Borsa'da Yükseliş Dünyayı Umursamıyor: Dolar ve Petrol Enflasyonu Tehdit Ederken, Altın Gözünü Fed'e Dikti!

Geçen hafta boyunca resesyon endişeleri öne çıkarken, merkez bankalarından yumuşama beklentileri de borsalarda bir miktar yükselişe neden olsa da haftanın ikinci yarısında ABD'den gelen veriler, ve enflasyonla açıklamaları, risk iştahının yeniden kesilmesine neden oldu. Borsa İstanbul'da ise genel resimde pozitif ayrışma görülürken, dolar/TL'de yükseliş trendi sürüyor. Altın fiyatları bu gelişmelerin oynaklığını taşırken, petrolde de OPEC+ kararları yön belirleyici oluyor.

BIST 100 endeksi günü yüzde 0,40 oranında 14.44 puan artışla 3.582,03 puandan kapatırken, işlem hacmi 56,903 milyar TL oldu.

BIST 100 endeksi geçen haftayı pozitif ayrışmayla yüzde 0,39 oranında yükselişle 3.567,60 puandan tüm zamanların en yüksek haftalık kapanış seviyesinde tamamladı. Endeks haftalık bazda yüzde 12,19 oranında değer kazandı.

Uzmanlar, piyasalarda oynaklığın bu hafta da sürebileceği konusunda uyarıda bulunurken, hafta boyunca merkez bankaları şirketlerin 3. çeyrek bilançoları ve yoğun veri gündemi fiyatlanacak. 

BIST 100 endeksi haftanın ilk işlem gününe yüzde 0,53 oranında 19,08 puan artışla 3.586,68 puandan başladı.

ABD'de geçen hafta açıklanan veriler, Fed'in kasımda 75 baz puan faiz artışına gideceği ihtimalini yüzde 76,7'ye yükseltti. Tahvil ve borsalarda çıkışlar hızlanırken, dolar endeksi yeniden yükselişe geçti.

ABD borsasında geçen hafta sert düşüşler görülürken, endeksler haftalık bazda 3 haftanın ardından ortalama yüzde 1,4 oranında artış gösterdi. Yeni haftaya endeksler karışık seyirde başlarken, Dow Jones yüzde 0,40 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,14 oranında yükselişle güne başladı. Nasdaq yüzde 0,17 oranında geriledi. 

Avrupa tarafında enerji krizi ve resesyon kaygıları güçlenirken, borsalarda da geçen hafta başında yaşanan hızlı yükselişle haftalık yüzde 1,5'in üzerinde değer kazancı görüldü. Rusya-Ukrayna savaşında gerilim artarken, endeksler yeni haftaya da satıcılı başlangıç yaparken, Almanya DAX ve İtalya FTSE MIB yükselişe geçti. Fransa CAC, İngiltere FTSE ve Euro Stoxx 50 düşüşle işlem gördü.

Asya'da ABD yönetimi, Çin'e yönelik yeni ticari kısıtlamalar getirirken, borsalarda satıcılı seyir görüldü. Teknoloji hisseleri başta olmak üzere, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,6, geçen hafta kapalı olan Çin Şanghay bileşik endeksi de yüzde 1,7 kayıpla seyretti. Japonya ve Güney Kore piyasaları tatil nedeniyle kapalı.

Dolar/TL, geçen hafta yükselişini sürdürürken, haftayı 18,58 seviyesinden tamamlamıştı.

Bugün sınırlı gerilemeyle yeni haftaya başlayan dolar kuru 18,57 seviyesinde bulunurken, euro/TL 18,09, euro/dolar da 0,97 seviyesinden karşılık buldu. 

Dolar endeksi geçen hafta yüzde 0,5 oranında değer kazanırken, haftayı 112,7 tamamladı. Endeks, yeni haftaya yatay başlangıç yaparken, ABD 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 3,91'e kadar çıkarak sonrasında yüzde 3,89 seviyesinde dengelendi.

Gün sonunda dolar/TL 18,58, euro/TL 18,02 seviyesinden, euro/dolar da 0,968 seviyesinden karşılık buldu.

Altın fiyatlarında Fed'in gözü kaldı.

Altın, geçen hafta gelen verilerle Fed'den gelecek faiz artışlarında agresyonun süreceği öngörüsüyle, 1.700 dolar seviyesinin altına inerken, haftaya da düşüşle başladı. 

Geçen hafta yazdan bu yana en güçlü haftalık yükseliş görülen 'güvenli liman'da ABD verileri sonrası haftalık bazda yüzde 1,3 değer kaybetti.

Ons altın güne başlarken, 1.687 dolardan, gram altın da 1.008 liradan karşılık buldu.

Gün sonunda ons altın 1.668 dolardan, gram altın 996 liradan işlem gördü.

Petrol fiyatları OPEC+ kısıntı kararıyla mart ayından bu yana en güçlü yükselişini yaşadı.

ABD ham petrolü yeni haftaya başlarken, 92 ​​dolardan  Brent petrol varili de sınırlı gerilemeyle 97-98 dolar bandında işlem gördü. 

Geçen hafta, OPEC+ günde 2 milyon varil arz kesintisi üzerinde anlaşırken, ABD ham petrolü yüzde 17 oranında yükseliş kaydetmişti. 

Uzmanlar, bu kararın merkez bankalarını enflasyonla mücadelede daha fazla faiz artışına zorlayacağını öngörüyor.

Gün sonunda Brent petrol varili yüzde 0,65 oranında düşüşle 97,28 dolardan karşılık buldu.

Popüler İçerikler

Zengin ve Fakir Erkek Karşılaştırması Yapan Yeliz Yeşilmen'in Bakış Açısı Kullanıcılar Tarafından Desteklendi!
Narin Cinayetinde Yeni Gelişme! Katilin Kim Olduğunu Açıklayan İtirafçı: "Katil, Amca Salim" Dedi
Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!