Borcuna En Sadık Şehirler Ortaya Çıktı: En Borçlu Sektörler Hangileri?

Türkiye'de takipteki alacakların toplam kredilere oranı yüzde 1,53 oldu. Çankırı'da bu oran yüzde 0,59 ile Türkiye'nin borcuna en sadık ili oldu.

Türkiye genelinde kredilerin takibe en az düştüğü il Çankırı olurken, borcunu geciktirenlerin en yüksek olduğu il ise yüzde 3,9 ile Konya olurken, onu Diyarbakır, Mardin, Hakkari ve Adana takip etti.

Ekonomim'den İbrahim Ekinci haberine göre, takipteki alacaklar toplam krediler içerisinde yüzde 1,53 oranında pay alıyor. 

Takibe dönüşüm oranı bankacılık sektörü genelinde yüksek olmazken bazı illerde genel ortalamanın üzerinde oldu. Konya'da borçların gecikmesiyle ortalamanın iki katından fazla takibe düşen borç bulunuyor.

Takipteki alacak oranının en yüksek olduğu ilk il Konya olurken, yüzde 3 ile Diyarbakır, yüzde 2,4 ile Mardin, yüzde 2,2 ile Hakkari ve yüzde 2,2 ile Adana onu izledi.

Çankırı'da takibe düşme oranı yüzde 0,59 olurken, onu Denizli, Nevşehir, Siirt, Kastamonu ve Aksaray izledi.

İzmir, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Muğla, Çorum ve Trabzon gibi iller de yüzde 1’in altında kaldı.

Borç konusunda titiz olduğu anlaşılan il ise Çankırı oldu.

Sektörel olarak bakıldığında bazı illerde bazı sektörler yüksek oranlarda sorunlu görünüyor. Özellikle deprem bölgesinde seviye çok yüksek olurken, deprem etkisi olarak firmalarda işlerin bozulması olarak görülüyor.

Hatay'da inşaat sektörünün takipteki alacak oranı yüzde 31,86 olurken, turizmde de bu oran yüzde 16,30 seviyesinde oluyor. 

Kilis’te finansal sektörde takipteki alacak oranı yüzde 75,38 ile dikkat çekiyor. Tekstil sektöründe de bu oran yüzde 22,34 olurken, Osmaniye’de enerji sektörü yüzde 25,59 ile ilk sırada geliyor.

Takibe düşme oranı yüksek olan illerdeki sektörlerde Afyonkarahisar’da turizm, Kars’ta tekstil, Yalova’da enerji, Kocaeli’nde enerji, Konya’da enerji, Kayseri’de turizm öne çıkıyor.

Türkiye genelinde enerji sektörü takibe düşen oranların yüksekliği ile birçok ilde öne çıkıyor. Aynı şekilde inşaatta da yoğun borç sorunu görülürken, onları tekstil takip ediyor.

Takibe düşen alacaklarda tüketici kredileri 21 ilde, ticari krediler 6 ilde öne çıkıyor.

İllere bakıldığında bazı llerde sektörleri ya da şehri domine eden şirketlerin sorunlu olması etkili olduğundan, ortalama olduğu anlamına gelmiyor.

Hatay’da inşaat ve turizmde oran yüksek olurken, miktar 2,4 milyar TL seviyesinde. Kilis’te ise çok yüksek olan finansal sektörün takipteki kredi miktarı 70,1 milyon lira seviyesinde oluyor.

Üç büyük şehirde ise takipteki alacak miktarının yüksekliği, ticaretin doğası gereği olurken, İstanbul'da miktar 69,4 milyar, Ankara’da 23,3 milyar, İzmir’de 5,5 milyar TL.

Takipte alacak oranı en yüksek il olan Konya’daki alacak miktarı 8 milyar lira ile daha büyük ekonomisi olan illerin bir kısmından daha yüksek.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Anadolu'dan Dolar Çıktı: Dolar Zengini En Çok Döviz Alan 10 Şehir
Para Parayı Çekiyor: 1 Günde 1 Milyar Dolar Kazanan Dünyanın En Zenginleri

Popüler İçerikler

Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
ICC Kararını Verdi: Netanyahu ve Gallant Hakkında Tutuklama Emri!
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
YORUMLAR
21.11.2023

Konyalıya borç değil selam bile vermeyin.Ticari konularda en iyi fiyatı verse bile kesinlikle ticaret yapmayın.Sozünden dönmesi bir sonraki müşteriye kadardır.Dini kalkan olarak kullanıp her türlü ahlaksızlığı yapabilirler.

Bir diyarbakırlı olarak gurur duydum 🤣

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ