Boğaziçi Üniversitesi'nden Mezun Olan Genç Çiftçi Kendi Yetiştirdiği Safranı Kilosu 50 bin TL'den Satıyor!

Karar'ın haberine göre Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olan Cihan Saymaz, memleketi olan Safranboluda pek çok farklı alanda kullanımı olan safran üretimine başladı. Saymaz'ın hedefi tarıma teknolojiyi de entegre edebilmek. Peki bunu nasıl mı yapıyor? Detaylar için buyrun içeriğe...👇

Kaynak: Karar, Karabük Net Haber

Sizleri Cihan Saymaz ile tanıştıralım. Kendisi Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nden mezun.

Karar’ın haberine göre Saymaz okuldan mezun olduktan sonra bir e-ticaret firmasında kendi alanında çalışmaya başlamış. Bu süreçte de memleketi Safranbolu’ya yerleşmiş.

Genç çiftçi akabinde ülkemizde ve dünyada pek çok alanda kullanılan safran üretimine başlamış.

Kendisi bu yıl 3 dönümlük arazisine safran soğanı ekip, yapay zekalı kamera ve hava istasyonu kullanarak topraktaki safran verimini ve aynı zamanda üretimini arttırmayı hedefliyormuş.

Saymaz, teknolojiyi merkezine aldığını ve bu bağlamda tarım yapmak istediğini söylüyor.

Kendisi hedefinin 20 dönümlük bir alanda üretim yapmak ve aynı zamanda bu yıl da 2-3 kilogram safran üretmek olduğunu ifade ediyor.

"Hedefimiz aslında burada 20 dönüme kadar çıkabilmek. Çünkü safran soğanı 3 yılda bir 5-6 katı kadar soğan verebilen bir soğan türü.”

“Bu 3 dönüm yerden önümüzdeki yıl 15 dönüme kadar safran soğanı elde edebileceğiz. Bu yıl yaklaşık 2-3 kilogram arasında safran üretimi bekliyoruz. Bugünkü değeri şu an için kilosu 50 bin TL civarında.”

"Geleneksel yöntemlerle yapılan tarımın çok verimli olmadığını gördük. Teknolojiyi kullanarak tarım yapmak istedik."

“Burada hava istasyonumuz var, yapay zeka destekli kamera sistemlerimiz var.”

“Bunları kullanarak teknolojiyi merkeze alarak tarım yapmaya çalışıyoruz. Havadaki nemi, hava sıcaklığını, toprağın nemini ve sıcaklığını 24 saat boyunca izleyebiliyoruz ve geçmişe yönelik bunların takibini de yapabiliyoruz.”

“Önümüzdeki yıllarda bu veriler biriktikçe analizimizi yapıp ne zaman sulamalıyız, ne zaman toplamalıyız, ne zaman hasat yapabiliriz, bunların hepsini kontrol edebiliyor olacağız.”

“Bu da bildiğimiz kadarıyla Safranbolu yöresinde kullanılan bir sistem değil. Bu hava istasyonu sistemini yurt dışından getirdik.”

“24 saat boyunca da kontrol ediyoruz toprağı ve safranları. Bu sistemin maliyeti ortalama 10-12 bin TL oldu bizim için ama önümüzdeki dönemde sadece bakım maliyeti olacak."

Haberin devamını ve detaylarını buradan okuyabilirsiniz.

Ayrıca kendisinin röportajını da buraya bırakalım:

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Onlar Bu Ülkenin Aydınlık Yüzü! A Milli Kadın Voleybol Takımımıza Gelen Bu Yorumlara Sinirlenmemek Elde Değil!
Üzerimizde Deney mi Yapıyorlar? Facebook Kullanıcılarının Mutlaka Bilmeleri Gereken Çarpıcı Gerçekler
Tüyleriniz Ürperecek! Kanguru Cenneti Olarak Bilinen Avustralya'da Ziyaret Edebileceğiniz En Korkunç Yerler
Doğanın Korkutucu Yüzünü İliklerinize Kadar Hissetmenize Sebep Olacak Birbirinden Ürkütücü 15 Yeni Fotoğraf
Hiçbir Hastalığın Başarılı ve Mutlu Bir Hayata Engel Olmadığını Gösteren Sosyal Medya Fenomeni: Nikki Lilly❤️

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
01.09.2021

hollanda bilim ve teknoloji ile birleştirdiği tarımıyla konya kadar olan ülkesinde bizim 20 katımız değerinde tarım ürünleri ihracatı yapıyor

batının çiftçisi bile eğitimli dediğimizde ne gereği var dıyen mallarla yasıyoruz. ıste gereklılıgı bu caga ayak uyduran onu kullanabılen bıreyler gerekıyor bıze bu konu tukaka edılen tarım dahı olsa. sankı ac kalıp yasayabılıyorsunuz gunde uc ogun yemek yedıgınızde ordan oraya kendınızı atmayı ıyı bılırsınız ama . gelısmıs ulkeler tarım devıdır yerı geldı mı japonya bu orenege uymaz arazısı buna uygun degıl asıı kalabalık yasam alanı dar ama o bıle suda yetısen,topraksız yetısen tarım metodlarını gelıstırmek ıcın delı kaynak ayırıyor sankı keyfınden elın adamı dısarıya bagımlı kalmak ıstemıyor ıste tarımda bıle. bu cocugu emınım gıt sırkette calıs cıftcı olmak ıcın mı okudun dıye darlıyorlardır

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ