor. ECB'nin de sıkılaşan para politikası ile tahvil faizleri gündemde yerini koruyor. 

Avrupa borsalarında pozitif seyir izlenirken, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,20, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 0,42, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,75 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,39 oranında yükselişle günü tamamlarken, vadeli işlemler yüzde 1'e yakın düşüşle güne başladı.

Asya tarafında da ABD etkisi kısa sürdü. Resesyon fiyatlamaları ağır bastı. Kapanışa doğru Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 2,3 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,4 oranında geriledi.

Dolarda içeride yatay seyir sürüyor

Dolar/TL son günlerdeki yatay seyrini korurken, bugün bankalararası piyasa açılışında 17,3470 seviyesinde işlem görürken, piyasaların açılışına doğru 17,35 üzerinde seyrediyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi gerilerken, yüzde 3,25 seviyesinde, yen de dolara karşı yüzde 0,4 oranında yükseldi. Japonya Merkez Bankası (BoJ) toplantı tutanaklarında bankanın rekor kırmaya devam eden dolar/yen paritesinin ülke ekonomisine olası etkileri konusunda endişeli olduğunun vurgulanması da risk algısını artıran etkenlerin başında geliyor. Dolar/yen paritesi 136,7'yle son 24 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından bu seviyenin hemen altında 136,2'den alıcı buldu.

Altında gerileme görülürken, ons altın 1.824 dolardan, gram altın 1.018 liradan işlem gördü

Biden'in federal akaryakıt vergisinin askıya alınması planı petrol fiyatlarını geriletti

ABD'de benzinde vergi indirimi için ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün harekete geçmesi beklenirken, artan resesyon endişesi petrol fiyatlarını baskılamaya devam ediyor. 

ABD Başkanı Joe Biden'in hızla yükselen akaryakıt fiyatları ile mücadele için Kongre'den galon basına 18 cent olan federal verginin yaz ayları için askıya alınmasını istemeye hazırlanması petrol fiyatlarını düşürdü. 

Fiyatların gerilemesinde, Biden yönetiminin ABD'nin büyük petrol şirketlerine baskıyı artıracağı beklentileri de etkili oldu.

NYMEX'de Batı Teksas petrolünün varil fiyatı 4 dolar düşüşle 105,48 dolara gerilerken, ICE'de Brent petrolünün varil fiyatı 3,87 dolar kayıpla 110,78 dolar seviyesine indi. 

ABD'nin önde gelen 7 petrol şirketinin yöneticileri yarın Başkan Biden ile bir araya gelecekler.

Popüler İçerikler

Özgür Özel ‘Büyük Sürpriz’ini Açıkladı: Kırmızı Kart Gösterdi!
Ferdi Tayfur'un Serdar Ortaç'ı Tokatlamasıyla İlgili Olayın Detaylı Anatomisi
Magazin ve Dizi Sektörünü Ayağa Kaldıran Olayların Aslı Ne? Ayşe Barım ve Serenay Sarıkaya Bu İşin Neresinde?