Yeraltı sığınaklarını mutlaka duymuşsunuzdur. Çin de nükleer bir savaşa gireceğini düşünerek oldukça kapsamlı bir sığınak inşaa etmiş ancak işler hiç de beklendiği gitmemiş. Çin'in Pekin şehrinde bulunan bu sığınağın hikayesi ve detayları için...👇
Yeraltı sığınaklarını mutlaka duymuşsunuzdur. Çin de nükleer bir savaşa gireceğini düşünerek oldukça kapsamlı bir sığınak inşaa etmiş ancak işler hiç de beklendiği gitmemiş. Çin'in Pekin şehrinde bulunan bu sığınağın hikayesi ve detayları için...👇
Yeraltı Şehri adı verilen bu yapı Soğuk Savaş döneminde inşa edilen bir bomba sığınağı aslında. İnşaatına 1969 yıllında başlanmış ve 1979 yılında tamamlanan bu sığınağın hikayesine gelin bakalım.
1969'da yaşanan Sovyet-Çin geriliminde Çin Komünist Partisi başkanı Mao Zedong Yeraltı Şehri'nin inşa edilmesini emretti. Yeraltı Şehri nükleer, biyokimyasal ve konvansiyonel saldırılara dayanacak şekilde tasarlanmıştı. Sığınak Pekin halkını koruyacak ve şehre bir saldırı olması durumunda hükümet yetkililerinin tahliyesine izin verecekti. Hükümet, tüneller tamamlandığında Pekin'in altı milyon sakininin tamamını barındırabileceğini iddia etti.
Bir zamanlar sığınakların 90 girişi vardı ve bunların tümü Qianmen'in ana caddeleri boyunca uzanan dükkanlara gizlenmişti. O zamandan beri girişlerin çoğu yıkıldı veya yeniden inşa edilmek üzere kapatıldı.
Ayrıca gerektiğinde su kuyularının kolayca açılabileceği yaklaşık 70 potansiyel alan vardı. Tünel sakinlerini zehirli gazlar ve biyokimyasal saldırılardan korumak için kapatılabilen 2 bin 300 şaftlı ayrıntılı havalandırma sistemleri kuruldu.
Ayrıca her konutun bir zamanlar yakınlarda tünellere açılan gizli bir gizli kapısı olduğu da söyleniyor. Bir nükleer saldırı olması durumunda plan, Pekin nüfusunun yarısını yeraltına, diğer yarısını da Western Hills'e taşımaktı.
Hatta bazı kısımlar herhangi bir ağır makine yardımı olmaksızın kazılmıştı. 10 yıl sonra proje bittiğinde ise artık ortada ne bomba ne de biyokimyasal tehdit bulunmuyordu. Yani bu yeraltı şehri asıl amacıyla hiç kullanılmadı.
Yavaş yavaş bu yeraltı şehri marketlere, ofislere ve çok uygun fiyatlı konaklama yerlerine dönüştü. Şu an 1 milyondan fazla insan Pekin'in altındaki bu yenilenmiş bomba sığınıklarında yaşıyor. Sıkışık ve penceresiz olan bu konaklama yerlerini ise genellikle Pekin'e yeni bir hayat kurmak için gelen ve konaklamaya çok fazla para harcamak istemeyen kişiler tercih ediyor.
Çünkü Çin hükümeti yeraltı şehrinde tam zamanlı yaşamayı yasaklıyor. Yerel polisler ise genellikle görmezlikten geliyor.