Boğazdan Geçişe Montrö Zammı: Dolar Bazında Gemi Geçişleri 5 Kat Arttı

1936 yılında imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne göre Türkiye'nin Çanakkale ve İstanbul Boğazı'ndan geçişlerde hem maddi hem manevi hakları bulunuyor. Manevi haklar Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle gündeme gelmişti. Türkiye'nin savaş gemilerine Boğaz'ları kapama hakkı bulunuyor. Maddi hakları ise geçen gemilerden ücret almak yönünde olurken, 1983'te sabitlenen kur 39 yıl sonra 5 zamlandı.

Türkiye, Boğazlar’dan geçiş ücretini beş kat artırdı.

1983 yılında yüzde 75 oranda indirim yapılarak sabitlenen kur karşılığı ödeme sistemi kaldırılınca yıllık yaklaşık 200 milyon dolara gelir seviyesine çıkılması hedefleniyor. 

Sabah'tan Barış Şimşek'in haberine göre, Türkiye, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nde kazandığı haklarıyla boğa geçiş ücretlerinde artışa gitti.

1983 yılından bu yana "Altın Frank" bedelinin 0,80 ABD Doları'na sabitlenmesi üzerinden fiyatlanan geçişlerde, aslen alınması gereken ücret Altın Frank'ın içerdiği 24 ayar saf altın üzerinden net ton başına 0,17 gram 24 ayar olan saf altın karşılığı ücret anlamına geliyor. .

Dolarla sabitlenen ücretse 39 yılda enflasyon ve altın değeri karşısında eridi. Yeni ücret net tonaj başına 4 dolar olarak belirlenirken, 7 Ekim 2022'de düzenleme yürürlüğe girecek. Böylelikle Boğazlardan elde edilen ücretler 40 milyon dolardan 200 milyon dolara çıkarılacak.

Montrö Anlaşmasına göre Türkiye, İstanbul ve Çanakkale Boğazı'ndan girip çıkan gemilerden çeşitli ücretler talep etme hakkını elinde bulunduruyor.

Bugüne kadar geçiş ücretleri, 0.80 dolar üzerinden alınıyordu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nda bilgi veren yetkililer '39 yıllık mağduriyet giderildi' açıklamasını yaptı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Boğaz'dan Geçişler Türkiye İçin Zenginlik mi? Montrö'nün Kayıp Altınları Nerede?
Montrö Boğazlar Sözleşmesi Nedir, Maddeleri Nelerdir, Önemi Nedir? Montrö Sözleşmesi’nin 19. Maddesi Nedir?
Montrö Sözleşmesi Neden Önemli? Türkiye Boğazları Kapatabilir mi?
Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne Göre Türkiye Eğer İsterse Boğazları Rus Gemilerine Kapatabilir mi?

Popüler İçerikler

TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu
DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı
Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi
YORUMLAR
29.08.2022

83 yıl önce ölen adam hala kazandırıyor. İleri görüşlülüğünü sevdiğim... Bir de arkandan konuşanların bu paraları yediğini düşünmek yok mu! Neyse elbet devran dönecek...

Peki İstanbul bizim olmasa boğaz bizim olurmuydu ? Osmanlı zamanı bedavamıydı boğazlardan geçiş ? Cebelitarık bedevamıydı İstanbul ve Çanakkale bedava olsun

29.08.2022

Sabah'ın haberiyse kesin yalandır...

He anam he Halk TV yapıyorsa doğru sabah yapıyorsa yalan sen bu kafayla çok yaşamazsın

"Boğazdan gemiler bedave geçiya yeğanım, Ganal İstanbul yapılınca para alucuk."

Hayır Montro sözleşmesine göre fener tahlisiye ve sağlık ücreti adı altında Tonaj başı 0,29 gram saf altın karşılığı para alma hakkı bulunmakta anacuğum ve bu 1983 yılında Kenan Evren tarafından 0.80 Dolara sabitlenmişti yani Şuan Türkiye Montröye göre 16 dolarda talep edebilir Kanal yapılırsa Kanaldanda ücret talep edecektir.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ