Boğmaca İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Tıptaki adı pertussis olan boğmaca, çok bulaşıcı ve hızla ilerleyen bir hastalıktır. Genellikle 1 ila 4 yaş arası çocuklarda oluşan boğmaca hastalığı yetişkinlerde de görülebilir. Her yaşta hastalığın ağırlık derecesi değişebilmektedir. Boğmacadan korunmanın yollarından biri aşıdır. Hamilelik planı olan bireylere doğacak bebeği koruma amaçlı aşı vurulmalıdır. Ancak bebeklik ve çocuk dönemlerinde yapılan aşıların yüzde yüz koruyuculuğu bulunmaz, sadece hastalığı hafif atlatmaya yardımcı olur. Boğmaca hastalığı yaşayan kişiler tedavi altına alındığı takdirde 15- 20 gün sonra tam olarak iyileşme gösterirler. Peki, boğmaca için hangi bölüme/doktora gidilmelidir? İşte detaylar...

Boğmaca bazı kişilerde ağır sonuçlar yaratabilir. Hamileler, bir yaşından küçük çocuklar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, astım ve koah gibi solunum yolu hastalığı bulunanlar risk grubundandır. Bebekler boğmaca belirtileri gösterdiği andan itibaren tedavi altına alınmalıdır. Tedavi altına alınmayan bebeklerde ciddi derecede morarma, öksürük nöbetlerinden kaynaklı göz içinde kanama, solunum azlığından ve havaleden dolayı beyinde birtakım geri dönülmez hasarlar meydana gelebilir. Boğmaca tedavisinde doktor kontrolünde  antibiyotik ve nefes açıcı bazı buhar ilaçları verilebilir. Bebeklerde sık görülen boğmaca hastalığı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

BOĞMACA İÇİN HANGİ BÖLÜME/ DOKTORA GİDİLİR? 

Boğmaca, üst solunum yolu hastalıklarından biridir. Hastalığın nedeni ise bordetollo pertusis adlı bakterinin bulaşmasıdır. Bu bakteri bulunan bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında damlacıklar havaya püskürtülür ve bu damlacıkların solunması sonucu üst solunum yollarına ulaşarak boğmaca hastalığı meydana gelir. Yakın temasta konuşmak ve öpmek bulaşma riskini arttırmaktadır. Boğmacadan korunmak için hamilelik döneminde, bebeklerin ikinci ayından itibaren ve çocuklarda 6 yaşından itibaren aşı vurulur.

Boğmacanın ilk belirtilerinde gribal enfeksiyona benzer şikayetler görülür. Bu belirtiler 1 haftadan sonra artış gösterir. 1 haftadan itibaren görülen belirtiler ise şunlardır:

  • Nefes darlığı

  • Öksürük nöbetleri

  • Dudakta ve tırnak yatağında morarma

  • Yüzde kızarıklık ve gözlerde hafif kanama

  • İshal

  • Kusma

  • Halsizlik

  • Solunum durması

  • Hapşırık

  • Artış gösteren ateş

Yetişkinlerde ve aşı olanlarda boğmaca hastalığı hafif geçerken özellikle bebekler ile çocuklarda ağır geçmektedir. Kilo kayıpları, zatürre, böbrek hastalıkları gibi sorunları olan bebekler, yakından takip edilip tedavi altına alınmalıdır. Boğmaca için hastanelerin dahiliye bölümüne veya kulak burun boğaz doktorlarına gidilebilir. Boğmaca geçiren bir kişinin iyileşme süresi 1- 3 hafta arası sürer. İyileşme sürecine kadar hastanın bulaşıcılığı devam etmektedir. 3 haftalık süreden sonra öksürüklerde azalma görülür. Ancak bazı kişilerde öksürüklerin geçmesi birkaç ayı bulabilmektedir.

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Terörist Fethullah Gülen’in Cenazesinde Yeni Skandallar: Protestan Şirket, 25 Bin Dolarlık Tabut, Doğum Tarihi
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"