Boğaziçi'nde Hedef Şimdi de Hayvanlar

Boğaziçi Üniversitesi’nde bulunan hayvan barınağının, Fethi Şehitlik Dergahı’na yakın olduğu gerekçe gösterilerek taşınmasına karar verildi. Bakım merkezinde bulunan köpeklerin engelli olduğunu dile getiren Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu Başkanı Nihal Kasa, ''Rektörün iddiaları asılsızdır. Yıllardır hayvanları rehabilite eden gönüllülere, düşmanca bir tavır sergileniyor. Buradaki hayvanların birçoğu engelli ve bakımları, tedavileri gönüllüler tarafından yapılıyor. Engelli ve tedavisi devam eden hayvanlara unutamayacakları acı ve travma yaşattılar'' dedi. 

Köpeklerin bakımını yapacak olan gönüllülerin alana sokulmadığı öğrenildi

Boğaziçi Üniversitesi'nin kayyum rektörü Prof. Dr. Naci İnci, öğrencilerin yanı sıra bu sefer de gönüllüler tarafından bakılan engelli köpekleri hedef aldı. 

Boğaziçi Üniversitesi’nde köpeklerin bulunduğu hayvan barınağına (BUPaws), 15 Mart tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Rumeli Hisarı Fethi Şehitlik Dergâhı'na yakın olduğu gerekçesiyle üniversite yönetimi tarafından el konuldu. Karardan 11 gün sonra polisler eşliğinde hayvan barınma merkezi iş makineleriyle yıkıldı. Gönüllüler tarafından bırakılan köpekler, güvenlik güçleri tarafından başka bir alana taşındı. Çoğu engelli ve hasta olan köpekler yağmur altında, çamur içinde bekletilirken, köpeklerin bakımını yapacak olan gönüllülerin ise alana sokulmadığı öğrenildi. 

Boğaziçi Üniversitesi Hayvan Barınma Merkezi'nin (BUPaws) Twitter hesabından yapılan paylaşımda, zorla yerlerinden edilen köpeklerin, etkili olan yağmurda soğuktan titrediği ve çamur içinde kaldığı görüldü. Paylaşımda ayrıca, 'Alana BUPAWS alınmıyor, lütfen yeni/eski alana gidin, gitmeyi talep edin, gördüklerinizi söyleyin yazın, tarafsız objektif yorum istiyorlar madem biz alınmıyoruz açık çağrımız sizler gidin konuşun gözlemleyin' denildi.

'Köpeklere son derece kötü koşullarda bakıldı'

Hayvanların kötü bir şekilde götürüldüklerine dair videolar sosyal medyada tepki çekti. Bunun üzerine Boğaziçi Üniversitesi tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada, “Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsündeki köpeklerin yeni yaşam alanına taşınmasının ardından iddiaya konu olan alanda incelemeler yapılmış, köpeklere son derece kötü koşullarda bakıldığı, temel hijyen kurallarının ihlal edildiği, kanuna aykırı olarak veteriner gözetimi olmaksızın köpeklere enjeksiyonla ilaç tedavisi yapıldığı ve serum verildiği tespit edilmiştir. Ayrıca bakıcı olduğu iddia edilen kişinin, hayvan bakımı ile ilgili herhangi bir eğitiminin olmadığı ve ülkemizde çalışma izni olmayan bir Moldova vatandaşı olduğu tespit edilmiştir. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak eski yaşam alanındaki köpekler, görevliler nezaretinde yeni inşa edilen daha güvenli alana götürülmüştür” denildi.

'Rektörün iddiaları asılsız'

Boğaziçi Üniversitesi'nde yıllardır bakılan hayvanlar, son zamanlarda kötü muameleye maruz kalıyor. Olaya ilişkin Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu Başkanı Nihal Kasa, Onedio'ya açıklamalarda bulundu. Üniversitenin gönüllülere yönelik iddialarına ilişkin konuşan Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu Başkanı Nihal Kasa, ''Rektörün iddiaları asılsız. Yıllardır hayvanları rehabilite eden gönüllülere, düşmanca bir tavır sergileniyor. Geçtiğimiz pazar günü hayvanlar, karga tulumba bir şekilde güvenlik görevlileri ile araçlara koydular. Hayvanların götürülürken çığlık attıklarına duyduk, ağladıklarını gördük. Engelli ve tedavisi devam eden hayvanlara unutamayacakları acı ve travma yaşattılar. Hayvanlar yeni yere götürüldükten sonra şiddetli bir yağmur yaşandı. Yağmurda hayvanlar suların ve çamurun içinde kaldı. Bu duruma gören gönüllüler hayvanlara ilaç vermek ve koşulları düzeltmek istedi. Ancak üniversite yönetimi tarafından gönüllüler engellendi. Yasalara göre gönüllülere kimse yasak koyamaz. Ama burada yasalar uygulanmıyor. Tepkiler üzerine izinle gönüllüler alana girdi ve yanlarında getirdikleri kulübeleri kurdular'' diye konuştu.

'Yasalara rağmen gönüllülerin faaliyetleri engelleniyor'

''Boğaziçi Üniversitesi'nin yönetimi uzun süredir hayvanların yerini değiştirmek istediğini biliyoruz. Gerekçe olarak da şehit mezarlığı gösteriliyor'' diyen Nihal Kasa sözlerine şöyle sürdürdü: ''Buradaki hayvanların birçoğu engelli ve bakımları, tedavileri gönüllüler tarafından yapılıyor. Gönüllülerin rızası olmadan belirledikleri başka bir yere bu hayvanları zorla götürdüler. Götürüldükleri alanın alt yapısı hazırlanmadı. Hayvanların götürüldüğü arazi üniversiteye bağışçılar tarafından verildiğini öğrendik. Bağışlar bu alanı üniversiteye bağışlarken bazı şartları olmuş. Burası hayvanat bahçesi olmaz gibi. Bu alan evlere çok yakın. Gönüllülerde bu durumdan haberdar oldukları için ileride de hayvanların yeniden yerlerinin değiştirileceğini düşünüyor. Yasalara rağmen gönüllülerin faaliyetleri engelleniyor. Üniversite yönetimi, gönüllüler ile işbirliği yapması gerekiyor.''

'Gönüllüler yoksa biz de yokuz'

Üniversite tarafından yeni alana davet edildiğini söyleyen Nihal Kasa, ''Gönüllülerin bizlerle alana gelmesine izin verilmedi. O yüzden de daveti kabul etmedik. Gönüllüler yoksa biz de yokuz. Boğaziçi Üniversitesi Yönetimince mevcut durumda, Hayvanları Koruma Kanunu ve Gönüllü Çalışma Yönetmelikleri ile hayvanların yaşam haklarına ilişkin Türkiye’nin imzası bulunan Uluslararası Sözleşmeler ihlal edilmektedir. Yasaların bağlayıcılığından da öte bir çoğu engelli, yıllardır gönüllü bakım ve desteğine muhtaç hayvanların duygusal bağ kurdukları, onları rehabilite eden gönüllülerinden uzaklaştırılması, o hayvanların acı çekmesi demektir. Bu tutum hayvan hakları ihlali olmakla birlikte insanlığa aykırıdır.. Boğaziçi Üniversitesi gibi bir bilim akademisinde bunların yaşanıyor olması çok üzücü. Bu olayın takipçisi olacağız'' dedi. 

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Ünlü Şarkıcı Kalben'in Evine Yapılan Uyuşturucu Operasyonuna Ait Görüntüler Ortaya Çıktı
Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"
Kızılcık Şerbeti Fatih'e Söven Kadının Televizyonu "Öfke" Uyarısı Verdi!
YORUMLAR
05.04.2023

dergahı taşıyın amk..

05.04.2023

Medeniyet 0, sosyal ekonomi 0, görgü 0, insanlık 0, toplumsal kalkınma 0, adalet 0, eğitim 0, vicdan 0, ahlak 0 rezillik, kepazelik, iğrençlik, yolsuzluk, cahillik, güzele iyiye olan kin, nefret, öfke %100 bu ülkenin son 15-20 yılının özeti budur.

Gotham City bu ülke aq

05.04.2023

Bunu yapanlar sürüne sürüne geberir umarım

TÜM YORUMLARI OKU (10)