Sosyal Medya Gündemi: Türkiye'deki Faaliyetleri Durdurulan Booking.com Kararı Temyize Götürecek

Dün, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği tarafından haksız rekabetin önlenmesi amacıyla açılan davada, 70 ülkede faaliyet gösteren online rezervasyon portalı Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verilmişti. Yasak bugün ise resmi olarak başladı. Siteye girerek rezervasyon yapmaya çalışan hiçbir kullanıcı Türkiye'deki tesislere ulaşamıyor.

Öte yandan konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Booking.com karara karşı olduğunu ve temyize götüreceğini belirtti.

Dünya'dan Emre Eser'in haberine göre, alınan karar sonrası değerlendirmelerde bulunan TÜRSAB avukatı Işıl Karatepe, kendilerinin bu site için daha önce girişimleri olduğunu ve sürecin mahkemeye taşındığını belirterek BTK'nin vereceği kararı beklediklerini söylemişti.

Verilen kararın bir ara karar niteliğinde olduğunu ve sitenin hızla faaliyetlerinin engelleneceğini ifade eden Karatepe sadece Booking.com'un değil bu siteye ait başka oluşumların da faaliyetlerinin durdurulacağını aktarmıştı.

Booking.com'dan açıklama: 'Pazarda sağlıklı rekabete olanak sağlıyoruz'

Açıklamada, 'Bir elektronik ticaret ve teknoloji şirketi olarak, Türk müşterilerin tüm dünyadan konaklama karşılaştırma ve rezervasyonları yapmalarını şeffaf ve kolay bir platformda sunarak pazarda sağlıklı bir rekabetin oluşmasına katkıda bulunuyoruz' denildi.

Ayrıca, Booking.com'un 13.000 Türk işletmesinin müşterilerine konaklama hizmeti sunmasına yardımcı olunduğu da belirtildi.

Yurt dışı rezervasyonları ne olacak?

Kararın sadece Türkiye'deki oteller için geçerli olmasına rağmen sitenin tamamen erişime kapatılacak olması konusunda ise Karatepe 'Biz sitenin tüm faaliyetlerinin durdurulması yönünde talebimizi ilettik. Mahkeme sitenin Türkiye'deki faaliyetlerinin durdurulmasına karar verdi. Yurt içi ve yurt dışı için yapılacak rezervasyonlar konusunda BTK nasıl bir yol izleyecek bekleyip göreceğiz. Bu konuda bir ayrım yapılmayacağını düşünüyoruz' yorumunda bulundu.

Booking'in faaliyetlerinin durdurulmasına yönelik mahkeme kararı 👇

Kararın BTK'ya iletilmesinin ardından uygulanması bekleniyor

İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde açılan davanın bugün görülen duruşmasında Booking.com benzeri şirketinin, Booking.com internet adresi üzerinden veya oluşturacakları başka bir adres üzerinden, Türkiye’de yerleşik otel, konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyetin durdurulmasına, bu konuda Bilgi Teknolojileri Kurumu’na yazı yazılmasına karar verildi.

Booking.com’a BTK tarafından uygulanacak erişim engelinin, mahkeme kararının tebliğinin ardından uygulanması bekleniyor. Şimdiye kadar Booking.com aracılığı ile yapılan rezervasyonlarda ise bir sorun olmayacak

Bir sonraki duruşma ise 6 Haziran tarihinde görülecek.

2.5 milyon lira ceza kesilmişti

TÜRSAB  Rekabet Kurumu’na daha önce gerçekleştirdiği başvurusunda da, Booking.com BV şirketinin rekabete aykırı eylemlerinden dolayı “Rekabet Kurumu”nca 2 milyon 543 bin 992,85 TL idari para cezasına çarptırılmasını sağlamıştı.

Booking'e gelen yasak kararı sosyal medyada da konuşuluyor...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR

Eski bir acente sahibi olarak olayı açıklayayım, Booking.com Türkiye'de resmi olarak bulunmayan yani vergi vermeyen bir kuruluş, kısa bir süre önceye kadar bu durum göz ardı edildi, çünkü sadece otel bulmanızı sağlıyorlardı bunun da kimseye zararı yoktu, rehber gibiydi, ancak Booking.com Türkiye'deki otel sahipleri ile birebir görüşerek kendilerine özel fiyatlar almaya başladı, bunu karşılığında da otelin reklamını yapmayı vaadetti, daha sonra oteller aynı Booking.com gibi başka firmalarla da anlaşmaya başlayınca Booking.com otellere itiraz etti,en düşük fiyatı kendilerine vermelerini aksi takdirde otellerini Booking üzerinden kaldırmak ile tehdit etti, oteller için Booking büyük bir gelir kapısı olduğu için kimse bunu göze alamadı, hal böyle olunca Booking benzeri firmalar oteller ile anlaşamadı veya pahalı fiyatlar almak zorunda kaldı. Bunun sonucunda da Oteller Booking'e muhtaç durumda kaldı, diğer booking benzeri firmalar da ya anlaşacak otel bulamadı ya da yüksek fiyat almak zorunda kaldı, Booking.com kendi kulvarında Türkiye özelinde tekelleşmek istedi. Bu da Rekabet kanuna göre suç teşkil ediyor, ayrıca artık rehber görevi görmediği için, direk oteller ile bağlantı kurduğu için de vergi vermesi gerekiyor. Olayın özeti bu.

29.03.2017

İyiki varsın hocam

Önce paypal şimdi bu. İnsanların hayatını kolaylaştıran, mutlu eden ne varsa ona düşmansınız. Bu gerici zihniyete lanet olsun.

TEeee uzak doğudan gelen turist (gelmez de hadi geldi diyelim 3-5 tane) sizin sikindirik acentalarınızı mı kullancak. Booking.com kullanmayı akıl eden yerli insanlarımız da sizin insan sömüren acentalarınızla iş yapmayacaktır zaten.Beyinsiz insanlar kendi kendinizi bitirdiniz tebrikler.

Pasif Kullanıcı
29.03.2017

oOo artık en lüx otelde haftalığı 50 TL ye kalırız herşey bizim için....Herşey ultra süper hiper dabıl dahil .Acaba uzay bakanlığımız uzayda turistmi buldu...

TÜM YORUMLARI OKU (73)