Onedio Logo

Borsa Balonu Nedir? Yatırım Yaparken Nasıl Dikkat Edilir?

Kapak Görseli

Borsada hızlı yükselen hisse senetlerini görünce heyecanlanıyor ve ben de mi alsam acaba diye düşünüyorsanız, dikkat! Yatırım dünyasında bu heyecanın adı çoğu zaman borsa balonu olabiliyor zira.  Balonun şişip patlamasıyla birlikte büyük kayıplar yaşayanlardan olmak istemiyorsanız doğru stratejilerle hareket etmeniz şart. Peki, borsa balonunu nasıl fark edip, risklerden nasıl korunursunuz? Gelin, birlikte bakalım.

Borsa balonu tam olarak ne anlama geliyor?

Borsa balonu tam olarak ne anlama geliyor? Görseli

Borsa balonu esasında bir varlık veya hisse senedinin piyasa değerinin, ekonomik temellerin çok üzerinde şişmesi durumu. Bu genellikle yatırımcıların aşırı iyimserlikle belirli bir varlığa yoğun ilgi göstermesiyle başlar. Fiyatlar hızla yükselirken herkes kâr elde etme umuduyla alım yapar ve bu da fiyatların daha da şişmesine neden olur. Fakat balonun ardında genellikle gerçekçi bir ekonomik dayanak bulunmaz ve fiyatlar yapay olarak yükselmiş olur. Bir noktada piyasa, varlığın aslında bu değeri hak etmediğini fark eder ve panik satışları başlar. Balon patladığında fiyatlar hızla düşer ve birçok yatırımcı büyük zararlarla karşılaşır. Peki bu durumda neler yapmalı?

Piyasa psikolojisine kapılmayın.

Borsa balonlarının en büyük tetikleyicisi, yatırımcıların sürü psikolojisiyle hareket etmesi aslında. Herkes bir varlığa yatırım yapıyor diye siz de aynı hataya düşmeyin! Ani yükselişlere kapılıp heyecanla alım yapmanızın sonu pek iyi olmayacaktır. Bunun yerine piyasayı sakin bir şekilde analiz edin ve yatırım yapmadan önce detaylı araştırma yapın.

Temel analizleri yapmadan yatırım yapmayın.

Borsa balonlarını önceden fark etmek için temel analiz yapmak şart. Bir şirketin finansal raporlarını, karlılığını ve borç durumunu incelemek gerekiyor. Sadece popüler olduğu için bir hisseye yatırım yapmak yerine uzun vadeli potansiyelini değerlendirmeye çalışın. Eğer temel veriler fiyat artışını desteklemiyorsa o hissede büyük bir risktir.

Aşırı yüksek fiyat-kazanç oranlarına dikkat edin.

Bir hissenin fiyat-kazanç oranı (F/K), değerinin fazla şişip şişmediğini anlamak için kritik bir gösterge. F/K oranı yüksekse, yatırımcıların hisseye gereğinden fazla değer biçmiş olabileceği anlamı çıkıyor. Balon riski taşıyan hisselerde bu oranlar genellikle olağanüstü seviyelere çıkmakta. Yatırım yaparken F/K oranını mutlaka göz önünde bulundurun ve mantıklı seviyelerde kalmaya özen gösterin.

Uzmanların görüşlerini körü körüne takip etmeyin.

Borsada yatırım yaparken uzman yorumları faydalı olur ama her zaman doğruyu yansıtacağı biraz şüpheli. Özellikle popüler analistlerin bu hisse uçacak gibi abartılı ifadelerine dikkat edin. Özellikle sosyal medyada bu tarz sıkıntılar çok fazla yaşanıyor. Onların görüşlerini bir rehber olarak alın ama kendi analizlerinizi yapmadan karar vermeyin.

Risk dağılımını ihmal etmeyin.

Portföyünüzü tek bir hisse veya sektöre yoğunlaştırmak pek doğru değil. Farklı sektörlere ve varlıklara yatırım yaparak riski dağıtmalısınız. Böylece bir alanda yaşanan ani düşüş tüm yatırımlarınızı etkilememiş olur. Borsa balonlarına karşı en iyi korunma yöntemlerinden biri, portföy çeşitlendirmesi yani.

Kısa vadeli kâr hırsına kapılmayın.

Balonların en büyük tuzaklarından biri de kısa sürede büyük kazanç vaadi. Ani yükselişlerin cazibesine kapılmanız gün sonunda risk olarak karşınıza çıkar. Yüksek risk içeren hamleler yerine uzun vadeli ve sürdürülebilir yatırımlara odaklanmak çok daha güvenli bir tercih.

Popüler İçerikler

Sertab Erener'den Konserinde "Zıplamayan Tayyipçi" Sloganı Atan Dinleyicilerine Dikkat Çeken Cevap
Sertab Erener'den Konserinde "Zıplamayan Tayyipçi" Sloganı Atan Dinleyicilerine Dikkat Çeken Cevap
Holding Korumaları Tarafından Dövülerek Öldürülen Erol Eğrek’in Son Görüntüleri Ortaya Çıktı
Holding Korumaları Tarafından Dövülerek Öldürülen Erol Eğrek’in Son Görüntüleri Ortaya Çıktı
Sedat Peker Hakkında Bomba İddia: “Devlet Bahçeli ile İki Kere Telefonda Görüştü, Sedat Peker ile MHP Barıştı”
Sedat Peker Hakkında Bomba İddia: “Devlet Bahçeli ile İki Kere Telefonda Görüştü, Sedat Peker ile MHP Barıştı”